<strong>KONGEPARETS FERIEIDYLL:</strong> Hvert år ferierer kongefamilien i sitt private sommerparadis på Mågerø ved Tjøme. Foto: CORNELIUS POPPE/ NTB SCANPIX
KONGEPARETS FERIEIDYLL: Hvert år ferierer kongefamilien i sitt private sommerparadis på Mågerø ved Tjøme. Foto: CORNELIUS POPPE/ NTB SCANPIX Vis mer

Det skjulte spillet om kongens feriested

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen grep personlig inn for å sikre kongens interesser i ferieparadiset Mågerø. Myndighetene har også holdt sentral informasjon om Mågerø-prosessen skjult.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Kongeparets private feriested er bygget på Forsvarets tomt på Mågerø utenfor Tjøme i Vestfold. Noen kilometer nord på halvøya ligger Luftforsvarets stasjon.

I 2014 ble klart at anlegget skal legges ned og Forsvarets eiendommer skal avhendes. Da startet Forsvarsbygg sin avdeling Skifte eiendom og Slottet forhandlinger om en løsning for kongens feriested.

Avgjørende deler av prosessen har skjedd i skjul for offentligheten.

• Les Dagbladets saker om kongemakta her.

Idyll

Sommerstedet regnes som en av de kongelige eiendommene. Det ligger vakkert til på en odde, i naturskjønn skjærgård. Feriestedet har flott fjordutsikt, og går under kallenavnet «Mågerø» Det ble bygget i 1993 av kong Harald og dronning Sonja. Mange pengesterke kjendiser og næringslivsfolk har hytter i området.

Kong Harald er øverstkommanderende i Forsvaret.

<strong>FORSVARSSJEFENS NOTAT:</strong> Forsvarssjefen skrev et notatet i desember 2013 der han som ba om at kongens interesser skulle ivaretas. Kongen er også øverstkommanderende for det norske forsvaret.
FORSVARSSJEFENS NOTAT: Forsvarssjefen skrev et notatet i desember 2013 der han som ba om at kongens interesser skulle ivaretas. Kongen er også øverstkommanderende for det norske forsvaret. Vis mer

Hans leieforhold av landarealet på Mågerø er regulert gjennom en festeavtale mellom ham og Forsvaret. Han fikk en god kontrakt med Forsvarsdepartementet i 1994: Punktfeste for hytta og for politieskortens vakthus kostet rundt 10 000 kroner i året.

I tillegg fikk kongen båthus og flere brygger. Husenes grunnflate er på rundt 500 kvadratmeter.

I år betaler kongen rundt 12 500 kroner i festeavgift for skjærgårdsidyllen til Forsvaret.

En lokal mekler med god kjennskap til markedet for fritidseiendom i området anslår verdien på kongens sommersted og fire mål tomt til rundt 50 millioner kroner i dagens marked.

Kongen tok opp saken Kong Harald tok selv opp hytte-problematikken direkte med forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen under et møte i 2013. Det går fram i et notat fra forsvarssjefen til departementsråd Erik Lund-Isaksen i Forsvarsdepartementet (FD), med kopi til sjefen i Forsvarsbygg, Frode Sjursen.

Der skriver forsvarssjefen:

<strong>KJØPTE IKKE:</strong> Kong Harald har ikke valgt å kjøpe tomten ferieboligen på Mågerø ligger på. I stedet tilbys kongen en ny og forbedret festeavtale av Forsvarsbygg. Foto: LISE ÅSERUD/NTB SCANPIXi
KJØPTE IKKE: Kong Harald har ikke valgt å kjøpe tomten ferieboligen på Mågerø ligger på. I stedet tilbys kongen en ny og forbedret festeavtale av Forsvarsbygg. Foto: LISE ÅSERUD/NTB SCANPIXi Vis mer

«Kongefamiliens bygslede tomt ved Mågerø. Ved min audiens hos Hans Majestet Kong Harald, 6. desember 2014 (korrekt år er 2013, red. anm.), diskuterte vi langtidsplanen (LTP) og i den forbindelse nedleggelse av Luftforsvaret stasjon Mågerø. Kongen gjorde meg oppmerksom på at han har bygslet tomt på Forsvarets eiendom ved Mågerø.

Jeg ønsker med dette notatet å gjøre FD oppmerksom på forholdet slik at kongens interesser blir ivaretatt i sammenheng med en eventuell avhending av Forsvarets eiendom ved Mågerø.

Jeg anbefaler at kongehuset oppdateres på tidsplan for avhending av Mågerø så raskt som mulig. Kongen er kjent med tidsplan for LTP.»

Nektet for brev

Likevel benektet forsvarssjefens stab i et brev til Dagbladet, i mars i år, at forsvarssjefen har engasjert seg i saken:

«Fra forsvarssjefens side har det ikke vært korrespondanse eller møter om etterbruken av Mågerø, da ansvaret for dette på bakgrunn av overstående tilligger en annen etat».

<strong>GAMMEL FESTEKONTRAKT:</strong> Denne festekontrakten sikret en årlig leie på 10 000 kroner, pluss prisstigning siden 1994. I forslag til ny festekontrakt fra Forsvarsbygg til Slottet er det foreslått samme pris. Kongeparet får over 10 millioner i årlig apanasje.
GAMMEL FESTEKONTRAKT: Denne festekontrakten sikret en årlig leie på 10 000 kroner, pluss prisstigning siden 1994. I forslag til ny festekontrakt fra Forsvarsbygg til Slottet er det foreslått samme pris. Kongeparet får over 10 millioner i årlig apanasje. Vis mer

Dagbladet har bedt om en forklaring, og får følgende opplyst at det feile svaret skyldes at staben lette i feil arkiv.

- Forsvarssjefen ønsket å gjøre Forsvarsdepartementet oppmerksom på forholdet, slik at kongens interesser ble ivaretatt, sier talsmann ved forsvarssjefens stab, major Vegard Finberg til Dagbladet.

- Fikk ikke brevet

Frode Sjursen, administrerende direktør i Forsvarsbygg, sier til Dagbladet at han aldri mottok brevet fra Bruun-Hanssen.

- Vi har sjekket vårt arkiv og ser at notatet aldri er registrert inn til Forsvarsbygg. Med andre ord, vi har ikke fått det. Men det spiller for så vidt ingen rolle for saken. Vi får våre oppdrag fra Forsvarsdepartementet og ikke forsvarssjefens stab, og notatet var bare til vår orientering, skriver Sjursen til Dagbladet.

Han legger til at forsvarssjefens anbefaling i notatet uansett er ivaretatt, selv om selve notatet ikke er registrert inn.

<strong>NY TOMT:</strong> Dette er tomta på 88 mål, tilsvarende 12 fotballbaner, som Forsvaret har skilt ut for å lage en buffersone rundt konge Haralds hytte på Mågerø. Hytta ligger på sydspissen av neset. Grafikk: Seeiendom.no
NY TOMT: Dette er tomta på 88 mål, tilsvarende 12 fotballbaner, som Forsvaret har skilt ut for å lage en buffersone rundt konge Haralds hytte på Mågerø. Hytta ligger på sydspissen av neset. Grafikk: Seeiendom.no Vis mer

Som offentlig organ skal Forsvarsbygg arkivere og journalføre korrespondanse, interne notater og referater fra møter som er relevant for saker de arbeider med.

Arkivloven slår fast at «alle saksdokument for organet, dersom de er gjenstand for saksbehandling og har verdi som dokumentasjon».

Dagbladet kan nå avdekke hvordan Forsvarsbygg:

• Ga inntrykk av at det ikke fantes skriftlig kommunikasjon med Slottet, selv om dette fantes.

<strong>POSTJOURNAL:</strong> Etter at Dagbladet flere ganger over flere måneder ba om innsyn i Mågerø-dokumentene, dukket de til slutt opp i postjournalen. Flere var over et år gamle.
POSTJOURNAL: Etter at Dagbladet flere ganger over flere måneder ba om innsyn i Mågerø-dokumentene, dukket de til slutt opp i postjournalen. Flere var over et år gamle. Vis mer

• Har latt være å journalføre fra møter med Det kongelige hoff på Slottet og annen korrespondanse i saken.

• Varslet Slottet om Dagbladets henvendelser om møter og dokumenter som ikke var journalført.

- Unngå oppmerksomhet Prosessen med å finne en løsning for kongens sommersted startet i 2014. Underveis har en rekke sjefer og sentrale medarbeidere i Skifte eiendom, Forsvarsbygg og Forsvarsdepartementet blitt holdt informert. En av dem var Skifte eiendoms direktør, Marit Jakobsen Leganger.

I en e-post til en fagdirektør i Forsvarsdepartementet datert 18. juni 2015 forklarer Leganger saksgangen rundt kongens sommersted. Hun beskriver hvordan Forsvarsbygg og Skifte eiendom har arbeidet med saken på følgende måte:

«Vi så tidlig at forholdet til HM Kongen måtte avklares først, dette for på denne måten unngå unødig støy og oppmerksomhet».

Forsvarsbygg: - Feil vurdering

Prosjektleder Torunn Moen Hegdahl  i Skifte har vært sentral i Mågerø-avhendingen og deltatt i møtene på Slottet, sammen med seksjonssjef Trond Eliassen i Skifte. De uttaler seg på for Forsvarsbyggs og Skifte i saken.

Forsvarsbygg bekrefter at det ikke ble tatt notater eller journalført fra møtene med hoffet på Slottet. Dermed ble ikke denne delen av prosessen tilgjengelig for offentligheten.

- Mener du i dag det var feil vurdering?

- Ja, sett i ettertid så burde vi gjort det. Vi oppfattet ikke at det kom fram momenter av betydning for saken i møtet. I ettertid ser vi at det kunne vært vurdert annerledes, sier Trond Eliassen, seksjonssjef eiendomsutvikling i Forsvarsbyggs Skifte eiendom, til Dagbladet.

- Vi har ikke opplevd noe press fra Slottet. De har vært ryddige i dialogen, sier Eliassen.

Eliassen forteller at de startet prosessen med å avhende Forsvarets eiendommer på Mågerø i 2014.

- Vi fant fort ut at kongen hadde en festekontrakt der.
 
- Hvordan fant dere ut det?
 
- Kongens festekontrakt er velkjent i forsvarssystemet.

- Vi forholder oss utelukkende til Forsvarsdepartementet, de er vår eier, sier Eliassen.

Et av alternativene for Forsvarsbygg, var at kongen kjøpte en ny utskilt tomt som hytta stod på til takst, ifølge en en epost fra Forsvarsbygg til Forsvarsdepartementet 18. juni 2015. Dette ble omtalt som «alternativ 1» i en epost fra direktør for Skifte eiendoms direktør, Marit Jakobsen Leganger. I eposten skriver hun at «Tilbakemeldingen fra Slottet er at alternativ 1 ikke er aktuelt».

Høsten 2014 var det nok et møte på Slottet mellom Forsvarsbygg og medlemmer av hoffet.

- Slottet sa på møtet at de ønsket å videreføre dagens løsning på forsvarets tomt, sier Eliassen til Dagbladet, som også uttaler seg på vegne av Forsvarsbygg i denne saken.

E-posten ble sendt i samme periode som Forsvaret jobbet med å skille ut 88 mål av fellesskapets tomt til kongens private sommersted i den idylliske Vestfold-skjærgården.

Da Dagbladet i fjor høst begynte å se på saksbehandlingen rundt kongens sommersted på Mågerø, var det journalført titalls e-poster og dokumenter om saken i Forsvarsbyggs postliste og offentlig elektronisk postjournal, som dekker den statlige forvaltningen. Det framgikk at konsulentselskaper, Tjøme kommune og takstmenn var i full sving.

Slottet manglet

Men i arbeidet med å finne en løsning for kongens sommersted på Mågerø, fantes det tilsynelatende ingen kommunikasjon mellom Forsvarsbygg og Slottet.

Hvorfor var ikke Slottet mer på banen, når det var store økonomiske verdier i spill, både for kong Harald og det norske fellesskapet som eier Mågerø?

Det kongelige hoff, som bistår konge Harald i forvaltning av hans private eiendommer, er ikke omfattet av offentlighetsloven.

30. desember i fjor tok Dagbladet kontakt med Forsvarsbygg. Et av spørsmålene var hvorfor det manglet journalført kommunikasjon med Slottet om Mågerø.

«Det har vært lite formell kontakt mellom Forsvarsbygg og hoffet i denne saken til nå. Når arbeidet med en ny festeavtale starter opp, vil det bli mer kontakt», svarte en kommunikasjonsrådgiver til Dagbladet samme dag.

Varslet Slottet

En time og ni minutter etter at Dagbladet mottok e-posten 30. desember, sendte Skifte eiendom en e-post til Slottet og en ansatt ved hoffet for å varsle om Dagbladets undersøkelser.

E-posten hadde tittelen «Orientering om henvendelse til Forsvarsbygg fra Dagbladet om eiendom og festeforhold på Mågerø».

Skifte skriver at de har fått spørsmål om det foreligger «noen skriftlig kommunikasjon med hoffet i vår offentlige journal». Og konkluderer selv slik i e-posten: «Her har vi hittil hatt en muntlig dialog».

<strong>MÅGERØ:</strong> Kongeparets feriested ligger skjermet til på en odde. Foto: FINN EIRIK STRØMBERG/AFTENPOSTEN
MÅGERØ: Kongeparets feriested ligger skjermet til på en odde. Foto: FINN EIRIK STRØMBERG/AFTENPOSTEN Vis mer

Dagbladet ba igjen om en liste over kommunikasjonen mellom Forsvarsbygg og Slottet.

- Ingen formelle prosesser

5. januar kom svaret. Da ga Forsvarsbygg på nytt inntrykk av at det ikke fantes skriftlig kommunikasjon i saken om kongens sommersted:

«Slottet har siden i sommer blitt orientert per telefon to ganger om arbeidet, men det har ikke vært noen formelle prosesser om dette siden fradelingen ble gjennomført». Svaret kom til tross for at Skifte eiendom og Forsvarsbygg bare en uke i forveien hadde orientert Slottet om henvendelsen fra Dagbladet og hva som ble svart til avisa.

Dagbladet ba da om innsyn i notater fra de omtalte telefonsamtalene, men fikk til svar at slikt ikke finnes.

Skjult prosess

Etter hvert ble det klart at Forsvarsbygg og Slottet hadde hatt tett kontakt rundt håndteringen av tomta Kong Harald har sitt sommersted på.

Etter at Dagbladet for fjerde gang ba om innsyn, fikk Dagbladet flere e-poster som hadde gått mellom Forsvarsbygg og Slottet.

Flere av disse var ikke journalført og heller ikke publisert i Offentlig elektronisk postjournal. Dette til tross for at de inneholdt informasjon om saksbehandlingen; blant annet om tomta til hytta, befaringer og e-poster til Slottet om Dagbladets henvendelser.

Forsvaret om brevet

- Hensikten med notatet fra forsvarsjefen til Forsvarsdepartements departementsråd, var å gjøre oppmerksom på at Mågerø var diskusjonstema i forbindelse med audiens hos Hans Majestet Kong Harald.

Forsvarsjefen ønsket å gjøre departementet oppmerksom på forholdet slik at kongens interesser ble ivaretatt i sammenheng med en eventuell avhending av Forsvarets eiendom ved Mågerø, sier forsvarsjefens pressetalsmann, Vegard Finberg, til Dagbladet

Flere av brevene ble journalført etter at Dagbladet fikk innsyn. Det medførte at de ble tilgjengelige for offentligheten, opp til ett år og tre måneder etter at de ble skrevet.

I tillegg til e-postene som ikke var journalført, erkjente også Forsvarsbygg at ledere fra Skifte eiendom hadde vært i møter med Slottet to ganger. Agendaen var å bli enige om hvordan man skulle løse floken med forsvarseiendommen på Mågerø, der kongens sommersted står bygd.

På det siste møtet høsten 2014, som det ikke ble journalført notater fra, kom det fram at kong Harald ikke ønsket å kjøpe en tomt rundt sommerstedet. På direkte spørsmål fra Dagbladet, bekreftes dette av Forsvarsbygg (se egen sak).

- Svekker tilliten

Offentlighetsekspert Kristine Foss er kritisk til Forsvarsbyggs framgangsmåte.

- Loven stiller krav om at nye, viktige opplysninger som kommer fram under møter, skal nedtegnes. Slik jeg ser det kom det fram svært viktige opplysninger under disse møtene. Det burde ha vært skrevet ned, sier Foss.

- Dette svekker tilliten til saksbehandlingen i Forsvarsbygg, sier jurist ved Norsk Presseforbund, Kristine Foss, til Dagbladet, og viser til forvaltningsloven.

- Det er tydelig at det har vært flere møter her mellom Slottet og Forsvarsbygg, uten at det finnes spor av det hos Forsvarsbygg. Dermed vet ikke offentligheten om at det har vært møter med hoffet, eller hva som faktisk ble sagt under møtene. Det gjør det umulig å ettergå prosessen i ettertid, sier Foss til Dagbladet.

Hun sier saksgangen rundt kongens sommersted på Mågerø reiser tvil om Forsvarsbygg øvrige saksbehandling:

- Man lurer jo på hvor mange andre møter som har vært som vi ikke får vite om. Eller står vi her overfor en særbehandling av Slottet?

Rausere avtale

Dagbladet har fått innsyn i et ferskt utkast til ny festekontrakt. Den ble sendt fra Forsvarsbygg til Slottet i mars i år. Der skisserer Forsvarsbygg en Mågerø-løsning som er rausere enn dagens.

• Forsvaret har skilt ut en tomt rundt kongens sommersted på 88 mål, tilsvarende 12 fotballbaner. Tomta strekker seg fra ytterst på neset og langt inn på Mågerø. Tomta skal omkranse kongens hytte i framtida for å gi privatliv og sikkerhet.

• Kongen sikres disposisjonsrett over mer areal inne på de 88 målene enn i dag, uten tillegg i leieprisen. Det er foreslått tre punktfester på tomta.

• Kongen får «rett til nødvendige sikkerhetstiltak» på den 88 mål store eiendommen.

• Kongens rettigheter på tomta vil også gjelde dersom eieren av sommerstedet er tronarving, altså dersom kronprins Haakon arver sommerstedet.

<strong>- FIKK IKKE BREVET:</strong> Frode Sjursen, sjef i Forsvarsbygg, sier til Dagbladet at han ikke mottok brevet der Forsvarssjefen omtaler sin samtale med Kongen om Mågerø. Foto: ERLEND AAS/NTB scanpix
- FIKK IKKE BREVET: Frode Sjursen, sjef i Forsvarsbygg, sier til Dagbladet at han ikke mottok brevet der Forsvarssjefen omtaler sin samtale med Kongen om Mågerø. Foto: ERLEND AAS/NTB scanpix Vis mer

I forslaget til ny kontrakt sendt kongen, er prisen den sammen som før, 10 000 kroner pluss prisstigning siden 1994, selv om det festede område er noe større og vilkårene bedre.

Totalt er det over 600 mål eiendom som skal avhendes når luftforsvarets stasjon Mågerø legges ned. I Forsvarsbygg er det avdelingen for salg, Skifte eiendom, som har vært mest involvert i prosessen og som har utformet kontrakten.

Vurderte salg og ny takst

Dagbladet har kartlagt saksgangen, som har strukket seg over to år. Forsvarsbygg har vurdert alternative løsninger. Slike planer, har ifølge en e-post fra Forsvarsbygg til Forsvarsdepartmentet sendt i juni 2015, blitt skrinlagt:

• Forsvarsbygg tilbød kongen å bli herre i eget hus, eller rettere sagt på egen tomt, ved å skille ut en eiendom der sommerstedet står, som han kunne kjøpe til takst. Dette takket Slottet nei til, framgår det av e-posten.

• Forsvarsbygg foreslo at staten kunne beholde eiendommen og gi kongen disposisjonsrett, på lik linje med blant annet Bygdøy Kongsgård. Forslaget ble avvist av både Kommunaldepartementet og Slottet.

• Da Forsvarsbygg skilte ut en tomt på 88 mål rundt hytta i fjor sommer, planla de å gjøre en ny festetakst. Forslaget om ny takst er lagt på is.

Forsvarsbygg understreker over Dagbladet at prosessen ikke er avsluttet.

Med utkastet til nye festeavtalen ligger det an til at Forsvaret ikke vurderer å selge de 88 mål skjærgårdsidyll på det åpne markedet.

- Det har vært en god prosess mellom Forsvarsbygg, Kommunal-og moderniseringsdeptartementet og oss i denne saken, sier kommunikasjonssjef ved Slottet, Marianne Hagen, til Dagbladet.

<strong>SIKRER FERIEIDYLL:</strong> I forslaget til ny festekontrakt sikres nå tronarving Haakon framtidige rettigheter på området. Foto: BERIT ROALD/NTB SCANPIX
SIKRER FERIEIDYLL: I forslaget til ny festekontrakt sikres nå tronarving Haakon framtidige rettigheter på området. Foto: BERIT ROALD/NTB SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer