Det som skjer det Cher

NEW YORK (Dagbladet): - Har jeg gjort comeback eller hva? 52 år gamle Cher stråler. Etter 35 år i bransjen topper hun listene over hele Europa med singelen «Believe». Mens hun i Norge har solgt 30000 CD-er, har hun rundet millionen i Storbritannia.

- Hvordan kan du være «inne» og «ute» og så «inne» igjen? Cher rister på hodet.

- Jeg har vært heit og jeg har vært kald. Det er selvfølgelig lettere å være heit, men det har aldri stoppet meg å være kald. Jeg spilte inn albumet mitt da jeg var kald. Jeg laget min nye film (Franco Zeffirellis «Tea With Mussolini») da jeg var kald. Jeg forventet ingen suksess, men så slår de til begge to.

Mange comeback

Cherilyn Sarkisian La Piere Bono Allman har hatt flere comeback enn resten av Hollywood til sammen. Hun ble berømt på 60-tallet med partner Sonny Bono («I've Got You Babe» og «The Beat Goes On» var duoens store hits).

Hitplatene stoppet opp, men på 70-tallet fikk paret, som var gift fra 1964 til 1975, comeback med tv-showet «The Sonny and Cher Comedy Hour». Etter skilsmisse og et mislykket «The Cher Show» flyttet Cher til New York, hvor hun tok Broadway med storm som dramatisk skuespiller i 1981 med «Come Back to the Five & Dime, Jimmy Dean, Jimmy Dean».

Etter å ha gjenskapt rollen på film, ble Cher skuespiller på heltid. For «Silkwood» ble hun Oscar-nominert. For «Moonstruck» fikk hun en Oscar i 1988.

Så var hun tilbake på hitlistene med slagere som «I Found Someone», «If I Could Turn Back Time» og «The Shoop-Shoop Song».

Men i 1990, etter å ha fråtset seg igjennom tre regissører på filmen «Mermaid», ble Cher ansett som vanskelig Diva. Hun fikk også Epstein Barr-virusen (jappesyken) som gjorde henne konstant sliten. Istedenfor å lage flere filmer, gjorde hun workout-video og ble talskvinne for et hårprodukt. Og så ble det stille.
- Jeg orket ikke lenger å være Cher. Jeg kunne ikke se på tv eller lese en avis uten å få vite om mine såkalte plastiske operasjoner (bare nesen og brystene er forandret, hevder hun) og om alle mine alt-for-unge kjærester. Og så hadde jeg to besatte fans som truet meg på livet. Hver gang paparazzien hoppet over gjerdet eller ut av buskene visste jeg ikke om jeg skulle fotograferes eller bli drept. Det var ikke moro å være Cher lenger.

Hun trakk seg tilbake. Men da hun omsider var i form igjen, savnet hun jobben.

- Det er en gave å kunne opptre. Det var umulig for meg å holde meg borte, sier Cher, som byttet agent, sa opp manageren og planla nytt comeback med CD-hiten «Believe».

Nabogutten var først

- Jeg ønsket ikke å lage noe dansealbum, men Warner syntes jeg burde. De ga meg freske produsenter, og sammen fant vi sanger jeg likte. Det er et fint album å gjøre rent etter. Det får deg til å hoppe omkring.

I sommer kommer hun til å turnere Europa for første gang på ti år. Hun gleder seg enormt.

- Jeg liker meg bedre på scenen enn i studio. Det føles som jeg ikke har vært på turné på en evighet. Jeg håper å komme til Norge, hvis folk liker albumet og vil ha meg på besøk.

Noen synes kanskje at Cher er i eldste laget for å synge clubhits. Det er ikke superstjernen enig i.

- Og jeg lar meg aldri påvirke av hva folk synes. Ingen har noen gang fortalt meg at jeg kunne synge eller spille eller gjøre noe som helst. Det eneste folk har vært flinke til å si, er at jeg er på vei ut. Men i Amerika er det en vits som går slik: «Etter atombomben er det bare kakerlakker og Cher som lever på jorda.» Den var sikkert ikke ment som et kompliment, men jeg tar det som et.

Nå er Cher tilbake på kino i Zeffirellis overdådige «Tea With Mussolini». Hun spiller en jødisk kunstsamler og tidligere dansepike på 30-tallet.

I tillegg til album og film har Cher også en bok på markedet: «The First Time». Det er en samling av «første gang»-historier. Her forteller superstjernen blant annet om sitt første samleie (14-år gammel med nabogutten), sin første tatovering (hun er i ferd med å fjerne dem nå som alle andre har dem), den første gangen hun rømte hjemmefra og sin første kjærlighetsaffære med en kjendis (Warren Beatty, da hun var 16).

Alene

Når Cher ikke jobber, bor hun i Malibu, California, med sønnen Elijah, 22, fra ekteskapet med rockestjernen Greg Allman. Cher har vært enslig i tre år, helt siden Bon Jovi-gitaristen Richie Sambora forlot henne til fordel for Heather Locklear, men hun søker ikke en ny mann.

Det er ingen enkel sak å være hr. Cher.

Men hvorfor har det vært så mange unge menn i hennes liv?

- Hadde jeg ventet på at menn på min alder skulle be meg ut, hadde jeg aldri vært ute på byen. Eldre menn er redd for meg, sier Cher. Hun er fremdeles venner med sine tidligere kjærester, inkludert ektemann nummer to, Greg Allman, som hun forlot etter ni dagers ekteskap.

Dritt å bli gammel

- Kjærlighet er vanskeligere å finne når man er eldre, særlig i Los Angeles hvor alt som er nytt er bedre, og alt som er gammelt er ubrukbart. Men hvis gras kan gro gjennom asfalten, så kan vel kjærligheten også spire i enhver alder. Hun smiler, men er ikke glad for å ha passert 50.

- Jeg hater det! Det er noe dritt å bli gammel. Jeg følte meg aldri gammel før jeg fylte 50. 45 var som en dag på stranden i forhold til 52. Jeg spilte mot Nicky Cage (i «Moonstruck») da jeg var 40 og han 23. Mellom 40 og 50 var et kjempehopp for meg.

Og hva gjør du om fem år?

- Aner ikke. Jeg planlegger ikke på den måten. Jeg vet knapt hva jeg skal gjøre i morgen. Det eneste jeg vet er at jeg en dag ønsker å bo på et slott i Irland, Skottland eller Frankrike. Og så vil jeg gravlegges på Pere LaChaise-kirkegården i Paris.

<B>UT PÅ TUR:</B> Cher skal på Europaturné til sommeren, og kommer til Norge hvis vi vil ha henne.