Det som er strengt

Les utdrag fra «Det som er strengt», en punktroman av et leksikon skrevet av Lindebergs egen Hans Christian Grønn.

Forsitat: “Led Zeppelin skrev ikke låter som alle likte. Det overlot de til The Bee Gees.”

Wayne Campell.

FORORD

Lindeberg, boligområde i Oslo, bydel Furuset, mellom Trosterud i sørvest og Furuset i nordøst, grenser mot Østmarka. Området ble bebygd med blokkbebyggelse og småhus i 1970-årene, noe eldre villabebyggelse. Næringsvirksomhet langs E6 i nordvest. Navn etter Lindeberg-gårdene, hvorav Nordre Lindeberg drives som 4H-gård med variert husdyrbesetning og parsellhager.

Mister Leksika, kan du ikke fortelle meg litt mindre om akkurat det. Du er jo ikke i nærheten av å berøre de fakta som teller. Hva som teller? At Lindeberg er stedet hvor fyrene vokste opp, vel. Og at det var her de utviklet seg til å bli de strenghetssymbolene de er i dag. Hvem disse fyrene er? Vel, de er litt av en gjeng, det er det i hvert fall ingen tvil om.

Da fyrene var i tolv-trettenårsalderen, bestod den harde kjernen av Trond, David, Thomas, Sjur og Chris. Carl Fredrik også, for så vidt, i kraft av sin rolle som lillebror og utpreget humørspreder. Etter en del år med denne eminente og fryktede lagoppstillingen, ble fyrene i 1992 tilført friskt blod i form av Lars fra Ellingsrud. I en periode var alt bare velstand, men et par år senere inntraff det man lenge hadde fryktet: Sjur ville ut og se den store verden. Greit nok, og da Sjur tok slangeskinnsbuksene sine og gikk, ble han erstattet av Frode fra Høybråten. Fyrene var enige om at dette var et ypperlig bytte, selv om døren for alltid vil bli stående åpen for den fortapte fyr. Når vi snakker om betydelige fyrer, er det også påkrevd å nevne tvillingbrødrene Arild og Bjørn. Disse to fyrene har base i Lørenskog et sted, hvorfra de i en årrekke har operert som to grå eminenser. Og selv om man ikke har sett så mye til dem, har de likevel preget gjengen, særlig gjennom sine stadige leveranser av nye ord og uttrykk.

På tross av at denne avhandlingen i hovedsak handler om de forannevnte fyrene, så hadde den ikke vært mulig å føre i tastaturet uten drahjelp fra Lindebergs øvrige fryktfyr-elite.

Og en annen ting, Mister Leksika. Det står ingenting i boka di om det som virkelig er strengt. Du prøver deg riktignok med at strengt er synonymt med “en tynn tråd av dyretarm, silke, nylon, metall eller bambusfibrer”, men dette vet vi at er milevis fra sannheten. For det som er strengt, dreier seg om helt andre ting. Hvilke ting? Well, that`s for me to know and for you to find out.

Air Jordan - Tidenes beste basketballspiller med lang fartstid i Chicago Bulls. Sommer`n 88 var Chris på ferie i Tyskland sammen med familien til David. Under ferien pågikk finalespillet i NBA, så enkelte kvelder satt fyrene dypt konsentrert foran Eurosport. The Lakers from Los Angeles took on The Pistons from Detroit, og det var til slutt Magic Johnsons Lakers som trakk det lengste strået. Den spilleren som fyrene allikevel gledet seg mest over, var Michael Jordan fra Chicago. Verdens Beste Idrettsmann. Når fyrene ved leggetid spilte basket på hotellrommet, var det bestandig denne mannens moves de prøvde å etterligne. Først plasserte de rommets søppelkasse oppå enden av dobbeltsenga, deretter stilte de seg ved baderomsdøra og satte trepoenger på trepoenger med nyinnkjøpt skumgummiball. Noen ganger stupte de også inn over senga, og dunka kraftfullt over imaginære forsvarsspillere. Feriens mest spektakulære dunk ble for øvrig foretatt av Chris. Han tok med seg sine 185 centimeter og sine 70 kilo opp i vinduskarmen, tok sats, svevde et par sekunder, dunka - og knakk senga. Deretter lappet fyrene den sammen så godt som mulig og ferierte videre.

aktiv - (adj) Dekkende betegnelse på folk med en litt for masete legning.

albow-tit - Triks ofte praktisert når David og Trond er under påvirkning av sterke remedier. Utføres ved at fyrene går gjennom et stappfullt lokale med albuene diskret stikkende ut til siden. På deres ferd gjennom folkemengden er målet å berøre så mange struttende pupper som mulig. Barnslig, javel, men mykje effektivt.

Alice in Chains - Mykje strengt Seattle band som hadde konsert i Oslo sammen med Screaming Trees tidlig på nittitallet. Fyrene valgte å stå over. Smart.

Alice in Chains-trikset - Opp gjennom nittitallet jobbet flere av fyrene på Gamlisen. En kveld David skulle legge en beboer, tok han rutinemessig hånden under hodeputa for å hente fram nattskjorta. Det David ikke visste, var at Chris hadde redd opp den aktuelle sengen tidligere på dagen, og at han hadde byttet ut nattskjorta med en Alice in Chains-trøye. Først da beboeren lå i senga med “Bleed the freak” på brystet, skjønte David lunta.

Allan og Kenneth - Fyrer som på åttitallet datet samtlige av Lindebergs småpiker.

The Aller Værste - Norsk band som har gitt ut Materialtretthet - tidenes beste “norsk på norsk” plate.

almost there - (eng) Nesten. Utrop man kommer med når noen egentlig ikke er i nærheten i det hele tatt. Eks: “Du tror at Saturn ligger 500 000 kilometer fra Jorden? You are almost there - den ligger 18 millioner kilometer unna!” Frasen brukes også når man skal høste noen som har bommet ekstraordinært på kurven i basket. Eks: “Du bomma med to meter - you were almost there.” Utsagnet poengteres ved at man med hendene viser hvor nærme vedkommende var.

anal intruder - (eng) Livsfarlig aktivitet. Det mest groteske tilfellet av anal intruder vi kjenner til, er den famøse Kjeld-incidenten. Det var på Klubben det skjedde. Fire fyrer la Kjeld ned på tjukkasen, en arm eller et bein til hver fyr. Da han lå slik, totalt hjelpeløs, kom en femte fryktfyr til. Vedkommende kjørte foten opp mellom beina på Kjeld, og skrudde så storetåa opp i rompa hans. Kjeld overlevde, så vidt.

annen plass - Brukes om ting som er mindre bra. Eks: “Fikk grisebank av Ellingsrudgjengen i går. Skikkelig annen plass, selv om rundjulingen ble akkompagnert av Paradise City.”

Anus - Ung herremann, som tidvis også opererer under navnet Arne Olsen. Anus er kjent for å jukse i kortspill, samt for å stjele skuddsikre vester fra politibiler som står på tomgang.

Argo - Livsfarlig schæferhund som eies av Freddy. Trolig Norges mest veldresserte hund.

Arild Hansen syndromet - Da Chris var i midten av tenårene, pleide Arild Hansen, faren til en av gutta på laget hans, å kjøre ham til hockeytreninger i den røde Hiacen sin. På disse turene var det obligatorisk at Arild spurte Chris om hva han ville med livet sitt. Arild ønsket nemlig at Chris skulle få seg en ordentlig utdannelse, slik at han ikke kokte bort fremtiden sin. Hvor mye notis Chris tok av disse formaningene skal være usagt, men etter å ha jobbet som hjelpepleierassistent i seks år, fikk han i hvert fall artium i en alder av fireogtyve. Og det er da noe. Så hvis du møter på mennesker som er mykje opptatt av ditt ve og vel hva utdannelse angår, da er sjansene store for at de er rammet av Arild Hansens syndrom.

Aslaksen, Jan Petter - (f. 1973) Aslakson, Peters, Petterson, Veslegutten m.m. Jan Petter vokste opp i Bjørka Borettslag, med to store interesser: Vålenga og Duran Duran. Utover dette var det ikke mye som opptok ham. Jan Petter hadde, og har fortsatt, en tendens til å bli grinete når ting går ham imot. Særlig på idrettsbanen. Når farken kommer, setter han seg ned og boikotter alt og alle. Fyren har bodd på Lindeberg i alle år, men klarte utrolig nok å gå gjennom barndommen uten å bli kjent med noen andre barn i nabolaget. Bortsett fra Legen, da, men han teller ikke, for de spilte på samme lag. Jan Petter hadde også et par kompiser i klassen, David blant annet, men de øvrige befant seg i Vålenga. Han fant etter hvert ut at han måtte ekspandere eller dø, og gikk derfor over til å digge Metallica, Neil Young og Manchester United. Han begynte også gradvis å henge ut med fyrene, og fikk med dette innføring i hva som gjaldt. Når kamerater på vei hjem fra nattlige kjærestebesøk kastet snøball eller småstein på vinduet til Jan Petter, ble de alltid sluppet inn. Da vartet han opp med kald Cola og rolig Master of the Puppets. Han er ålreit sånn. Fyren la med tid og stunder fotballen i Vålenga på hylla, og begynte i stedet å spille innebandy. Først i legendariske Sinsen, senere i Holmlia. Etter å ha vunnet både serie og NM, samt VM-bronsje med det norske landslaget, bestemte han seg for et par år siden for å trappe ned. Det gjør han i skrivende stund ved å spille Vålenga Innebandy opp i eliteserien. Ringen er sluttet. Ved siden av sport og spill jobber Jan Petter i Netcom, han kjører snowboard, spiller Playstation og gleder seg i det hele tatt ganske mye. Ja, og så eier han et par leiligheter i Thorvald Meyersgate. Gutta ordner opp.

ausdriten - (tysk) Betyr, som navnet indikerer, at man har driti seg ut. Ausdriten er også navnet på et essensielt kortspill. I dette kortspillet er følgende utrop obligatorisk: “Du velger spar som trumf?! Ausdriten!!!” I forkortet form uttales ordet kun aus, og når man bruker denne formen, dreier det seg veldig ofte om avføring i ordets egentlige betydning. Vanlig spisepausereplikk da fyrene jobbet på Gamlisen: “Ooh. Kraftfullt mykje aus rundt omkring. Folk har nok besøk av Mr. Diarea.”

autograf - Signatur. En dag på forsommeren i det trivelige året 1986 satt Chris og David på Benken i Heggen Borettslag. De slappet av og filosoferte over hvem som ville bli strengest i sommerens fotball-VM; Maradona eller Platini. Platini hadde vært ledende i EM to år i forveien, men det gikk også gjetord om den lille argentineren med den ekstraordinært kjensliga venstrefoten. Uansett, mens fyrene satt slik, kom en nabopappa gående. Han undret hvorfor de ikke var nede på Stubberudsletta og så på det argentinske landslaget trene. ARGENTINA. ARGENTINA. Neivel, for det gjaldt ikke noe særlig! Fyrene spratt opp, og fem minutter senere var de nede på treningsfeltet. Backstage med Argentina! Nei, nei. Slutt med det! David og Chris speidet etter storheter som Passarella, Kempes og Maradona, men ingen av dem var å se. Det argentinske laget bestod stort sett av ukjente fyrer, fyrer som det senere skulle vise seg var gode nok til å banke Tyskland i VM-finalen. Lett. Senere på dagen møtte Chris og Trond hverandre nede på Sjappa. Chris fortalte at han hadde sett Argentina trene, og ikke nok med det, han hadde også fått autografen til Maradona! Denne autografen, som selvfølgelig bestod av Chris` egne kruseduller, solgte han til Trond for femti kroner. Men rett skal være rett. Senere på dagen fikk Chris et sjeldent anfall av dårlig samvittighet. Han fortalte Trond hva som gjaldt, og gav ham pengene tilbake. Samtlige femti kroner. En gang fyrene var på Peppes noen år senere, skulle det vise seg at Trond ikke var like fair. Greia var den at Chris manglet tolv kroner på å få råd til en pizza. Alle fyrene rundt bordet sa at de var blakke, så Chris ble sittende igjen med skorpene. Noen uker senere kom det frem at Trond hadde hatt en femtilapp i lomma som han ikke ville ta hull på. Takk! Dette er for øvrig det eneste tilfellet man kjenner til, hvor en av fyrene har vist gnukkhetstendenser. Bra, Trond.

avisrute - En løype man går når man skal levere avisen. Den strengeste avisruta som har eksistert, er den som omfatter Heggen, Lindebergskogen og Gamlisen. Ahh, en fantastisk rute. Det var følgelig ikke hvem som helst som fikk denne løypa, nei, kun noen få utvalgte ble funnet verdige. Hva slags kriterier disse fikk jobben på, vites ikke, men det er helt klart at de hadde solide kvalifikasjoner. På åtti- og nittitallet ble ruta ivaretatt av Flash fra Pilen, Rune Karlsen, Harry, David og Birgitte Lersbryggen, og i disse årene var Lindeberg Avis-Norges ubestridte midtpunkt. Akersgata? Pøh, der bare lagde man avisene. Det var på Lindeberg det gjaldt. Hvem som betjener denne ruta i dag er noe uvisst, men vedkommende er garantert et prakteksemplar av et menneske.

Awakenings - Film med Robert De Niro. Handler om mennesker som i årevis har levd i sin egen verden, uten evnen til å kommunisere med folk rundt seg. En dag våkner de gradvis opp, før de noen uker senere trekker seg inn i sine små hemmelige verdener igjen. Det er en fin film. Awakenings er også kallenavnet på en fyr som heter Dag. Han lever livet sitt nettopp i skjæringspunktet mellom søvn og våkenhet. En dag for mange år siden, spilte Dag innebandy på Klubben. Han spilte blant annet mot Kjeld, vår venn fra anal intruderincidenten. Dag var fire år eldre enn Kjeld, og veide sikkert tredve kilo mer. Ifølge reglene var det lov å takle på den siden av veggen hvor tjukkasen stod. Ble man taklet i denne madrassen, gjorde det nemlig ikke så vondt. Vel, her taklet Kjeld den nesten dobbelt så store Dag. Fem minutter senere sto Kjeld inne ved ribbeveggen og pirket etter ballen. Da så Dag sitt snitt for hevn. Han tok løpefart, siktet seg inn på den spede kroppen, og knuste den inn i ribbeveggen. Kjeld sank sammen som en sekk. De andre spillerne stoppet helt opp og så forferdet på Dag. Dag kikket ned på sekken, som lå og vred seg i fosterstilling, før han innsiktsfullt utbrøt: “Han takla meg først.”