Helgekommentar fra Aage Borchgrevink:

Det stengte sinn

Hvis legen sier du er syk, drep hen. Da blir du frisk.

FLU HARTBERG
FLU HARTBERG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I skrekkfilmer ligger gruen i at du ser det uvitende offeret som glad og fornøyd går i dusjen, i skogen eller romskipet og ikke merker monsteret som lurer i skyggene. Du kjenner trangen til å advare stakkaren, men kan intet gjøre.

Slik oppleves det noen ganger å diskutere klima med oljebransjen. I følge vitenskapens prognoser og prediksjoner er vi på vei mot kollaps, men folk utviser stor kreativitet for å avvise nyheter de ikke liker.

24. mai advarte Stavanger Aftenblad på lederplass om at ”flere hundre millioner mennesker, ja kanskje flere milliarder, står i akutt fare for å miste livsgrunnlaget sitt dersom temperaturen på jorda fortsetter å stige.”

Slikt blir lagt merke i oljehovedstaden. En oljejournalist spurte kjapt om hvorvidt avisen hadde vitenskapelig dekning for påstanden og om den trodde at milliarder av mennesker kan dø av fire graders oppvarming.

”Stille kritiske spørsmål er jobben min,” påpekte han, ”kall det gjerne en yrkesskade.”

Dermed rant kildene inn på sosiale medier. Fra Legeforeningens advarsler om økt forekomst av heterelatert sykdom og infeksjonsfare , via regjeringens Klimarisiko-utvalgs nifse fremtidsfortellinger , til Verdensbankens og Det internasjonale klimapanelets scenarier , påpekte samtlige at selv om usikkerheten er stor, er konsekvensene av en tre til fire graders oppvarming sannsynligvis dramatiske for livet på jorden mot slutten av dette århundret.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer