ADVARER: Statsminister Erna Solberg advarte mot falske nyheter og svekkelsen av redigerte medier da hun holdt nyttårstalen i statsministerboligen i Oslo.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
ADVARER: Statsminister Erna Solberg advarte mot falske nyheter og svekkelsen av redigerte medier da hun holdt nyttårstalen i statsministerboligen i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

LEDER

Kongen og statsministerens nyttårstaler

Det som før var politisk korrekt, er blitt provoserende for mange

Dagbladet mener: Det har skjedd en merkbar endring i mottakelsen av nyttårstalene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Både kong Harald og statsminister Erna Solberg viet store deler av sine nyttårstaler til å mane nordmenn til å oppføre seg bedre og bli hyggeligere mot hverandre. Kongen tok igjen opp mobbing, som han har gjort flere ganger tidligere. Solberg snakket om både netthets og spredning av falske nyheter. Hun sendte også en hilsen til de skamløse jentene og oppfordret foreldre til å slippe jentene mer fri.

Ingen av delene burde evne å provosere. De tradisjonsrike nyttårstalene har, med noen få unntak, fremstått som ukontroversielle og lite politiske. Det er bevisst. Talene skal samle folket, ikke splitte og støte. Nettopp talenes runde form gjør at selv den minste berøring av brennbare temaer, skaper store overskrifter. De seinere åra har det gjerne vært innvandringsfiendtlige miljøer på høyresida som har klaget over at kongen oppfører seg som rene «godhetstyrannen», mens republikanere på venstresida hyller monarken de i prinsippet ikke støtter.

Det har skjedd en merkbar endring i mottakelsen av nyttårstalene. Det som før i verste fall kunne oppfattes som banalt og politisk korrekt, er med ett blitt provoserende for enkelte. For noen år sida ville det vært nærmest upolitisk av kongen å trekke fram menneskerettigheter og barns rettigheter spesielt; nå tramper han inn i betente spørsmål selv regjeringen strides om. Når kongen snakker om samfunnets fellesverdier, nevner han verken kirke eller gudstro, en unnlatelse som ble lagt merke til. Erna Solberg derimot velger å trekke fram jubileumsmarkeringen av reformasjonen og viktigheten av å hegne om denne arven; en selvfølge for noen år siden, i dag tolket som en politisk markering.

Mot et slikt bakteppe er det påfallende at verken kongen eller Solberg, ikke minst, nevner den spente verdenssituasjonen i sine taler. Statsministeren er bekymret for «fake news», men sier ikke et ord om mannen som hevder han oppfant begrepet, eller om Nord-Koreas leder Kim Jong-un som i sin nyttårstale skrøt av at han har «atomknappen» på skrivebordet. Det er forståelig at Solberg ikke vil bruke nyttårstalen til å komme med et utenrikspolitisk budskap, men det hadde vært på sin plass å nevne at verden eksisterer der ute. Vi får i stedet satse på at Solberg også ber Trump om å oppføre seg bedre når de om kort tid møtes i Det hvite hus.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer