VENSTRESIDEN: - Det er ikke først og fremst EØS som driver frem større forskjeller eller svekker arbeidslivet i Norge, det er det regjeringen som gjør, skriver AUFs nestleder. Bildet viser Audun Lysbakken (SV), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) under debatten med partiledere i vandrehallen på Stortinget etter at valgresultatet av Stortingsvalget i 2017. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
VENSTRESIDEN: - Det er ikke først og fremst EØS som driver frem større forskjeller eller svekker arbeidslivet i Norge, det er det regjeringen som gjør, skriver AUFs nestleder. Bildet viser Audun Lysbakken (SV), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) under debatten med partiledere i vandrehallen på Stortinget etter at valgresultatet av Stortingsvalget i 2017. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Debatt: EØS

Det største problemet med EØS-avtalen er at venstresiden ikke har gjort jobben sin

Det er viktig og nødvendig å være skeptisk til EØS. Det gjør vi best med å beholde EØS-avtalen og bruke norsk politikk til å gjøre den enda bedre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

28. november svarer Rød ungdom-leder Tobias Lund svarer på KrFUs Martine Tønnessens innlegg om EØS-avtalen. Der Martine går for langt i å avskrive EØS-motstand som nasjonalistisk og urealistisk, bidrar Lund heller lite til å forklare hva det reelle alternativet er.

Løsningen ligger et sted i midten av ytterpunktene. Det største problemet med dagens EØS-avtale er at venstresiden ikke har gjort jobben sin, mens høyresiden har hjulpet så godt de kan.

Astrid Willa Eide Hoem
Astrid Willa Eide Hoem Vis mer

Det er ikke først og fremst EØS som driver frem større forskjeller eller svekker arbeidslivet i Norge, det er det regjeringen som gjør. Det er ikke EØS som har åpnet for mer midlertidige ansettelser eller fjernet kollektiv søksmålsrett. Det er ikke EØS som har lagt opp til tidenes privatisering av norske skoler eller latt bemanningsbyråene ta over jobben til NAV.

Det er heller ikke EØS som har gjennomført usosiale skattekutt for de aller rikeste, mens vanlige folk blir avspist med dyrere barnehage og høyere avgifter. Med Høyre-regjeringa har vi fått en EØS-avtale på speed.

Når Norge trekkes mot høyre, så er det fordi vi har et borgerlig flertall på Stortinget. Norsk politikk bestemmes i størst grad i Norge og vi har et mye større handlingsrom innenfor EØS-avtalen enn det vi tar i bruk i dag. I dag er norske direktorater og etater mer lydige i å iverksette EUs lovgivning enn EUs medlemsland.

Gjennom å bruke handlingsrommet kan vi ivareta norske interesser, slik vi har gjort med hjemfallsretten, differensiert arbeidsgiveravgift eller å sikre at kontinentalsokkelen ikke er en del av EØS-avtalen.

Norsk politikk styres først og fremst på stortinget, i fylkeskommunene og i kommunene våre. Ikke i Brussel. I AP-styrte kommuner har man drevet viktig motkraft mot regjeringens politikk.

I Tromsø har Arbeiderpartiet tatt privatiserte tjenester tilbake til offentlig regi, og på denne måten sikret de ansattes lønns- og pensjonsvilkår. I Bergen har vi sammen med fagbevegelsen erstattes bemanningsbyråer med offentlige vikarpooler hvor folk har faste ansatte.

I Oslo har man innført Oslo-modellen for investeringer og anskaffelser som stiller krav om fast ansettelse, lønn mellom oppdrag, lærlinger og bruk av faglært arbeidskraft. Dette er å bruke handlingsrommet. Og mer kan gjøres, både opp mot EØS, i kommunene og ikke minst på stortinget.

Mener Tobias at det ikke har betydning hvem som styrer i norske kommuner? Fasiten er i så fall at det gjør det.

De som er imot EØS-avtalen på venstresida må lære at Norge er et lite land i en åpen økonomi, og våre forbindelser med våre nærmeste naboland har ekstremt mye å si for norske arbeidstakere. 80 prosent av norsk eksport går til EU, mens 70 prosent av norsk import kommer fra EU.

Det tjener ikke norske interesser å isolere oss fra resten av Europa, aller minst for våre viktigste og mest konkurranseutsatte næringer.

De som er kritiske til EØS må på et eller annet tidspunkt forklare hva som er alternativet. EØS-avtalen ble fremforhandlet på et tidspunkt da EFTA var større enn EU og dermed hadde forhandlingsmakten på sin side.

Når Storbritannia, som verdens femte største økonomi og med 65 millioner innbyggere, ikke klarer å få til en god avtale, hvilket forhandlingsgrunnlag har Norge?

Det arbeidslivet i Norge trenger er en ny regjering som kjemper for norske arbeidsfolk. Det håper vi Rød Ungdom kommer til å bidra til. Det finnes en uutnyttet mulighet i å bruke handlingsrommet i EØS-avtalen, slik at en god avtale blir enda bedre. Det er en EØS-politikk som samler Norge.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer