Det som ikke står der

Hovedårsaken til at det gikk så galt 22. juli, er at et menneske valgte å bli terrorist. Vi trenger 481 sider til om beredskap, skriver Anne Marte Blindheim.

KOMMISJONEN: 22. julikommisjonen med leder Alexandra Bech Gjørv til venstre har gjort en solid jobb, men hadde bare mandat til å fortelle halve sannheten om beredskapen mot terrorisme, skriver Dagbladets kommentator. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix.
KOMMISJONEN: 22. julikommisjonen med leder Alexandra Bech Gjørv til venstre har gjort en solid jobb, men hadde bare mandat til å fortelle halve sannheten om beredskapen mot terrorisme, skriver Dagbladets kommentator. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Alexandra Bech Gjørvs kommisjon har avslørt hvordan staten feilet i å beskytte nordmenn mot terrorisme 22. juli. Men noen av de viktigste årsakene til at det kunne gå så galt, er utelatt fra rapporten. Kommisjonsrapporten handler om hvordan samfunnet taklet katastrofen som oppsto etter at en mann ble så ekstrem at han valgte å bli terrorist. Den kartlegger sekundær beredskap og forebygging.

Det finnes ingen 22. juli-rapport som gransker primær beredskap og forebygging. Det er noe annet og mer grunnleggende. Primær beredskap dreier seg om å hindre at folk velger å bli terrorister. En slik kartlegging lå ikke i mandatet fra regjeringa. Kilder forteller at enkelte i regjeringa stilte spørsmål om ikke kommisjonen burde se på forebygging i bredere forstand. Svaret var selvsagt at de måtte begrense seg. Gjørv-kommisjonen problematiserer det selv: «Kommisjonen antar at det, på bakgrunn av hendelsen 22/7, kan trekkes viktig lærdom i arbeidet med å stanse radikalisering, og å hindre at personer mister sine naturlige hemninger mot vold. (...) Kommisjonens mandat er å se på samfunnets og myndighetens evne til å avdekke planer om og avverge angrep. På medisinsk fagspråk kalles dette "sekundær forebygging" — altså etter at grunnproblemet har oppstått», skriver de.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer