BRYR DE SEG OM OSS? Bildet er fra romfolk demonstrerte utenfor Oslo rådhus. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
BRYR DE SEG OM OSS? Bildet er fra romfolk demonstrerte utenfor Oslo rådhus. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB ScanpixVis mer

Det store VI-et slår sprekker

Demokratiet er ikke en enveisprosess hvor en gruppe kan sitte helt for seg selv uten å vise det minste av interesse for livene til alle de andre.

Meninger

Selv om vi liker å tenke at Norge er klasseløst, er det ikke til å komme forbi at vi fremdeles er et lagdelt samfunn. Vi er ikke like. Hverken når det gjelder kultur, økonomi eller etnisitet. Noen liker faktisk å tenke at de er bedre enn andre. At de er født med visse rettigheter og privilegier, som de ikke på noen måte vil gi slipp på.

Disse gruppene hever seg over fellesskapet og stenger med vilje andre ute.

Det er spesielt én gruppe som peker seg ut i så måte. Den oppholder seg i landets byer, og er svært synlig. Jeg tenker på roma, eller sigøynerne, som de kalles på folkemunne.

Det er ikke rart at det blir problemer med denne gruppen når de er så arrogante, egenrådige og lite villige til å delta i samfunnet på samme måte som oss andre. Hvordan kan for eksempel en sigøynermann som bor under trafikkmaskinen på Grønland i det hele tatt klare å forstå noe om hvordan det er å bo i en enebolig på Bygdøy når han aldri tar initiativ til å omgås eller bli kjent med mennesker som lever livene sine der ute?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvordan kan en sigøynerkvinne med tre, fire små barn kunne forstå hvordan det er å være en norsk mor når hun ikke blir med i en barselklubb, eller jogger rundt Sognsvann med barna foran seg i vogn?

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

Hvordan kan en sigøynerfamilie vite noe om hvordan det er dra på ferie på hytta på Sørlandet når de ikke får seg noen norske venner som kan fortelle dem om det?

Ja, hvordan kan en sigøynerfamilie få en forståelse for vanlige nordmenns problemer? Hvordan vi sliter med lån for å kjøpe en ekstra leilighet vi kan leie ut. Hvordan vi må kjøre helt til Sverige for å få kjøpt koteletter, smågodt og alkohol til priser som ikke er helt høl i hue. Hvordan vi i sommermånedene må gamble på om vi skal ta risken på å bli her i landet - hvor det kan begynne å regne.

Vi trenger å jobbe for et samfunn hvor alle mennesker trives. Dette skjer ikke av seg selv. Og når det ikke skjer må det bli problemer. Det er ikke rart at det blir en kløft mellom oss og sigøynerne når de ikke vet noe om oss. Jeg har ikke noe i mot sigøynerne som mennesker, det jeg derimot har noe i mot er den arrogansen de har som gruppe. De oppholder seg jo nå tross alt i et samfunn hvor vi setter åpenhet og samhold høyt.

Men hvordan skal vi få til å ha åpenhet og samhold når en gruppe i samfunnet bare holder seg for seg selv, og viser null interesse for alle oss andre? Det går ikke. Jeg vet at jeg ikke er alene om å føle det på denne måten. Jeg har snakket med mange andre i det norske samfunnet som tenker akkurat det samme som meg. Det være seg drosjesjåføren jeg kom i snakk med for noen dager siden, etter at jeg hadde vært på Mathallen på Cuba, og drukket og spist så mye at jeg ikke klarte å gå hjem, eller forfatterkollegaen jeg traff sist jeg var i Toscana for få litt inspirasjon og kanskje også lære litt om verden.

Det er ikke så mange som har lyst til å snakke høyt om dette problemet. Jeg forstår det. Det har alltid kostet å konfrontere privilegerte grupper.

Men det for så være. Nå orker jeg ikke mer. Jeg tar bladet fra munnen. Jeg er så stolt av Norge, av alt det vi har klart å bygge opp sammen. Jeg vil ikke stilltiende sitte og se på at en eksklusiv gruppe skal få ødelegge alt.

Så kjære sigøyner, hvis du leser dette. Ikke nøl med å ta kontakt. Kom deg ut av din egen lille boble. Vit at landet du har kommet til er i stand til å romme alle. Men det krever initiativ og nysgjerrighet fra folk som dere.

Demokratiet er ikke en enveisprosess hvor en gruppe kan sitte helt for seg selv uten å vise det minste av interesse for livene til alle de andre.