KRIG PÅ KRIG:  SPLA-soldater i Pageri i Øst-Ekvatoria etter kamper mellom styrkene til Salva Kiir og Riek Machar, som splittet det nye landet langs etniske linjer. Etter frigjøringskrigen kom borgerkrigen for Sør-Sudan. Foto: NTB Scanpix
KRIG PÅ KRIG: SPLA-soldater i Pageri i Øst-Ekvatoria etter kamper mellom styrkene til Salva Kiir og Riek Machar, som splittet det nye landet langs etniske linjer. Etter frigjøringskrigen kom borgerkrigen for Sør-Sudan. Foto: NTB ScanpixVis mer

Det skjer mye rart, overraskende, vilt og farlig når man driver nødhjelp i krigsområder

Er det mulig å drive humanitær hjelp under en borgerkrig uten å ta parti for ofrene? Nei, mente Norsk Folkehjelp og valgte side for Sør-Sudan. Det gikk «på livet løs».

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Da Sør-Sudan kunne utrope seg som en uavhengig stat 9. juli 2011, var det etter en lang, væpnet frigjøringskamp mot det islamistiske regimet i Khartoum, nord i Sudan, et land delt både religiøst og etnisk. Men det kunne ikke ha skjedd uten utenlandsk hjelp.

Det er det eneste tilfellet i historien hvor en norsk hjelpeorganisasjon, Norsk Folkehjelp, og staten Norge har spilt en hovedrolle i å opprette en ny stat. Overflatisk sagt ble Sør-Sudan skapt av norsk organisasjonsinnsats og penger fra USA, men naturligvis med den sørsudanske frigjøringskampen som grunnlag og internasjonalt diplomati i bakgrunnen.

Tragisk nok var Sør-Sudan allerede på frigjøringsdagen i ferd med å gå inn i en ny borgerkrig, nå mellom lederne i frigjøringskampen. Tidligere generalsekretær i Folkehjelpa, Halle Jørn Hanssen, og tidligere FN-sjef i Sør-Sudan, Hilde Frafjord Johnson, stiller seg nok noen vanskelige spørsmål om hva som gikk så galt.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn