Det skjer mye rart, overraskende, vilt og farlig når man driver nødhjelp i krigsområder

Er det mulig å drive humanitær hjelp under en borgerkrig uten å ta parti for ofrene? Nei, mente Norsk Folkehjelp og valgte side for Sør-Sudan. Det gikk «på livet løs».

KRIG PÅ KRIG:  SPLA-soldater i Pageri i Øst-Ekvatoria etter kamper mellom styrkene til Salva Kiir og Riek Machar, som splittet det nye landet langs etniske linjer. Etter frigjøringskrigen kom borgerkrigen for Sør-Sudan. Foto: NTB Scanpix
KRIG PÅ KRIG: SPLA-soldater i Pageri i Øst-Ekvatoria etter kamper mellom styrkene til Salva Kiir og Riek Machar, som splittet det nye landet langs etniske linjer. Etter frigjøringskrigen kom borgerkrigen for Sør-Sudan. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Sør-Sudan kunne utrope seg som en uavhengig stat 9. juli 2011, var det etter en lang, væpnet frigjøringskamp mot det islamistiske regimet i Khartoum, nord i Sudan, et land delt både religiøst og etnisk. Men det kunne ikke ha skjedd uten utenlandsk hjelp.

Det er det eneste tilfellet i historien hvor en norsk hjelpeorganisasjon, Norsk Folkehjelp, og staten Norge har spilt en hovedrolle i å opprette en ny stat. Overflatisk sagt ble Sør-Sudan skapt av norsk organisasjonsinnsats og penger fra USA, men naturligvis med den sørsudanske frigjøringskampen som grunnlag og internasjonalt diplomati i bakgrunnen.

Allerede abonnent? Logg inn

Våre beste tilbud!

PlussTotal

Få alt fra Dagbladet Pluss, Elbil24 Pro, KK Pluss og Se og Hør Pluss i samme pakke!

Dagbladet Pluss

Mer å snakke om.

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.