Kirkejula under corona:

Det spøker for julegudstjenestene

Landets kirker blir ekstra hardt rammet av kravene for innendørs arrangementer, men Kjell Ingolf Ropstad vil ikke utelukke julefeiring i kirken riktig ennå.

UTELUKKER IKKE: Kjell Ingolf Ropstad vil ikke utelukke at det kan bli jul i kirken. Foto: Torstein Bøe / NTB
UTELUKKER IKKE: Kjell Ingolf Ropstad vil ikke utelukke at det kan bli jul i kirken. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert

Kirker over hele landet har blitt hardt rammet av de nye smittevernreglene.

Innendørs arrangementer med fastmonterte seter kan ha opptil 200 personer, men kirkeseter blir ikke definert som fastmontert, og dermed kan det ikke være flere enn 50 personer på årets julekonserter. Dette vil også ramme årets julegudstjenester om ikke restriksjonene løftes.

Julegudstjeneste på julaften er en viktig tradisjon for mange nordmenn. Ifølge SSB gikk over en halv million nordmenn i kirken på julaften i fjor. Men i år står denne tradisjonen i fare for å bli avlyst.

- Dette blir neppe en vanlig jul, og vi kan helt sikkert ikke samle 200 personer i landets kirker, sier direktør i kirkerådet Ingrid Vad Nilsen til Dagbladet.

Hun sier at definisjonen av kirkebenker som ikke-fastmonterte seter setter den største begrensningen for kirkene.

- Det er ganske ødeleggende. Kirken behandles annerledes, og det har ført til at mange kirker stenges, sier Nilsen.

- Svært viktig

Landets kirker må forholde seg til Kulturdepartementet når det kommer til spørsmål om årets julekonserter, mens det er Barne- og familiedepartementet som må bistå i spørsmål om gudstjenester. Dette kompliserer saken for kirkene.

- Det kompliserer det ytterligere for oss, men vi er i tett dialog med begge departementene. Vi vet at regjeringen har bestemt at vi ikke kan ha flere enn 50 av god hensikt. Vi må være med på dugnaden, samtidig som vi finner de gode argumentene for å åpne, sier Nilsen.

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) mener at noe av det første som må åpnes igjen, er å kunne samles til gudstjeneste.

NYE PENGER TIL IDRETTEN: Kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja presenterte 19. oktober innretningen på regjeringens stimuleringsordning for kulturlivet. Vis mer

- Det er foreløpig ikke tatt stilling til hvilke begrensninger som vil gjelde for perioden rundt julehøytida. Å samles til gudstjeneste er en svært viktig del av mange menneskers liv og blir enda viktigere i høytider, sier Ropstad til Dagbladet.

Han mener likevel at smitteverntiltakene treffer riktig.

- Regjeringen har lyttet til faglige råd om hvordan begrense smitte i den kritiske perioden vi er inne i nå, og det har blitt gjort innstramminger på mange områder. En av disse innstrammingene er at det må være fastmonterte seter for å kunne samle mer enn 50 personer. Nå er vårt felles mål å få smitten ned slik at vi kan åpne opp igjen, sier Ropstad.

Alternative løsninger

Ropstad informerer om at departementet har jevnlige samtaler og møter med ledelsen i Den norske kirke.

- Jeg skal møte dem igjen denne uka for snakke om innsatsen trossamfunnene har gjort denne perioden og de utfordringene vi står midt i nå. På dette møtet vil jeg også snakke med dem om hvordan vi kan ha en enda tettere i dialog i den krevende tida som ligger foran oss, sier han.

Flere kirker landet over har forsøkt å avholde gudstjenester på alternative måter under pandemien. Hun tror mange vil ta i bruk disse under julas gudstjenester.

- Vi har sett mange lokale varianter for hva som er mulig. Det har vært alt fra holde tre ganger som mange gudstjenester som vanlig, utendørsarrangementer, drive-in og at man har en vandring gjennom kirkerommet. Det er umulig å si hvordan det blir i jula, men det er heldigvis mange kreative folk der ute.

Imponert

Kjell Ingolf Ropstad er imponert over den tilpasningsevnen som tros- og livssynssamfunn har mobilisert i møte med coronapandemien.

- Menighetene har kommet hjem til folk på nye måter, med digitale gudstjenester og formidling gjennom sosiale medier. Noen menigheter har den siste tida funnet på helt nye aktiviteter for å fremdeles kunne være til stede i livene til folk, som utendørsarrangementer for barn og unge. Det håper jeg de vil fortsette med framover. Så jobber vi alle nå for å få ned smitten slik at vi kan åpne mer opp, sier han.

Ingrid Vad Nilsen oppfordrer også folk til å bruke kirkenes digitale flater.

- Vi har mange digitale flater som er åpne hvor man kan tenne lys, høre andakt og hvor det blir avholdt gudstjenester. Man må også bare fortsette å ringe til presten og diakonen om man måtte trenge det, sier hun.

Julekonserter

Dagbladet har vært i kontakt med kulturdepartementet for en kommentar om hvordan julekonserter i kirken kan avholdes, men har ikke fått svar.

Norske Konsertarrangører er oppgitt over at kirkeseter ikke blir definert som fastmonterte seter. Bestemmelsen gir som nevnt maks 50 personer på årets julekonserter.

- Dette vil i praksis bety en ny nedstenging av kulturfeltet og en urimelig forskjellsbehandling mellom dem som tilfeldigvis har fastmonterte seter, og de som ikke har det, sier Tone Østerdal fra Norske Konsertarrangører til NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer