Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Det starter med ny «Anno», ny «Mammon» og ny «Mesternes mester»: Slik blir NRK-våren

Premierene står i kø allerede til helga.

PREMIERE FREDAG: Selda Ekiz er klar for en ny runde «Anno». NRK serverer de tre første episodene på rappen til helga. Foto: NRK
PREMIERE FREDAG: Selda Ekiz er klar for en ny runde «Anno». NRK serverer de tre første episodene på rappen til helga. Foto: NRK Vis mer

(Dagbladet): Realityen der et knippe moderne mennesker skal prøve å leve på 1700-tallsvis ble en av NRKs store seersuksesser i år.

Allerede 1. januar starter den andre sesongen av «Anno», med et nytt deltakerlag og en setting som er flyttet fra Bergen til en annen norsk by med lang historie og velbevarte historiske omgivelser, nemlig Fredrikstad.

For riktig å sørge for at du blir hekta får du de tre første episodene av den nye sesongen 1., 2. og 3. nyttårsdag.

Deretter sendes nye avsnitt mandager, onsdager og fredager, går det fram av en pressemelding der NRK i dag avslører hva som er de store satsingene våren 2016.

2. januar er det duket for en ny runde «Mesternes mester», med blant andre hopper Anette Sagen, syklist Thor Hushovd, fotballspiller Jan Åge Fjørtoft og skiløperne Anne Jahren og Vibeke Skofterud blant deltakerne.

Krim og humor 3. januar starter den nye sesongen av dramaserien «Mammon», som fengslet hele Norge for to år siden med sin blanding av bibelsk skrekk, finansthriller og krim-mysterium med Jon Øigarden i hovedrollen som journalisten Peder Verås.

Den nye sesongen tar utgangspunkt i drapet på en kollega av Verås, og byr blant annet på Trond Espen Seim i rollen som norsk statsminister. Totalt består «Mammon II» av åtte avsnitt, som vises ukentlig framover.

Andre spenningsserier du kan se på NRK framover, er den islandske krimmen «Innesperret», som har premiere 11. januar og er regissert av Baltasar Kormakur («101 Reykjavik»), og danske «Bedrag», som kommer i februar og har «Borgen»-folk på manussiden.

På humorsiden satser NRK blant annet på gutta fra «Radioresepsjonen», som gjør TV-comeback med «Ukens vinner», og «BMI», en nyvinning som beskrives som en «roadmovie» med fire stand up-komikere på norgesturné. Det blir dessuten en ny runde «Underholdningsavdelingen» med premiere 16. januar.

Halsbrekkende stunt Hvis du vil risikere å lære noe nytt foran tv-skjermen på nyåret byr NRK på en splitter ny serie med fysiker Andreas Wahl - kjent fra pseudovitenskaps-debunking i «Folkeopplysningen». I «Med livet som innsats» (premiere 3. januar) kaster han seg ut i det ene halsbrekkende stuntet etter det andre for å demonstrere fysikkens lover.

STUNTS: Andreas Wahl er tilbake, og gjennomfører spektakulære stunts for å demonstrere fysikkens lover. Foto: NRK
STUNTS: Andreas Wahl er tilbake, og gjennomfører spektakulære stunts for å demonstrere fysikkens lover. Foto: NRK Vis mer

«Hva feiler det deg» blir på sin side et medisinsk gameshow der ikke medisinsk utdannede deltakere skal konkurrere med ekte leger om å diagnostisere like ekte pasienter - med intenett som hjelpemiddel.

Enda en nyvinning er «Torp», der Ole Torp fra «Aktuelt» gjør en-til-en-intervjuer med aktuelle mennesker fra alle deler av samfunnslivet; «Oppdrag Nansen» der fire norske tenåringer skal forberede seg til en skitur til Nordpolen og samtidig lære om klimaet, og «Guds lærlinger», som kommer etter påske og følger elever på en norsk bibelskole.

Og i mars er det duket for nye «Beat for beat» - for første gang uten Ivar Dyrhaug, men med Atle Pettersen som erstatter.

Treholt i «Datoen» «Datoen», som er inspirert av en reportasje i Dagbladet Magasinet og i hvert avsnitt nøster opp livene til tre personer som er født på damme dag, kommer tilbake på skjermen 6. januar med Anne B. Ragde, Arne Treholt, Åse Kleveland, Anne-Kath. Hærland, Frederic Hauge og Abid Raja som deltakere.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og KrF-leder Knut Arild Hareide tar over stafettpinnen etter Hadia Tajik i «På bortebane» og skal bryne sine synspunkter på sterke forsvarere av kontroversielle politiske temaer som surrogati, privat helsevesen, arrangerte ekteskap og genmanipulering.

En ny sesong av hverdags-dokusåpen «Brøyt i vei» starter 24. januar og introduserer offentligheten for 21 år gamle Linn Beate Andersen som kjører følgebil på værutsatte Kongsfjordfjellet i Finnmark.

Den nye sesongen av «Best i verden» starter med et intervju med Petter Northug 4. januar, to dager før skikongens 30-årsdag. For å lade opp til VM i skiskyting sendes dessuten «Skiskytterne», der publikum i to programmer blir bedre kjent med medaljehåpene både på trening og privat.

Begivenheter Kongeparets 25 årsjubileum på tronen markeres med en stor konsert fra Aulaen i Oslo 17. januar; lørdag 30. januar leder Ingebjørg Bratland og Jarle Bernhoft Spellemannprisen i Oslo Spektrum, før vårens presumptivt vakreste eventyr, den norske Melodi Grand Prix-finalen, går av stabelen 27. februar.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media