NAIVT: «Det er himmelropende naivt å tro at Edward Snowden ville kommet noen vei som helst med å "varsle" internt», skriver artikkelforfatteren om Solbergs uttalelse. Foto: Torbjørn Berg
NAIVT: «Det er himmelropende naivt å tro at Edward Snowden ville kommet noen vei som helst med å "varsle" internt», skriver artikkelforfatteren om Solbergs uttalelse. Foto: Torbjørn BergVis mer

Det statsministeren vil slippe

Erna Solberg var «ikke imponert» over Snowdens varsling. Hva burde han heller gjort, ifølge statsministeren?

Debattinnlegg

I går tok jeg meg den frihet å utfordre statsminister Erna Solberg til å svare på følgende spørsmål: Er Edward Snowden en varsler eller en landsforræder? Jeg spurte fordi den eneste uttalelsen av betydning Erna Solberg har kommet med om den pågående skandalen er at «venner ikke overvåker hverandre».

Det kan på den uttalelsen nærmest høres ut som om det er noe formildende at det er «venner» som har stått for overvåkinga. Men om noe gjør det jo saken enda mer alvorlig. Uttalelsen varsler en reprise av forrige høyre-regjerings totale USA-lojalitet. Selv ikke Irak-krigen var Høyre i stand til å protestere mot. Om en kinesisk eller russisk varsler hadde avslørt en like omfattende overvåking av europeiske borgere og statsledere tror jeg tonen fra Solberg ville vært langt krassere, og reaksjonene kraftigere. Selv om det prinsipielt sett ikke er noen forskjell. Overvåking av millioner av uskyldige, og deres demokratisk valgte ledere, er illegitimt.

Derfor var det ganske nedslående å høre statsministerens svar. Erna Solberg var «ikke imponert» over Snowdens varsling. Hva burde han heller gjort, ifølge statsministeren? Jo, han burde varslet internt i NSA! Det er himmelropende naivt å tro at Edward Snowden ville kommet noen vei som helst med å «varsle» internt. For det Snowden varslet om var jo ikke et brudd på amerikansk lov, eller NSAs retningslinjer: Det var et overgrep mot millioner av uskyldige innbyggere i andre land, samt deres statsledere, som var sanksjonert av USAs president. Det er jo sakens kjerne: Snowdens avsløringer om omfattende overvåking av vår bruk av sosiale medier, telefonsamtalene våre, og våre demokratisk valgte ledere, er ikke avsløringer av enkelte deler av amerikansk etterretning som har gått over styr. De er alle avsløringer av noe som er institusjonalisert. Det er gjeldende amerikansk politikk.

Det som gjør Edward Snowdens måte å gå fram på riktig, er jo at overvåkingen har fått konsekvenser. Statsledere over hele verden har fått en alvorlig vekker. Vi har alle fått nok en påminner om at vårt personvern og vår frihet til å kommunisere fritt med hverandre er noe vi ikke kan ta for gitt. Og ikke minst er USAs regjering tvunget til å gjennomgå sin etterretningsvirksomhet på ny.Det er derfor Erna Solberg ikke akkurat utstråler entusiasme når hun må snakke om Edward Snowden. Og det er egentlig derfor hun skulle ønske han «tok opp saken internt»: For da hadde ikke verden visst, så hun hadde sluppet å si imot Obama og USA. For verre kan det ikke bli for en statsminister fra Høyre.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.