Det skjulte spillet om kongens feriested

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen grep personlig inn for å sikre kongens interesser i ferieparadiset Mågerø. Myndighetene har også holdt sentral informasjon om Mågerø-prosessen skjult.

KONGEPARETS FERIEIDYLL: Hvert år ferierer kongefamilien i sitt private sommerparadis på Mågerø ved Tjøme. Foto: CORNELIUS POPPE/ NTB SCANPIX
KONGEPARETS FERIEIDYLL: Hvert år ferierer kongefamilien i sitt private sommerparadis på Mågerø ved Tjøme. Foto: CORNELIUS POPPE/ NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Kongeparets private feriested er bygget på Forsvarets tomt på Mågerø utenfor Tjøme i Vestfold. Noen kilometer nord på halvøya ligger Luftforsvarets stasjon.

I 2014 ble klart at anlegget skal legges ned og Forsvarets eiendommer skal avhendes. Da startet Forsvarsbygg sin avdeling Skifte eiendom og Slottet forhandlinger om en løsning for kongens feriested.

Avgjørende deler av prosessen har skjedd i skjul for offentligheten.

• Les Dagbladets saker om kongemakta her.

Idyll

Sommerstedet regnes som en av de kongelige eiendommene. Det ligger vakkert til på en odde, i naturskjønn skjærgård. Feriestedet har flott fjordutsikt, og går under kallenavnet «Mågerø» Det ble bygget i 1993 av kong Harald og dronning Sonja. Mange pengesterke kjendiser og næringslivsfolk har hytter i området.

Kong Harald er øverstkommanderende i Forsvaret.

Hans leieforhold av landarealet på Mågerø er regulert gjennom en festeavtale mellom ham og Forsvaret. Han fikk en god kontrakt med Forsvarsdepartementet i 1994: Punktfeste for hytta og for politieskortens vakthus kostet rundt 10 000 kroner i året.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer