FÆRØYENES beste kriminalforfatter, Jogvan Isaksen kommer i disse dager ut på norsk for første gang. Foto: Bokbyen Forlag
FÆRØYENES beste kriminalforfatter, Jogvan Isaksen kommer i disse dager ut på norsk for første gang. Foto: Bokbyen ForlagVis mer

Det skrives krim om drap og forbrytelser også på Færøyene

Wandrups utvalgte: Jogvan Isaksen for første gang på norsk.

KRIM: Dessverre ble Jógvan Isaksen forhindret fra å komme til Oslo under årets utgave av Krimfestivalen. Men hans første bok på norsk er kommet, «Blid er sommernatta», hans debutroman fra 1990. Den er den første av rundt 15 kriminalromaner fram til i dag. Isaksen er en av Færøyenes mest populære forfattere og blir solgt i bøtter og spann i julepresang-sesongen.

FÆRØYENE noir - for første gang på norsk.
FÆRØYENE noir - for første gang på norsk. Vis mer

Dessverre bor det bare 50 000 mennesker på Færøyene. Selv om hver person kjøper én bok, blir opplaget bare en brøkdel av det For eksempel Jo Nesbø er vant til. Isaksen er oversatt til både engelsk, fransk og tysk, og la oss håpe den nye boka er begynnelsen på et vakkert vennskap mellom Isaksen og norske krimlesere.

I tillegg til krim har han skrevet en rekke bøker om færøyisk kultur og historie. Han operererer med to helter, detektiven William Hammer og journalisten Hannis Martinsson. Det er ham «Blid er sommernatta» handler om. En kollega av ham blir drept og dermed er han i gang med etterforskningen i det utpregede nordic noir-landskapet på de forblåste øyene.

La oss minne om en annen skummel færøyisk bok, Carl Jóhan Jensens «U-. Historier om djevelskap», som kom på norsk i 2010. Fantastisk bok, også den oversatt av Lars Moa.