LEDER

Vaksiner:

Det står om liv og død

Europa lider av en tillitskrise. Skal vi tro en ny undersøkelse, stoler ikke store deler av kontinentet på at det er trygt på ta vaksiner. Det kan sette millioner av menneskeliv i fare.

Alvorlig: Svært mange mennesker i Europa har ikke tillit til at det er trygt å ta vaksiner. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
Alvorlig: Svært mange mennesker i Europa har ikke tillit til at det er trygt å ta vaksiner. Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Nesten halvparten av befolkningen i Øst- og Vest-Europa stoler ikke på at det er trygt å ta vaksiner. Det viser en ny undersøkelse fra den britiske organisasjonen Wellcome.

Undersøkelsen, som handler om folks holdninger til vitenskap, er besvart av 140 000 mennesker verden over, og avslører at tilliten til vaksiner er langt lavere i Europa enn andre steder. Samlet sett stoler 77 prosent av verdens befolkning på at det er trygt å ta vaksiner. I Vest-Europa er tallet 59 prosent.

Skal vi tro undersøkelsen mener hver tredje franskmann at det er direkte utrygt å vaksinere seg selv eller barna sine.

Undersøkelsen kommer samtidig som antallet meslingeutbrudd er på sitt høyeste på tjue år i Europa, med over 60 000 registrerte smittetilfeller i 2018. Ifølge avisa The Guardian advarte Unicef i mars om at antall utbrudd på verdensbasis har steget til «et alarmerende høyt nivå.»

Sykdommen tok livet av over 100 000 mennesker i 2017, de fleste under fem år gamle. Det er to og en halv ganger så mange som det dør til sammen i Norge hvert år. Før vaksinen ble utbredt på 60-tallet døde trolig så mange som 2,6 millioner mennesker årlig av meslinger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer