Atle Antonsen i «En handelsreisendes død»

- Det største jeg noen gang gjør på en teaterscene

Spiller de to siste dagene i Willy Lomans liv.

TRAGEDIE: Atle Antonsen debuterer 20. januar på Nationaltheatret med den moderne klassikeren «En handelreisendes død» - her sammen med Laila Goody som spiller hans kone, og teaterregidebutant Trond Espen Seim. Foto: Anders Grønneberg
TRAGEDIE: Atle Antonsen debuterer 20. januar på Nationaltheatret med den moderne klassikeren «En handelreisendes død» - her sammen med Laila Goody som spiller hans kone, og teaterregidebutant Trond Espen Seim. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Dette er en rolle jeg kommer krypende og ydmyk til. Det er også en rolle jeg ikke kunne si nei til, sier skuespiller, standup-er og komiker Atle Antonsen (48).

Det er skuespiller Trond Espen Seim som får sin teaterregidebut med klassikeren «En handelsreisendes død» av dramatikeren Arthur Miller - hans hovedverk som settes opp på Nationaltheatrets hovedscene på nyåret.

- Hadde ikke drømt om

- Det er et av de store teaterstykkene i vår tid. Jeg ser mye teater og er veldig opptatt av det. At jeg kulle få en så stor rolle i et klassisk stykke på Nationaltheatret, er ikke noe jeg har gått å drømt om, sier Atle Antonsen.

VÅREN 2018: Anne Grosvold og Hanne Tømta presenterer vårens oppsetninger. Her med Atle Antonsen, Trond Espen Seim, Laila Goody mfl. i «En handelsreisendes død». Foto: Anders Grønneberg
VÅREN 2018: Anne Grosvold og Hanne Tømta presenterer vårens oppsetninger. Her med Atle Antonsen, Trond Espen Seim, Laila Goody mfl. i «En handelsreisendes død». Foto: Anders Grønneberg Vis mer

«En handelsreisendes død» regnes som et av etterkrigstidens de virkelig store dramatiske verk.

- Jeg spiller de to siste dagene i Willy Lomans liv. Han er en middelmådighet med altfor store ambisjoner utfra sine forutsetninger, og trekker hele familien med seg ned i drømmen om å bli noe, sier han.

Begjær etter status

Han synes det er vågalt av sin gode venn, regissørdebutant Trond Espen Seim, å la ham få hovedrollen som Willy Loman, som ødelegger familien og seg selv i begjær etter penger, status og suksess.

- Jeg er ikke akkurat det «safeste» kortet han kunne valgt, sier Atle Antonsen:

- Jeg har mye filmerfaring, men langt mindre teatererfaring - og ingen tragedieerfaring. Dette er jo en tragedie med mange og store følelser om en mann og en familie som bygger sitt liv på et luftslott og en livsløgn.

- Et stjernelag

YDMYK: Atle Antonsen fikk rollen som Willy Loman av regissør Trond Espen Seim. - En rolle jeg ikke kunne si nei til, sier han - sammen med Laila Goody som spiller hans kone i «En handelsreisendes død». Foto: Anders Grønneberg
YDMYK: Atle Antonsen fikk rollen som Willy Loman av regissør Trond Espen Seim. - En rolle jeg ikke kunne si nei til, sier han - sammen med Laila Goody som spiller hans kone i «En handelsreisendes død». Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Trond Espen Seim, som riktig nok har filmregierfaring med «Varg Veum», hadde to betingelser for å ta på seg oppgaven med å regissere «En handelsreisendes død».

- Jeg skulle ha med med Atle Antonsen og Laila Goody som herr og fru Loman, sier Seim.

- Jeg har fått med meg et stjernelag. Atle er en av de mest dedikerte jeg kjenner, har går inn 120 prosent. Laila Goody og hele laget er dyktige skuespillere med et personlig engasjement. Vi skal jobbe i åtte uker sammen, så slipper jeg dem løs på scenen, sier Seim.

FORFYLLET: Ine Jansen spiller alkoholsert skuespiller i «Personer, steder og ting», her sammen med Anne Grosvold og Hanne Tømta. Foto: Anders Grønneberg
FORFYLLET: Ine Jansen spiller alkoholsert skuespiller i «Personer, steder og ting», her sammen med Anne Grosvold og Hanne Tømta. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Et tidløst stykke

Laila Goody mener at stykket, som er blitt mye spilt siden det ble skrevet i 1949 har stor relevans og er av tidløs karakter.

- Det handler om opprettholde en løgn, sier hun og legger til:

- Jeg spiller en kone som har stor kjærlighet til mann og barn og som er med på å bygge opp under mannens livsløgn.

