Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Det Stoltenberg ikke nevner

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VERDENS TILSTAND: Jens Stoltenberg hyller i Samtiden og Dagbladet (07.09.) seg selv, sosialdemokratiet og globaliseringen. Han kan opplyse om at «verden går framover og framtidspessimistene tar feil». Dessverre fikk Norge samtidig besøk av mannen som oppnådde flest stemmer ved presidentvalget i USA for seks år siden. Al Gore frykter en global katastrofe på grunn av klimaendringene, og antyder at verden har ti år til å reversere utviklingen. Stoltenberg har rett i at «aldri har flere vært løftet ut av fattigdommen». Han nevner ikke at i verden utenfor Kina er det like mange absolutt fattige som for 30 år siden - til tross for en gigantisk økonomisk vekst globalt. Han nevner ikke at mye av den økonomiske utviklingen skyldes rovdrift - regnskogen, og talløse arter der, forsvin-ner stødig, grunnvannet synker og klimagassutslippene øker. Ja, Norge støtter vaksineprogrammer - med 0,3 milliarder kr i år. I fjor var den uforutsette veksten i Oljefondet på 80 milliarder kroner. De kunne reddet 7 millioner barne-liv.

STOLTENBERG nevner ikke beregninger som tilsier at hvis hele verden skulle hatt norsk levestandard, ville vi trenge 3,5 jordkloder. Men han skriver at «vi» ennå ikke har teknologi til å løse klimaproblemene. Snakker han i majestetisk flertall? Forutsatt høy økonomisk vekst og svak miljøvilje, er det riktig. For noen små milliarder i året og politisk mot til upopulære tiltak, kan Norges utslipp gå raskt ned. Men optimistene lar utslippene vokse grandiost. Stoltenberg lyder som Faust i sluttscenen i Goethes drama: Faust snakker høystemt om en blomstrende framtid mens lemurene allerede er i ferd med å grave hans grav.

VERDEN BØR HELLER lytte til «pessimisten» Al Gore.