DEBATT

Debatt: Advokaters reisegodtgjørelse

Det som er en god måte å jobbe på som advokat, er en dårlig måte å jobbe på mens man kjører bil

Manglende kunnskap gir dårlig politikk. Regjeringen bør ta seg bryet med å sette seg inn i advokaters hverdag og yrkesutøvelse.

Jobbe i bilen: I de fleste yrker kan man jobbe mens man reiser, blant annet bruke tiden i bil til å prate med forretningspartnere. Slik tror åpenbart regjeringen at også advokaters arbeidsdag fungerer, skriver artikkelforfatteren. Foto: Nito / Shutterstock / NTB scanpix
Jobbe i bilen: I de fleste yrker kan man jobbe mens man reiser, blant annet bruke tiden i bil til å prate med forretningspartnere. Slik tror åpenbart regjeringen at også advokaters arbeidsdag fungerer, skriver artikkelforfatteren. Foto: Nito / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Regjeringen foreslår å halvere salærsatsen for fraværsgodtgjørelse for advokater og sakkyndige. Resonnementet er at moderne teknologi gjør det mulig å jobbe underveis, slik at reisene i seg selv kan være inntektsbringende.

I de fleste yrker kan man jobbe mens man reiser. Man kan bruke tiden i bil til å prate med forretningspartnere, og timene på tog eller fly til å lese dokumenter og skrive strategier og mye annet. Slik tror åpenbart regjeringen at også advokaters arbeidsdag fungerer.

Det er ett år siden justisminister Anders Anundsen forsvarte den systematiske underreguleringen av advokatenes salærsats med at «970 kroner er en god timelønn». De fleste andre vet at salærsatsen ikke er lønn, men næringsinntekt – som skal dekke husleie, IKT, forsikringer, pensjon med mer. I gjennomsnitt kan 30 – 50 prosent av salærsatsen tas ut som advokatens lønn.

At politikerne utøver sin makt over advokaters rammevilkår, uten å sette seg inn i disse, bør altså ikke overraske oss. Det regjeringen ikke forstår denne gangen, er at advokater er underlaget en lovbestemt taushets- og fortrolighetsplikt. Det er strengt ulovlig for oss advokater å jobbe med en sak dersom det er andre tilstede som kan se eller høre hva vi gjør.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer