DEBATT

Det sosiale tyranni

Det er ikke bare karakterpresset som gir unge mennesker angst. Det er også presset om å være sosial.

TVANGSSOSIALISERING: Det virker på meg som om de helt sikkert gode, snille, og velmenende menneskene som står bak sosialiseringen av skolen ikke helt har oversikten over variasjonen blant mennesker. Det er ikke alle som har et desperat behov for å ha mennesker rundt seg hele tida, skriver psykolog Rolf Marvin Bøe Lindgren.
TVANGSSOSIALISERING: Det virker på meg som om de helt sikkert gode, snille, og velmenende menneskene som står bak sosialiseringen av skolen ikke helt har oversikten over variasjonen blant mennesker. Det er ikke alle som har et desperat behov for å ha mennesker rundt seg hele tida, skriver psykolog Rolf Marvin Bøe Lindgren. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Generasjon prestasjon er stresset, meldes det. Det vil si; det meldes ikke unisont – dagens ungdom er sunnere og prektigere enn på lenge, og det går stort sett bra med dem, melder andre. Prøvepresset er en stor belastning på skoleelevene, og det er karakterjaget for å komme inn på de mest populære studiene også.

Det som får meg til å stusse over disse meldingene, er at det er ikke dette jeg opplever at elever får stressreaksjoner av. Det nærmeste jeg har kommet problemer med akademiske krav, er noen få som har tilfeller med eksamensangst. Men det som har vært gjengangeren hos meg som terapeut, er noe jeg aldri har sett omtalt i avisene.

Det er det sosiale presset om presentasjoner og gruppearbeid.

Da jeg gikk på folkeskolen, var gruppearbeid og presentasjoner noe vi gjorde for å få trening i det. Det var heldigvis, såvidt jeg husker, ennå ikke anerkjent at man lærte bedre gjennom gruppearbeid. Når vi hadde fremføringer, var hensikten at vi skulle lære å fremføre. Og heldigvis – det var ikke noe vi ble utsatt for ofte. For ordens skyld: Jeg har aldri hatt problemer verken med gruppearbeid eller presentasjoner. Jeg har bare sett veldig mange som har det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer