Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Det spillet som foregår om oljeleting i nord er totalt uredelig

Alle vet det ikke skjer. Alle later som noe annet. 

Lofoten: Spørsmålet om oljeboring er et spill for galleriet. 
Lofoten: Spørsmålet om oljeboring er et spill for galleriet.  Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg er utrolig glad i norsk olje og hva næringen både har bidratt med og bidrar med av verdiskapning i Norge. Allikevel. Nå er det noe som stinker.

Det spillet som foregår om oljeleting i Lofoten, Vesterålen og Senja nå er totalt uredelig. Både regjeringspartiene og oljenæringen selv vet at det er fullstendig urealistisk å åpne områdene for boring.

Det finnes ingen realistisk og styringsdyktig allianse for å åpne områdene og det er hjertesaken til alle andre partier enn AP, FrP Høyre å holde oljenæringen unna områdene.

Opposisjonen vet også dette utmerket, men ønsker naturligvis debatten velkommen. Her er det kjente posisjoner og motsetninger og stemmer å tjene for noen og enhver. Selv om resultatet er gitt.

Mens fokuset nok en gang vender seg mot et avgjort slag i nord slipper oljebransjen å forholde seg til en rekke ubehagelige problemstilling som burde vakt langt større debatt.

- Bransjen mangler fullstendig politisk styring. Når risikoen skjevfordelt mellom fellesskapet og oljeselskapene på den måten av skattebetalerne tar nesten all risiko, så kan det ikke være opp til selskapene selv å bestemme tempo og investeringsnivå på sokkelen.

- Når selskapene har diktert har det gått utover både sikkerhet, helse, arbeidsforhold og kostnadsnivå på sokkelen.

- Med et så ekstremt investeringsnivå som man har hatt på det høyeste har man ansatt tusenvis av folk som lever ekstremt usikkert og som nå mister jobbene på grunn av nedgang i oljeprisen

- Statoil har skuslet bort en helt utrolig sum i utenlandsinvesteringer. Bare det siste året har skattebetalerne i praksis måttet dekke et tap på 90 milliarder kroner.

Hvorfor skal de få fortsette med det?

På utsiden av spillet sitter det tusenvis av arbeidsledige eller ekstremt nervøse oljearbeidere som kanskje får et glimt av håp av denne debatten. Som tror dette er et politisk signal om at ting er i ferd med å snu. De fortjener bedre enn at nordområdene igjen skal brukes i et forutsigbart politisk spill.

Fremfor å gå i skyttergravene bør Stortinget og oljebransjen sette seg rolig ned og lage en realistisk og bærekraftig plan over investeringer på norsk sokkel de neste tiårene.

Det bør være en plan hvor ikke olje fra Nordsjøen skal subsidiere skitne tapsprosjekter i utlandet og hvor man enten endrer risikofordelingen eller styrer mer politisk. Så bør man i det minste forsøke å sende ut et troverdig og langsiktig politisk signal til de som ser for seg en karriere i bransjen.

Det som skjer nå er bare uredelig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!