  • «En handelsreisendes død» av Arthur Miller, Regissør: Trond Espen Seim. Med: Atle Antonsen, Laila Goody, Jan Sælid, Olav Waastad, Espen Alknes, Tone Mostraum og Anders Mordal. Premiere på Hovedscenen 20. januar.
  • «Engler i Amerika» Del 1: «Tusenårsriket nærmer seg». Del 2: «Perestrojka», av Tony Kushner Regissør: Marit Moum Aune. Med: Terje Strømdahl, Nils Golberg Mulvik, Hanne Skille Reitan, Bartek Kaminski, Madou Bah, Hermann Sabado, Trine Wiggen og Ågot Sendstad. Begge stykkene har premiere på Hovedscenen 10. mars.
  • «Gratulerer» av og med Else Kåss Furuseth. Regissør: Arvid Ones. Urpremiere på Amfiscenen 12. januar.
  • «Personer, steder og ting» av Duncan Macmillan. Regissør: Gísli Örn Gardarsson. Med: Ine Jansen, Anneke von der Lippe, Per Egil Aske, Erland Bakker, Mattis Herman Nyquist, Selome Emnetu, Bernhard Arnø og Anne Krigsvoll, med flere. Norgespremiere på Amfiscenen 10. februar. Forestillingen er et samarbeid med Borgarleikhus og Vesturport på Island.
  • «Tarjei» av Helga Flatland. Dramatisert av Tyra Tønnessen. Regissør: Tyra Tønnesen. Med: John Emil Jørgensrud, Kjersti Tveterås, Liv Bernhoft Osa, Nils Johnson, Tone Danielsen, med flere. Urpremiere 17. mars på Amfiscenen.
  • «Begjær under almene» av Eugene O’Neill. Regissør: Victoria Meirik. Med: Øystein Røger, Jon Øigarden, Erland Bakker, Emil Johnsen og Marian S. Ottesen. Premiere 5. mai på Amfiscenen.
  • «UFO-bygda» av Øystein Stene og Torshovgruppa. Regissør: Øystein Stene. Med: Janne Heltberg, Sigurd Myhre, Håkon Ramstad og Herman Bernhoft. Premiere 26. januar på Torshovteatret.
  • «Aniara» av Harry Martinson. Regissør: Tatu Hämälainen. Med: Janne Heltberg, Sigurd Myhre, Håkon Ramstad og Herman Bernhoft. Premiere 14. april på Torshovteatret.

Livsløgner har vi jo alle i større eller mindre grad, mener hun.

Falske verdier og løgner

«Death of a Salesman» ble skrevet i 1949 og oversatt til norsk året etter, og regnes også som et av etterkrigstidens virkelig store dramatiske verk. Det er en sterk og gripende skildring av et menneskes fall for samfunnets falske verdier og sine egne løgner og illusjoner.

I går presenterte Nationaltheatret vårprogrammet 2018.

Det var teatersjef Hanne Tømta og tidligere NRK-profil Anne Grosvold som slapp en rekke godbiter ut av sekken. Et av stykkene tar det hele åtte timer å spille.

Maraton-teater

«Engler i Amerika» av Tony Kushner består av to deler, «Tusenårsriket nærmer seg» og «Perestrojka».

Hver del er på om lag fire timer. Der er regissør Marit Moum Aune som har påtatt seg denne maraton-jobben.

- «Engler i Amerika» kan ses samlet eller hver for seg, sier Hanne Tømta.

Terje Strømdal skal spille rollen som Roy Cohn, som Bjørn Sundquist spilte på samme scene for snart 25 år siden.

- Cohn var en drittsekk av rang - en gang Donald Trumps rådgiver og var mannen som lærte ham aggressiv retorikk, sier Strømdahl om stykket som tar for seg et stykke USA-historie, Ronald Reagan-perioden og aids-epidemien.

Fra bok til teater

Et annet stykke det er knytte store forventninger til, er «Tarjei» basert på Helga Flatlands «Bli hvis du kan»-trilogien - dramatisert av Tyra Tønnesen.

Forfatteren var til stede på prestensasjonen.

Stykket er et destillat av bøkene, og handler om hvordan forholde seg til tap i et møte med en bygd og en familie rammet av en tragedie.

OM EN KATASTROFE: Anne Grosvold i samtale med forfatter Helga Flatland om stykket «Tarjei» basert på trilogien «Bli hvis du kan». Foto: Anders Grønneberg
OM EN KATASTROFE: Anne Grosvold i samtale med forfatter Helga Flatland om stykket «Tarjei» basert på trilogien «Bli hvis du kan». Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer