Det store bedrageriet

Ebbe Ording er den første som forsøker å grave seg helt til bunns i Gardermo-skandalen. Hans bok er en sterk og sviende anklage mot vårt politiske system og dem som utnytter det, skriver Thomas Chr. Wyller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Norges største landbaserte utbyggingsprosjekt vakler. Ikke selve Gardermoen flyplass: Den er kommet for å bli. Ikke bare dens milliardunderskudd og tunnellekkasjer, tapte værrapporter og sviktende informasjon. Men den samlede beslutningsprosess frem til det endelige stedsvalg i 1992, sluttproduktet av en saksgang uten sidestykke i norsk politisk historie.

Gravearbeid

Oppsøkende journalistikk - dyktig nok! - fulgt av Stortingets høringer - ikke inkvisitorisk nok! - er bare sporadisk i berøring med de dypere lag. Der befinner seg en materie så kompleks og så vanskelig tilgjengelig at spesialredskap er påkrevd.

Nå foreligger det første forsøk på å komme til bunns. NRKs Ebbe Ording har lenge gravd iherdig, ikke minst gjennom en serie store TV-reportasjer. I sin bok har han samlet omfattende saksinnsikt, kombinert løsrevne fakta til et sammenfattet mønster, lansert bakenforliggende forklaringer på ytre hendelser. Samlet får han frem et bilde av dramatisk tyngde og med skremmende perspektiver. Analysen er fascinerende. Deler av den er også utvilsomt holdbar. Men noe gjør man trolig klokt i å ta med en klype salt. Inntil videre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer