Det skal mer enn en borgerkrig til for å stanse dette

- Ønsker å se en ekte stemme fra innsiden av landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I forbindelse med fastemåneden ramadan dukker det opp en rekke nye tv-serier i Midtøsten.

Syria på tv-topp
Før urolighetene i Syria brøt ut i 2011 var landet blant de fremste i regionen når det gjaldt såkalt musalsal-produksjon, og det skal mer enn en borgerkrig til for å få stanset industrien.

Fremdeles produseres det tv-serier i landet, men i år lages det kun 20 sammenliknet med 40 i 2010, ifølge The Economist. I 2011 var tallet 23, mens det i 2012 ble laget 26 miniserier. De fleste av dem består av 30 episoder, men det finnes også kortere versjoner.

Tv-seriene er i varierende grad politisk motiverte, både opposisjonen og regimeforkjempere har sine versjoner. Ofte portretteres rollefigurene av skuespillere med tilsvarende politiske synspunkter. Dermed får seriene en kraftigere politisk dimensjon i den pågående konflikten.

Nye temaer
Samfunnskritikk er riktignok ikke noe nytt i de syriske miniseriene.

Siden 1960-tallet har de ifølge the Middle East Research and Information Project bidratt til kritikk av landets offentlige politikk.

Fjoråret markerte ifølge AP et veiskille i tv-seriene, da man plutselig fikk se temaer og høre et språk man ikke hadde erfart tidligere.

Serie skuffet
For noen måneder siden finansierte opposisjonsnettsiden Zaman al-Wasl produksjonen «En president og kvinner».

Serien, som ble spilt inn i Jordan og hadde den kjente syriske aktivisten May Skaf på rollelisten, fikk ingen god mottakelse, ifølge den libanesiske avisa Daily Star

Publikum og kritikere mente at det var lite originalt og manglet nyvinninger både når det gjaldt form og innhold.

Innspillingen ble dermed en skuffelse for dem som hadde håpet at filmskapere fritatt fra regimets sensur endelig ville lykkes i å lage noe av politisk og sosial verdi.

Under årets Ramadan har aktivister i Syria fortsatt produksjonen av beskjedne, men «autentiske show», i, eller i nærheten av, krigssoner, skriver Daily Star. Mye av handlingene er blitt spilt inn i Syria, men krigen har ført til at mye innhold er blitt spilt inn i nabolandene.

- Frastjålet barndom
Et Tyrkia-basert samarbeidsprosjekt har laget de to musalsal-produksjonene «Bannlyst i Syria» og «Umm Abdo fra Aleppo» i forbindelse med årets Ramadan. De blir vist på den syriske opposisjonens satellittkanaler Halab Today og Syria al-Ghad og er også tilgjengelige på YouTube.

«Umm Abdo fra Aleppo» er spilt inn i den hardt krigsrammede byen Aleppo i Nordvest-Syria.

Skuespillerne i serien er ungdommer som spiller voksne, for å få fram budskapet at syriske barn har vokst opp for fort under krigen.

Kun én av skuespillerne i «Bannlyst i Syria» hadde relevant erfaring.

- Bare å lage den var en prestasjon. Vi manglet utstyr, men folk ønsker å se en ekte stemme fra innsiden av landet, sier Adnan Hadad, en av personene bak. 

Kvinne uten hijab
Den berømte tv-serien «Bab al-Hara», som tar plass i gamlebyen i Damaskus, kommer med nok en utgave i år (mesteparten av serien ble spilt inn i Dubai og Libanon).

Serien blir kritisert for å være gammeldags og bygge opp under de tradisjonelle kjønnsrollene.

- Men for de ekstreme islamistene i dag, og for mange av folka i området, er et show som «Bab al-Hara» praktisk talt uislamsk fordi man kan se en kvinne som viser seg uten hijab når hun er sammen med familien, sier tv-kritiker og manusforfatter Najib Nseir til Daily Star.

For produsenten Hadad sier at til tross for trusler fra regimet, ekstreme islamister og ulike opprørsgrupper har det vært uaktuelt å forlate landet.

- Alt som er filmet utenfor er bare bortkastet tid, sier han. 

Borgerkrigen i Syria har pågått i over tre år. 170 000 personer har mistet livet, ifølge Syrian Observatory for Human Rights.

POPULÆRT: Tv-seriene som vises under Ramadan tiltrekker seg et stort publikum. Her har publikum samlet seg for å se en episode av miniserien «Bab al-Hara» i Øst-Jerusalem i 2009. Foto: AFP / NTB Scanpix
POPULÆRT: Tv-seriene som vises under Ramadan tiltrekker seg et stort publikum. Her har publikum samlet seg for å se en episode av miniserien «Bab al-Hara» i Øst-Jerusalem i 2009. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer