Post Malone i Bergen

Det spøker for junifestivaler

Til tross for oppløftende nyheter om coronasertifikat: At Post Malone tar turen til Bergen i slutten av juni, tror ikke arrangøren er særlig realistisk.

ENORM FANSKARE: Artisten Post Malone skal etter planen spille på Koengen i Bergen 30. juni. Foto: NTB
ENORM FANSKARE: Artisten Post Malone skal etter planen spille på Koengen i Bergen 30. juni. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 107 000 +417
innlagt220 -22
døde 711 +3
påvist smittet 140 000 000+526.3K
døde 3 010 000 +10.5K
Se mer

- Vi har alternative planer for Post Malone-konserten og det er god dialog med teamet rundt artisten. Å tro at konserten vil finne sted på den oppsatte datoen er ikke veldig realistisk, men mirakler har skjedd før. Alt avhenger av utviklingen, sier Frank Nes i Bergen Live om den planlagte storkonserten med rapstjerna Post Malone 30. juni.

Nes, som gjennom selskapet Bergen Live også er sentral i gjennomføringen av festivalen Bergenfest, ledet kulturminister Abid Q. Rajas sommergruppe som kartla hvordan man trygt kan gjennomføre store utendørsarrangementer i sommer.

SERTIFIKAT: Nordmenn som er vaksinert eller har immunitet etter sykdom, kan få et koronasertifikat, sier statsminister Erna Solberg. Det jobbes også med egne råd for fullvaksinerte. Foto: NTB Vis mer

Amerikaneren Post Malone har milliarder av strømmer på Spotify. Han er mest kjent for hiten «Rockstar» med 21 Savage, men er også notorisk for sine elleville konserter. Godt over 20 000 billetter til showet på Koengen i Bergen ble revet vekk, men nå spøker det altså for festkvelden.

- Ingen bør være overrasket om den ikke vil finne sted på den datoen som er oppført. Vi tar dette dag for dag. Neste milepæl for oss vil være i begynnelsen av mai. Da kommer det mer informasjon om festivaler og andre store arrangementer i sommer fra regjeringen, sier han til Dagbladet.

Håper på festivalsommer

Statsminister Erna Solberg (H) legger på vegne av regjeringen i dag fram planen for hvordan Norge skal gjenåpnes. Det skjer gjennom fire trinn.

Det er knyttet stor spenning til hva slags retningslinjer som vil gjelde for store utendørsarrangementer, som musikkfestivaler og konserter, gjennom vår- og sommerhalvåret.

Ifølge Solberg vil regjeringen komme med nyheter om konkrete tiltak for kultur- og festivalsommeren i starten av mai.

Frank Nes i Bergen Live forteller at dagens nyheter er som ventet.

- Man trenger ikke være rakettforsker for å skjønne at gjennomføringen av større festivaler i juni, også Bergenfest (15.-19. juni, red.anm.) som jeg er med å arrangere, henger i en tynn tråd, sier Nes.

- For oss blir usikkerheten større jo mer tid som går, men vi må bare vente og ha dialog med leverandører og artister. Å tror at det kommer utenlandske artister til Norge i sommer er nok ikke veldig sannsynlig, men alt avhenger av vaksineringstakt og alt annet vi er blitt vant til å forholde oss til, fortsetter han.

Relevante lettelser

Solberg informerte om at når Norge kommer seg til trinn tre, blir det relevante lettelser for festivalbransjen. Blant annet:

  • For offentlige arrangementer vil det bli gjort egne vurderinger som knyttes opp mot eventuell bruk av hurtigtester og koronasertifikat.
  • Det blir normale skjenketider, men det vil fortsatt være krav om registrering og god avstand mellom gjester.

Solberg forteller i dag at regjeringen jobber med å lage et digitalt coronasertifikat for nordmenn som er testet, vaksinert eller er immune.

Digitale vaksinepass ser altså ut til å bli en løsning. Slike benyttes nå blant annet i Danmark, hvor Roskildefestivalen tidligere har meldt at de jobber for å gjennomføre årets festival med krav om testing og vaksinepass.

Tonje Kaada, daglig leder i Øyafestivalen er positiv til nyheten om at regjeringen går inn for å innføre et coronasertifikat.

- Det er veldig positivt at det arbeides med utvikling av dette. Men det er jo ikke bestemt hvordan det skal brukes, så det er for tidlig å si noe om for vår del. Men uansett glad for at det arbeidet er satt i gang, sier Kaada.

- Ikke mye konkret

Arbeiderpartiets kulturpolitiske talsperson, Anette Trettebergstuen, mener kulturminister Abid Raja (V) må svare på hvordan kultursektoren skal forholde seg til ulike trinnene.

- Her var det ikke mye konkret. Ingen detaljer om hvordan man faktisk jobber for å kunne åpne mest mulig innen kulturen. Det var bare snakk om generelle mulige lettelser i ulike faser dersom smitten tillater det. Så her fikk vi intet håndfast, sier Trettebergstuen til Dagbladet.

Trettebergstuen mener at det viktigste Raja gjør nå er å gi arrangørene og festivaler trygghet til å planlegge.

- Vi har bedt om at han sammen med kulturen selv kommer med løsninger slik at man kan åpne mest mulig, innenfor ulike scenarioer. I det minste gi arrangører og festivaler og så videre trygghet for at de kan planlegge, og få hjelp til regninga om det ikke lar seg gjennomføre. Jeg forventer meg at han kan si noe om hva kulturen kan se for seg innenfor de ulike skisserte fasene. Er slikt spørsmål har svarfrist på seks dager, sier hun.

Innspill fra Sommergruppa

Som Dagbladet tidligere har omtalt fikk kulturminister Abid Q. Raja (V), overlevert en innstilling fra den såkalte Sommergruppa i mars. Gruppa konkluderte med at sommerens festivaler kan gjennomføres med risikoreduserende tiltak som vaksinering, hurtigtesting, helsepass og andre etablerte smitteverntiltak.

- Vi er mange som håper at en festivalsommer kan finne sted, men situasjonen er dessverre fortsatt uforutsigbar. Arbeidsgruppa jeg har satt ned har levert innspill til meg, og disse har jeg sendt videre til helsemyndighetene for vurdering, skrev Raja i en e-post til Dagbladet i slutten av mars.

Solberg gjentok i dag at regjeringen og helsemyndighetene har tro på at alle over 18 skal ha blitt tilbudt første vaksinedose innen midten av juli.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 025 429 (19.1%)i Norge har fått dose nr 1
299 631 (5.58%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer