LUKTEN: Redaktøren i tidsskriftet Syn og Segn skrev et lederartikkel om sin kresne nese. Den måtte vi selvsagt trykke ettersom dette lukter. Foto: Mette Møller.
LUKTEN: Redaktøren i tidsskriftet Syn og Segn skrev et lederartikkel om sin kresne nese. Den måtte vi selvsagt trykke ettersom dette lukter. Foto: Mette Møller.Vis mer

Knut Aastad Bråten, redaktør i Syn og Segn:

Det slo meg kor godt det luktar av notidsmenneska

Ein kresen nase forteller.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Eg er følsam for lukt. For gode og vonde lukter. Ikkje sjeldan er det lukta som grip meg: Lukt er stemningsskapande, og er med på å setje tonen i møte med andre menneske. Google gir råd om det meste. Kvardagar og alt som har med livet å gjere. Ei slags Klara Klok – ho vi spør dei gongene vi står fast. Om lukt, til dømes. Eit klikk, og eg kan velje mellom tusenvis av artiklar om luktfjernar og luktesalt, om dårleg lukt i underlivet, i bilen, på badet, i nasen, i skoa, eller i kjøleskap. For ikkje å gløyme dårleg lukt av urinen. Lukt opptek oss.

Den gode lukta, aller mest, men òg den problematiske, det som luktar vondt, som vi avskyr, og som det knyter seg skam til. Luktesansen hjå menneska er viktig, men ikkje den viktigaste. Syn og høyrsel har stor betydning for oss i det daglege. Luktesansen i mindre grad. Det betyr ikkje at han er uviktig. Luktesansen er følsam og nøyaktig. Han skil mellom reint og ureint, mellom lukter det knyter seg fare eller ikkje fare til. Lat att augo. Kjenn lukta av rotne egg og bederva kjøt, av ammoniakk og kaustisk soda.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn