Det store bedraget

Tobakksindustrien gjør som bøller alltid gjør, de slår tilbake.

MIN FØRSTE SIGARETT

smakte ulovlig, dessuten var den tilsatt mentol. Det kunne sikkert blitt med dette spede forsøket. Men i brytningstida på ungdomsskolen var det mye som skulle testes. Og røyken, den fikk vi prøve i fred. Lærerne så oss nok der nede i glipa mellom skolegården og idrettsbanen. Men hvem var det vel som brydde seg? Rektor var tilsynelatende mer opptatt av at vi holdt oss innenfor gjerdet og ikke kjøpte usunne skolebrød hos nærmeste baker. Som om søte bakervarer var et alternativ i ei tid da fløyelsbuksene skulle sitte som spytta på.

TOBAKKSINDUSTRIEN

gned seg sikkert fornøyde i hendene, da som nå. De hadde greid hva industriens utbryter, Jeffrey S. Wigand, nå forteller oss om strategien; nemlig å få barn hektet - for så å beholde dem som slaver livet gjennom. Det er de små som henger best på kroken, og som vanskeligst kommer seg av seinere. Jeg tipper ungdom er ferskt nok for kynikerne som har maktet kunststykket å få sigarettrøyking til å framstå som stilig i de aller fleste moderne kulturelle uttrykk.

Rullings, sigaretter, sigarillos, sigarer, pipe. Alt har vært benyttet til å gi form og innhold til karakterer på teaterscener, i filmen og musikken.

HELSEMYNDIGHETENES

mange kampanjer mot røyk har i realiteten også vært en kamp mot Hollywood, rock og moter. Det har vært skremt og appellert til samvittighet og forfengelighet, helse og utseende. Reportasjeserien i Dagbladet den siste tida avslører menneskelige forhold ingen vil erkjenne å ha samvittighet til å støtte.

Likevel, det er utrolig hvor lenge tobakksherrene har maktet å holde på imaget rundt røyking, denne ideen om at det er mer kult enn farlig. Og motstanderne har latt seg lede i fella som moralske fanatikere. I stor grad har de også oppført seg sånn.

DET OVERRASKER

ikke at industrien ljuger og manipulerer i kampen for at unger verden over skal bli hektet. På mange måter er det greit at tidligere verdens helsedoktor Gro også sier at den internasjonale bransjen er kriminell. Det er faktisk ikke det samme som å si at alle som jobber i industrien verden over, er lovbrytere. Det er ikke slik at de som arbeider i tobakksindustrien her i Norge, går til jobben og bryter loven hver eneste dag. Men det ville være naivt å tro at etikk og jus ikke strekkes etter hårene - der langt oppe på toppen hvor det ikke finnes en træl i håndflata på noen av dem som sitter rundt bordet. Hos dem som selger skitten, men ikke røyker den sjøl.

KANSKJE

er det dette som vil bli bransjen akilleshæl. Avsløringene om det store bedraget. Det tar tid å innse at en er blitt lurt. Men det fine er, når en først ser det - er det ingen vei tilbake. Mange voksne vil nok fremdeles slite med gamle vaner når livet er godt, trist eller travelt. Men når unger skjønner at hypen er ljug, ja, da finner de på noe annet.