DEBATT

Debatt: EØS

Det største problemet med EØS-avtalen er at venstresiden ikke har gjort jobben sin

Det er viktig og nødvendig å være skeptisk til EØS. Det gjør vi best med å beholde EØS-avtalen og bruke norsk politikk til å gjøre den enda bedre.

VENSTRESIDEN: - Det er ikke først og fremst EØS som driver frem større forskjeller eller svekker arbeidslivet i Norge, det er det regjeringen som gjør, skriver AUFs nestleder. Bildet viser Audun Lysbakken (SV), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) under debatten med partiledere i vandrehallen på Stortinget etter at valgresultatet av Stortingsvalget i 2017. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
VENSTRESIDEN: - Det er ikke først og fremst EØS som driver frem større forskjeller eller svekker arbeidslivet i Norge, det er det regjeringen som gjør, skriver AUFs nestleder. Bildet viser Audun Lysbakken (SV), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) under debatten med partiledere i vandrehallen på Stortinget etter at valgresultatet av Stortingsvalget i 2017. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

28. november svarer Rød ungdom-leder Tobias Lund svarer på KrFUs Martine Tønnessens innlegg om EØS-avtalen. Der Martine går for langt i å avskrive EØS-motstand som nasjonalistisk og urealistisk, bidrar Lund heller lite til å forklare hva det reelle alternativet er.

Løsningen ligger et sted i midten av ytterpunktene. Det største problemet med dagens EØS-avtale er at venstresiden ikke har gjort jobben sin, mens høyresiden har hjulpet så godt de kan.

Det er ikke først og fremst EØS som driver frem større forskjeller eller svekker arbeidslivet i Norge, det er det regjeringen som gjør. Det er ikke EØS som har åpnet for mer midlertidige ansettelser eller fjernet kollektiv søksmålsrett. Det er ikke EØS som har lagt opp til tidenes privatisering av norske skoler eller latt bemanningsbyråene ta over jobben til NAV.

Det er heller ikke EØS som har gjennomført usosiale skattekutt for de aller rikeste, mens vanlige folk blir avspist med dyrere barnehage og høyere avgifter. Med Høyre-regjeringa har vi fått en EØS-avtale på speed.

Når Norge trekkes mot høyre, så er det fordi vi har et borgerlig flertall på Stortinget. Norsk politikk bestemmes i størst grad i Norge og vi har et mye større handlingsrom innenfor EØS-avtalen enn det vi tar i bruk i dag. I dag er norske direktorater og etater mer lydige i å iverksette EUs lovgivning enn EUs medlemsland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer