KOMMENTARER

Økende konflikt mellom USA og norske interesser:

Det som tjener Norge

Norge vil inn i FNs sikkerhetsråd for å styrke internasjonal lov og orden. Det vil bringe oss i konflikt med Trumps USA, skriver John O. Egeland.

PEN FASADE: Det hersket en god stemning da statsminister Erna Solberg møtte USAs president, Donald Trump, i Det hvite hus i Washington i fjor. Nå er forholdet mer komplisert. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
PEN FASADE: Det hersket en god stemning da statsminister Erna Solberg møtte USAs president, Donald Trump, i Det hvite hus i Washington i fjor. Nå er forholdet mer komplisert. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Som stat har Norge et enormt territorium (medregnet havområdene), men en liten befolkning. I internasjonal politikk er vi en småstat, dvs. et land med begrenset makt og politisk rekkevidde. Alene truer Norge ingen. Sammen med våre allierte er bildet mer nyansert. Desto mer Norge blir et militært oppmarsjområde for USA, desto farligere blir vi oppfattet av vår store nabo i øst. Bjørnen i Kreml.

Samtidig har Norge ingen nasjonal interesse av dyptgående konflikter med Russland. Tvert imot er ro og samarbeid i nordområdene noe som tjener Norge. Vår svake forsvarsevne og et mer aggressivt Russland plasserer Norge i småstatens dilemma. Sikkerhet er ikke noe som kan kjøpes i metervis i hvilken som helst butikk. Heller ikke hos våpenprodusentene. Som oberstløytnant Tormod Heier forklarer i boka «Et farligere Norge?»:

«Dilemmaet er som følger: Hvor langt kan småstaten gå i å alliere seg med andre enn naboen, før naboen blir så provosert, engstelig eller indignert at det kommer motreaksjoner? For skulle naboen bli urolig, vil ikke alliansesamarbeidet nødvendigvis gi småstaten mer sikkerhet, men mindre … Paradokset er at alle sammen får mindre fremfor mer sikkerhet, rett og slett fordi hele nabolaget står i fare for å bli militarisert.»

TRUMP: Statsminister Erna Solberg mener USAs president, Donald Trump, sjikanerer den svenske klimaktivisten Greta Thunberg (16). Video/reporter: Vegard Kvaale / Dagbladet Vis mer

Dette er en høyst relevant problemstilling for Norge. For tida pågår det en opprustning mellom Russland, Nato og USA i nordområdene. Norge har en tydelig egeninteresse av at våre allierte oppfatter vårt territorium som strategisk viktig. Det øker sannsynligheten for at vi får alliert hjelp i en krise- eller krigssituasjon. Men det er i liten grad hensynet til Norge som driver USAs forsterkede interesse for områdene under Nordpolen. Det handler om stormaktens egne interesser.

Der ligger også sporet som må forstås når Norge bruker store beløp på å sikre seg en plass i FNs sikkerhetsråd. Slike ambisjoner avfeies gjerne med at det handler om politisk prestisje og anerkjennelse av Norges betydelige bidrag til FNs virksomhet. I virkeligheten dreier det seg om sterke nasjonale interesser. FN, EU og internasjonalt samarbeid er selve kjernen i norsk utenrikspolitikk. Her prøver Norge hele tida å opptre over sin egen politiske vektklasse for å gjøre småstaten tyngre og mer relevant. Fundamentet for dette er en internasjonal verdensorden som tøyler stormaktene og gir rom for de andre statlige aktørene.

Nå er denne balansen sterkt truet. Det er bare noen dager siden Donald Trump - fra FNs talerstol - ropte ut at framtida tilhører nasjonalismen. En slik utvikling står i sterk motstrid med norske interesser. Det var da heller ingen tilfeldighet at statsminister Erna Solberg påpekte dette etter Trumps tale. Her ligger nøkkelen til Norges kandidatur til Sikkerhetsrådet: Et overordnet mål er å forsvare og bevare den liberale verdensorden. Samtidig ser vi også de første tegnene til en alvorlig interessekonflikt mellom Norge og USA. Trumps utenrikspolitikk er rett og slett i konflikt med Norges grunnleggende interesser.

Det paradoksale er at den liberale verdensorden i stor grad er et produkt av amerikanske interesser og utenrikspolitikk. Den bygger på en rettsbasert orden der stater handler i tråd med et sett regler som de har blitt enige om. Reglene ivaretas av institusjoner som FN, Det internasjonale pengefondet (IMF) og Verdensbanken. I tillegg kommer et sikkerhetsfellesskap der USA har etablert og vært garantisten for en rekke allianser, deriblant NATO. Ikke minst handler det om en liberal orden som legger vekt på ytringsfrihet, menneskerettigheter, selvbestemmelse og frihandel. Alle disse verdiene er i dag under press. Ikke bare fra USA, men også fra stater som Kina og Russland som har helt andre mål enn å forsvare liberale verdier.

I hele sin historie har Norge vært avhengig av en omfattende utenrikshandel, fri tilgang til havene og politiske garantier fra mektigere stater. Vi har blikket vendt utover. Ikke fordi vi er idealistiske verdensborgere, men fordi det er i vår nasjonale interesse. Samtidig har vi ressurser, kunnskap og geografi som gjør Norge til en interessant småstat i internasjonal sammenheng. En økende interessekonflikt med vår viktigste allierte kan slå sprekker i denne nasjonale grunnmuren.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer