Det store pappaløftet

Vi trenger mannsopprør mot en lov som stempler menn som annenrangs omsorgspersoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TIDLIGERE

i høst lanserte fire unge fedre Pappamanifest 2004 i den svenske avisen Aftonbladet. I et opprop ber de svenske menn skrive under på at de vil ta ut like mye fødselspermisjon som kvinnene de får barn med. Dette radikale målet trengs sårt, også i Norge. Men her i landet legger lovverket opp til at nybakte mødre skal ta ut nesten hele permisjonen selv. Det er ikke bare en offentlig klassifisering av menn som annenrangs omsorgspersoner. Det er også et avgjørende hinder mot kvinnefrigjøring.

Mannsrolledebatten i Norge handler gjerne om hvor vanskelig det er å være mann i en tid hvor kjønnsrollene endres. Om menn som faller mellom alle stoler i et samfunn hvor de forventes å være både tradisjonelle og moderne. Hvor det er like viktig å kunne lage middag eller skifte bleier, som å kunne skifte dekk. Dette er identitetsproblemene som oppstår med økt frihet til selv å velge hvem vi vil være, frigjort fra inngrodde kjønnsroller. Men denne debatten er et blindspor. Dels fordi virkeligheten ikke er slik, dels fordi det er slik den burde vært. Kampen for likestilling handler nettopp om mer frihet fra de tradisjonelle rammene for hvordan vi skal leve. Menn er ikke likestillingens ofre. Det virkelige problemet er at frigjøringen ikke har kommet langt nok.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer