Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Det skjedde ting som er for drøye til å snakke om. Det var direkte skremmende, det vi opplevde

Mark Olson (55) samarbeider med kona etter det bitre bandbruddet med Jayhawks.

Musikk-par: Ingunn Ringvold og Mark Olson på en snarvisitt i Oslo. Det norsk-amerikanske paret bor i Joshua Tree i USA. Foto: Anita Arntzen
Musikk-par: Ingunn Ringvold og Mark Olson på en snarvisitt i Oslo. Det norsk-amerikanske paret bor i Joshua Tree i USA. Foto: Anita Arntzen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mark Olson (55) er definitivt ferdig med Jayhawks. Det nye albumet er spilt inn hjemme i Mojave-ørkenen sammen med hans norske kone Ingunn Ringvold (37).

Fra en cafe på Majorstua forteller de om kjærligheten og musikken. Men også om bitre erfaringer de gjerne skulle vært foruten.

Mange kjenner Olson først og fremst fra det toneangivende alt-country-bandet Jayhawks. Men etter albumet «Tomorrow the Green Grass» i 1995 forlot han bandet. En gjenforening i 2011 endte med full skjæring mellom Olson og bandets andre hjørnestein Gary Louris året etter.

Lurdis slet på dette tidspunktet med pillemisbruk og havnet senere på rehab.

–Angrer du på gjenforeningen?

–Anger er et altfor svakt ord. Jeg vil ikke gå i detaljer, men det skjedde ting som er for drøye til å snakke om. Det var direkte skremmende, det vi opplevde, sier Olson.

Nesten delirisk stemning

Etter en liten turné i Serbia, Makedonia og Montenegro er paret innom Norge for å besøke familien hennes i Larvik.

- Vi har turnert mye på egenhånd, denne gangen var vi så heldige at vi hadde sjåfør, kjentmann og turnéleder i ett. En tidligere baseballtrener som ga oss en skikkelig peptalk før vi skulle på scenen, sier Olson med et smil.

Siden Jayhawks-bruddet i 2012 har han dyrket solokarrieren.

«Spokeswoman of the bright sun», som slippes 1. september, er laget i og på verandaen utenfor hytta Olson og Ringvold bor i.

- Vi brukte en bærbar Nagra-opptaker og bygde opp låtene på samme måte som The Beatles gjorde. Først spilte vi inn keyboard og gitar, så vokal, så perkusjon og bass, forklarer Olson.

Musikken har beveget seg bort fra americana-uttrykket, i retning 60-70-tallsinspirert folkpop. Det er mer perkusjon, mindre trommer. Og en bassist som har fått en sentral rolle, ved siden av Ringvolds bruk av blant annet mellotron.

- Plata bærer også preg av at den er spilt inn i ørkenen sommerstid. Det var supervarmt, men vi måtte skur av aircondition på grunn av støy. Med 40 grader ble det en nesten delirisk stemning, vi var hele tiden nødt til å ta pauser og dusje for å kjøle oss ned, sier Olson.

Ble sammen første kvelden

Ekteparets hjem ligger avsides til ved Joshua Tree i California. Får de besøkende, er det som oftest noen som har kjørt seg fast på den elendige veien, eller en overivrig fan som uanmeldt inviterer seg selv på kaffe.

- Er det en utfordring for parforholdet å skulle være kjærester og lage musikk sammen?

- Det er kanskje litt uvanlig, men vi er så glad i musikken og hverandre at det går fint, sier hun.

Han nikker.

- Ingunn er veldig begavet og vi slåss for ideene våre. Utfordringen handler ikke så mye om verken kjærlighet eller musikk, men mer om «cabin fever». Blir det for klaustrofobisk, tar vi en kjøretur eller drar til bondens marked på søndager. Det er en fin, sosial ventil.

Ringvold har tidligere gitt ut plater under artistnavnet Sailorine. Hun møtte Olson etter en av konsertene hans i Bergen for nesten 10 år siden, da hun nettopp var ferdig på lærerskolen.

- Vi spilte sammen allerede første kvelden. Og så ble vi sammen, forteller hun.

- Umiddelbart følte jeg veldig sterkt for henne. Hun har noe jeg ikke hadde klart å finne i andre før. Og så har hun entusiasme, positivitet og godt humør, fortsetter han.

Norge på nyåret

Jayhawks, Uncle Tupelo og Wilco var blant de som utløste en bølge av alt-country og americana på 90-tallet.

- Den største innflytelsen tror jeg vi hadde på unge artister som skjønte at det bare var å plukke opp gitaren og starte et band. Selv var jeg nødt til å vrenge av meg americana-jakken og utvikle meg videre, sier Olson.

Nå vil ekteparet legge fortiden bak seg og se fremover.

- Vi gleder oss til det nye albumet er ute, og til turnering i Australia og Europa utover høsten og vinteren. På nyåret spiller vi i Norge.

Blant annet blir det konsert i Oslo konserthus 8. februar.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!