Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Knut Aastad Bråten, redaktør i Syn og Segn:

Det slo meg kor godt det luktar av notidsmenneska

Ein kresen nase forteller.

LUKTEN: Redaktøren i tidsskriftet Syn og Segn skrev et lederartikkel om sin kresne nese. Den måtte vi selvsagt trykke ettersom dette lukter. Foto: Mette Møller.
LUKTEN: Redaktøren i tidsskriftet Syn og Segn skrev et lederartikkel om sin kresne nese. Den måtte vi selvsagt trykke ettersom dette lukter. Foto: Mette Møller. Vis mer

Eg er følsam for lukt. For gode og vonde lukter. Ikkje sjeldan er det lukta som grip meg: Lukt er stemningsskapande, og er med på å setje tonen i møte med andre menneske. Google gir råd om det meste. Kvardagar og alt som har med livet å gjere. Ei slags Klara Klok – ho vi spør dei gongene vi står fast. Om lukt, til dømes. Eit klikk, og eg kan velje mellom tusenvis av artiklar om luktfjernar og luktesalt, om dårleg lukt i underlivet, i bilen, på badet, i nasen, i skoa, eller i kjøleskap. For ikkje å gløyme dårleg lukt av urinen. Lukt opptek oss.

Den gode lukta, aller mest, men òg den problematiske, det som luktar vondt, som vi avskyr, og som det knyter seg skam til. Luktesansen hjå menneska er viktig, men ikkje den viktigaste. Syn og høyrsel har stor betydning for oss i det daglege. Luktesansen i mindre grad. Det betyr ikkje at han er uviktig. Luktesansen er følsam og nøyaktig. Han skil mellom reint og ureint, mellom lukter det knyter seg fare eller ikkje fare til. Lat att augo. Kjenn lukta av rotne egg og bederva kjøt, av ammoniakk og kaustisk soda.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

PLUSS TIL 1. AUGUST

HELGEKUPP

1 kr

(Fornyes automatisk til 249,-/kvartal)

KJØP PLUSS TIL 1. AUGUST

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

PLUSS TIL 1. AUGUST 1 kr Fornyes automatisk til 249,-/kvartal

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (249,-/kvartal) etter tilbudsperioden. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 UKE

55 kr

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 55 kr Fornyes automatisk til 55,-/uke

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (55,-/uke) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 ÅR

LES LENGRE - BETAL MINDRE

795 kr

(Fornyes automatisk til 795,-/år)

KJØP 1 ÅR

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 ÅR 795 kr Fornyes automatisk til 795,-/år

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (795,-/år) etter tilbudsperioden når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?