DEBATT

Det stemmer ikke at pensjonsgrensa heves til 72 år

Endringen gir arbeidstakere rett til ordinært stillingsvern fram til fylte 72 år.

FAKTAFEIL:  Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson korrigerer Dagbladet for faktafeil om endringer i arbeidsmiljøloven. Foto: Endre Vellene
FAKTAFEIL: Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson korrigerer Dagbladet for faktafeil om endringer i arbeidsmiljøloven. Foto: Endre Vellene Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

«Snart heves pensjonsgrensa til 72 år», fastslår Dagbladet i en artikkel på nett. Det stemmer ikke. Dessverre er ikke Dagbladet alene om å slurve med fakta: Etter at regjeringen foreslo å øke aldersgrensene i arbeidsmiljøloven, har flere medier blandet hummer og kanari. Regjeringen foreslo altså å heve aldersgrensen i arbeidsmiljøloven, fra dagens 70 år til 72 år. Dette har Stortinget nå vedtatt. Endringen gir arbeidstakere rett til ordinært stillingsvern fram til fylte 72 år. Regjeringen har også som mål i samarbeid med partene i arbeidslivet å øke aldersgrensen ytterligere, til 75 år.

For meg er det et viktig overordnet mål å skape et arbeidsliv for alle, der seniorer ikke diskrimineres. Jeg mener det er prinsipielt galt at vi «datostempler» folk ut av arbeidslivet bare fordi de har bursdag. Norge trenger mer arbeidskraft. Mens det i 1990 stod 2,4 yrkesaktive bak hver pensjonist, vil tallet i 2040 trolig ligge på 1,7. For samfunnet er høy arbeidsinnsats viktig, fordi det bidrar til økonomisk vekst og til å finansiere offentlig sektors utgifter. Aldersgrensen i arbeidsmiljøloven har en viktig symboleffekt. Jeg håper hevingen oppfattes som et signal om at moden arbeidskraft er ønsket i arbeidslivet. På sikt kan dette bidra til å øke yrkesdeltakelsen blant seniorer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.