Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Det stikker litt inni meg

Kaizers la ut hele den nye skiva på MySpace.

(Dagbladet.no): Kaizers Orchestra er klare med sitt fjerde studioalbum, «Maskineri». I dag er hele plata lagt ut på bandets ferske MySpace-side. Du kan med andre ord høre skiva gratis så mange ganger du vil - og det ei uke før CD\'n kommer i handelen.

- Jeg må innrømme at det er med en viss ambivalens. Det stikker litt et eller annet sted inni meg, sier bandets gitarist og grunnlegger Geir Zahl (32).

- Samtidig som det føles feil, føles det også rett. Fordi det er nye tider, og man må oppnå folks gunst og vekke deres nysgjerrighet for å få solgt plater, sier han.

- Fans kjøper plata

Kaizers er ikke det første norske bandet som legger ut et helt nyinnspilt album mot å få profilering som «ukas band» på den norske delen av det sosiale nettverket. Tidligere har Madrugada gjort det samme, med sitt selvtitulerte siste album.

Stuntet varer til midten av neste uke, før en del av låtene fjernes igjen.

- Tidligere kunne man selge plater på bakgrunn av en single og det folk eventuelt hørte ved en gjennomlytting i platebutikken. Slik er det ikke lenger, men vi er fortsatt avhengig av å selge en del eksemplarer for å få lage ei ny plate. Det koster jo faktisk en del å lage dem sier 32-åringen.

- Vi må appellere til folks forståelse av hele prosessen. Er de fans, kjøper de naturligvis plata. Hvis de ikke er fans, er det greit at de sjekker den ut på nettet uten å kjøpe den etterpå, sier han.

DE ER TILBAKE: Kaizers Orchestra slipper sitt fjerde studioalbum, «Maskineri», til uka. Allerede nå kan du høre verket på nett. Foto: PAAL AUDESTAD
DE ER TILBAKE: Kaizers Orchestra slipper sitt fjerde studioalbum, «Maskineri», til uka. Allerede nå kan du høre verket på nett. Foto: PAAL AUDESTAD Vis mer

Også profilert i utlandet

Ifølge Kaizers-manager Eivind Brydøy får bandet denne uka ekstra profilering ikke bare på MySpace Norge, men også på de tilsvarende nasjonale portalene i Sverige, Danmark, Tyskland og Nederland.

Han presiserer at det som er lagt ut, er en lavkvalitets-stream som ikke kan sammenliknes med lyden på CD\'n.

- Tanken er først og fremst å få folk til å glede seg til albumet, sier han.

Intens norgesturné

«Maskineri» kommer i fysisk eksemplar i Norge på etiketten Petroleum, som også gir ut Bjørn Eidsvågs skiver.

Og på selveste skuddårsdagen starter Kaizers den mest intense turneen i bandets historie: 17 konserter skal unnagjøres på like mange dager.

- Vi har aldri spilt så mange konserter på rad før, men er så glade i fansen vår at vi tror det bare blir en stor fest, sier Geir Zahl.

Etter påske skal jærbandet på europaturné - hovedsakelig i Skandinavia, Benelux-landene, Tyskland, Sveits og Østerrike, men også med avstikkere til land de ikke har spilt i tidligere.

- Vi begynner turneen i Helsinki. Finland er et av de helt nye landene vi får på lista vår, sier gitaristen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media