Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Det som har skjedd ville vært et mareritt for Stieg Larsson

Men nå kan det gå mot en løsning i arvestriden.

FØLSOM: - Stieg Larsson var et veldig følsomt menneske, sier vennen Kurdo Baksi. Nå kan en løsning på den betente arvestriden være nærmere enn noensinne. Foto: David Lagerlöf/EXPO
FØLSOM: - Stieg Larsson var et veldig følsomt menneske, sier vennen Kurdo Baksi. Nå kan en løsning på den betente arvestriden være nærmere enn noensinne. Foto: David Lagerlöf/EXPO Vis mer

||| (Dagbladet): Tidligere denne uka tilbød Stieg Larssons familie 20 millioner til enka Eva Gabrielsson gjennom et intervju i Svenska Dagbladet.

Nå sier Gabrielsson at tilbudet i utgangspunktet var vesentlig mer beskjedent. I et intervju med svenske Expressen hevder hun nemlig at det først var på to millioner.

Det fikk hun vite gjennom en reporter, men saken ble aldri publisert.

- Jeg svarte bare at jeg ikke hadde hørt om det. Så ble det aldri skrevet noe. Ikke før det ei uke seinere dukket opp i Svenska Dagbladet i stedet. Og da var det plutselig på 20 millioner. Men jeg hadde ikke fått vite noe, sier hun til Expressen.

Gabrielsson bekrefter også overfor Expressen at hennes advokat, Sara Pers-Krause, skal møte Larsson-familiens advokat, Peter Adamsson.

- Jeg har ingen anelse om hvordan budet ser ut. Min advokat skal ha et møte med familien Larssons representanter. Så får vi se hva det handler om, sier hun til Expressen. 


Partene skal møtes
I morgen er det fem år siden den svenske forfatteren Stieg Larsson døde, 50 år gammel. Etter hans død ble bøkene i «Millenium»-trilogien om datahackeren Lisbeth Salander utgitt. De er blitt en internasjonal krimsuksess ingen kunne drømme om på forhånd.

Filmatiseringen med Noomi Rapace i hovedrollen har også hatt stor suksess.

Samtidig har konflikten mellom Eva Gabrielsson, enka etter Larsson, og forfatterens far Erland (74) og bror Joakim (51) vært kulturverdens mest omtalte arvestrid i flere år.

Men nå kan de to partene altså være nærmere en løsning enn noensinne. Gabrielssons advokat, Sara Pers-Krause, bekrefter også overfor Expressen at hun skal møte familien Larssons advokat.

- Mareritt for Larsson
Kurdo Baksi er journalist og var en nær venn av Larsson. Han håper møtet vil føre til framgang i saken.

- Det som er skjedd ville vært som et mareritt for Stieg Larsson. De tre personene han likte best, er blitt uvenner. Han var et emosjonelt menneske. Han var veldig følsom, og dette hadde så klart gjort ham veldig lei seg, sier Baksi til Expressen.

Neste år kommer han med bok om vennen, og nå håper han at de tre fiendene kan slutte fred.

- På minnestunden og gravølet som ble holdt 10. desember 2004 var de ikke uvenner. Jeg er glad for at advokatene skal treffes. For Stiegs skyld håper jeg de kommer til enighet, sier han.

Gabrielsson skeptisk
Larsson og Gabrielsson var samboere gjennom 32 år, men giftet seg aldri. Uten gyldig testamente de to i mellom har alle intektene av Larssons forfatterskap gått til hans kjødelig familie.

Svenska Dagbladet har beregnet at far og sønn Larsson foreløpig har fått 130 millioner kroner i royalties for solgte bøker. Like mye er på vei for bøker som ikke er solgt. I tillegg kommer inntekter fra filmene, samtidig som store selskap i Hollywood vil forhandle om rettigheter.

Gabrielsson har hele tiden vært klar på at det ikke er pengene hun er ute etter, men kontrollen over rettighetene til det Larsson etterlot seg.

Gabrielsson og Larssons familie har ikke vært på talefot på fem år. Da det økonomiske tilbudet fra Larsson-familien kom forrige uke, var det gjennom media.

- Tross alt vil jeg at Eva skal ha et bra liv. Helst vil jeg at vi skal være venner. Men hun prater ikke med oss, sier Erland Larsson til Expressen.

Til Dagbladet uttalte Gabrielsson at hun er skeptisk til utspillet.

- Det er forbannet merkelig at dette skal gå via mediene. Mediene er ikke noe forhandlingsverktøy. Verken jeg eller min advokat har hørt noe som helst, sa hun til Dagbladet tidligere i uka.

ENKE: Eva Gabrielssons advokat skal møte familien Larssons advokat for å snakke om en mulig øknomisk løsning på konflikten. Foto: Adrian Øhrn Johansen/Dagbladet
ENKE: Eva Gabrielssons advokat skal møte familien Larssons advokat for å snakke om en mulig øknomisk løsning på konflikten. Foto: Adrian Øhrn Johansen/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media