Vaksiner:

Det står om liv og død

Europa lider av en tillitskrise. Skal vi tro en ny undersøkelse, stoler ikke store deler av kontinentet på at det er trygt på ta vaksiner. Det kan sette millioner av menneskeliv i fare.

Alvorlig: Svært mange mennesker i Europa har ikke tillit til at det er trygt å ta vaksiner. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
Alvorlig: Svært mange mennesker i Europa har ikke tillit til at det er trygt å ta vaksiner. Foto: Shutterstock / NTB scanpixVis mer
Meninger

Nesten halvparten av befolkningen i Øst- og Vest-Europa stoler ikke på at det er trygt å ta vaksiner. Det viser en ny undersøkelse fra den britiske organisasjonen Wellcome.

Undersøkelsen, som handler om folks holdninger til vitenskap, er besvart av 140 000 mennesker verden over, og avslører at tilliten til vaksiner er langt lavere i Europa enn andre steder. Samlet sett stoler 77 prosent av verdens befolkning på at det er trygt å ta vaksiner. I Vest-Europa er tallet 59 prosent.

Skal vi tro undersøkelsen mener hver tredje franskmann at det er direkte utrygt å vaksinere seg selv eller barna sine.

Undersøkelsen kommer samtidig som antallet meslingeutbrudd er på sitt høyeste på tjue år i Europa, med over 60 000 registrerte smittetilfeller i 2018. Ifølge avisa The Guardian advarte Unicef i mars om at antall utbrudd på verdensbasis har steget til «et alarmerende høyt nivå.»

Sykdommen tok livet av over 100 000 mennesker i 2017, de fleste under fem år gamle. Det er to og en halv ganger så mange som det dør til sammen i Norge hvert år. Før vaksinen ble utbredt på 60-tallet døde trolig så mange som 2,6 millioner mennesker årlig av meslinger.

Holdningsundersøkelser og smittetilfeller viser at det globale vaksinasjonsarbeidet lykkes godt. I Afrika og Asia svarer henholdsvis over 80 og 90 prosent at det er trygt å ta vaksiner. Fra år 2000 falt antallet dødsfall som følge av meslinger med hele åtti prosent. Vaksiner redder liv, og er kanskje et av sivilisasjonens største medisinske bragder.

Tillitskrisen som rammer store deler av Europa er derfor en trussel mot folks liv og helse. Dersom vaksinasjonsgraden faller er millioner av mennesker i fare.

Årsaken til skepsisen kan være mange. Tillit til vaksiner henger trolig sammen med tillit til myndigheter og statens institusjoner. Når folk ikke lenger stoler på politikere eller staten, tror de heller ikke på at sprøytestikkene de tilbyr er bra for oss.

Noen peker også på at kombinasjonen av utilgjengelig informasjon fra helsemyndigheter og lett tilgjengelig feilinformasjon på sosiale medier, kan være en medvirkende årsak.

TRØSTER: Lille Debias skal få ta sine første vaksiner, noe som kan være vondt. Heldigvis er far der. Videoen av far og sønn er nå sett mer enn 15 millioner ganger på Facebook. Video via CNN Vis mer

Norge har foreløpig ikke de samme tillitsproblemene som andre deler av Europa, og nyter for øyeblikket en vaksinasjonsgrad på 95 prosent blant dagens barn og unge. Solid, tilgjengelig og pedagogisk informasjonsarbeid ved helsestasjoner og i kommunene fungerer.

Men vi bør ikke ligge på latsida. Flere steder er vaksinasjonsgraden for lav, og vårt politiske system og høye tillit er ikke immun mot Europas skremmende trender. Vi setter vår lit til at norske helsemyndigheter følger situasjonen og utviklingen med et overvåkent blikk.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.