Det store spørsmålet: Hvem kunne jeg ha blitt?

Som barn ville ikke Anne Kyong-Sook Øfsti høre om Korea.

SKJØNNLITTERÆR DEBUT: Famileterapeut Anne Kyong-Sook Øfsti (51) debuterer med romanen «Si at vi har hele dagen» som kan leses som et nyansert innlegg i adopsjonsdebatten Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
SKJØNNLITTERÆR DEBUT: Famileterapeut Anne Kyong-Sook Øfsti (51) debuterer med romanen «Si at vi har hele dagen» som kan leses som et nyansert innlegg i adopsjonsdebatten Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Si at vi har hele dagen» er debutromanen til Anne Kyong-Sook Øfsti, som til daglig er familieterapeut.

Rebekka og Marion er søstre, begge adoptert fra Korea. De vet, i likhet med mange adopterte, ingenting om sine biologiske mødre. Når Marion dør, går Rebekka inn i en sorgprosess og bestemmer seg for å reise til Seoul. Der har hun «home stay» hos I-Sook, ei kvinne som bærer på en smertefull hemmelighet, Som ung, ugift kvinne adopterte hun bort ei datter for å slippe skammen som enslig mor.   

- For meg handler boka om mødre og døtre i ulike varianter. Og om sorg. Jeg har prøvd å skrive om hvor absolutt sorg kan være. Rebekka kommer til Seoul og tror hun ser Marion på gata: «Tenk om Marion kunne finnes, bare én dag til, én time, ett lite, levende minutt», siterer hun.

- Hvor kommer du fra? Anne Kyong-Sook Øfsti er selv adoptert fra Korea. Da hun kom hit som treåring, ble hun filmet av NRK Dagsrevyen. 

- Den gang var adopsjon uvanlig. Som barn var spørsmålet jeg hatet: «Hvor kommer du fra?» Fremmed folk kunne komme bort og spørre meg. Jeg fikk også spørsmål om jeg likte norsk mat.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer