Det største siden farge-tv? Neppe.

Vi ser på «nye» Xbox 360.

OM DU LOGGET DEG på nettet med din Xbox 360 i går, fikk du beskjed om at systemet trengte en oppdatering.

Straks den var unnagjort, var ikke systemmenyen til å kjenne igjen. New Xbox Experience (NXE) kaller Microsoft selv oppdateringen, og har i pressemeldinger og intervjuer beskrevet den som «det største siden farge-tv» og «en like stor oppdatering som da Xbox ble oppgradert til Xbox 360».

Vel, etter å ha lekt litt rundt med NXE i noen timer, er det trygt å si at dette ikke på langt nær er en like stor Xbox 360-revolusjon som Microsoft vil ha det til å være.

DEN FØRSTE OG MEST iøyenfallende forandringen er at menyen har fått en radikal makeover. Borte er de sideskrollende panelene, i stedet har vi fått et menysystem som ikke er ulikt det vi kjenner fra Windows Media Center.

Det er fortsatt lett og oversiktlig å bla seg fram og tilbake mellom menyvalgene, noe annet skulle bare mangle. Den aller største nyheten på menyfronten er vel at du inni selve spillene kan dra opp en utvidet minimeny med guide-knappen på midten av kontrolleren.

Fra denne menyen er det enkelt å for eksempel spille av din egen musikk i spill, som da jeg igår slaktet ned zombier i «Left 4 Dead» med det nye AC/DC-albumet i bakgrunnen. Heftig, men ikke noe du ikke kunne gjøre tidligere også.

Når du har fått oppdatert Xbox 360, er det første du blir bedt om å lage din egen avatar, en figur som skal gjenspeile den du er - ikke ulikt det Nintendo innførte med sine Mii-figurer for et par år siden. Disse figurene, som du kan forme både utseende og klesstil til, vil etterhvert dukke opp i en rekke festspill og i andre sammenhenger på Xbox 360.

MANGE HAR VÆRT misfornøyde med hvor mye spillmaskinen støyer. Det topper seg gjerne mens man spiller spill, ettersom dvd-drevet har en tendens til bråke mer enn hva som kan anses som greit. For å avhjelpe litt på dette, kan du nå kopiere spillene dine til Xbox 360-harddisken, så dvd-drevet slipper å dure i bakgrunnen. Spillet må fortsatt stå i mens du spiller, selvsagt - dette er ingen snarvei til piratkopiering.

Med noen av spillene vi testet ut var det en liten bedring også i innlastingstidene, ettersom det er kjappere å lese fra en harddisk enn fra en dvd. Noen spill er imidlertid fortsatt raskest å kjøre fra diskene, for eksempel «Halo 3», ettersom spillet er programmert til å mellomkopiere innhold til harddisken underveis.

Legg til et par andre småoppdateringer, samt at du nå kan chatte med flere venner samtidig, og du har en oppdatering som i mine øyne er helt grei, og ikke noe annet enn hva man kan naturlig forvente seg når en spillmaskin skal pusses opp litt.

HVOR KOMMER SÅ disse påstandene om «det største siden farge-tv» og annet pr-oppspinn inn i bildet, når det vitterlig ikke er så fantastisk som det umiddelbart høres ut som?

Vel, Xbox 360-eiere i USA har all mulig grunn til å kose seg mer enn det vi kan gjøre her hjemme. Med oppdateringen kom nemlig muligheten for å streame leiefilmer direkte via Netflix-tjenesten til tven via Xbox 360, noe som umiddelbart virker spennende for filminteresserte. Her er det tusenvis av filmer (bortsatt fra Sony-filmer, som utrolig nok er utelatt) lett tilgjengelig for en billig penge.

Dette er en tjeneste som forlengst burde eksistert også her til lands. Men nei, på grunn av den evige rettighetsmølla er det ingen avtaler på plass som tillater noe slikt her. Den største nyheten med oppdateringen gjelder dermed ikke for Norge, og er heller ikke noe vi vet når vi kan forvente oss. Dessverre.

DET KOM ET LITE HÅP om at vi som et lite plaster på såret ville få en forbedret mediesenter-funksjon med støtte av flere filformater ved streaming fra for eksempel hjemme-pcen, ettersom en ytterligere oppdatering var nødvendig for å spille av allerede støttede filformater (divx, xvid, etc.). Straks den oppdateringen var installert, var det imidlertid vanskelig å se noe forskjell fra før til nå - fortsatt er ikke antall støtte filmformater imponerende, ei heller hvor godt de støttede filformatene virker.

For de som liker å gjøre det som tross alt er det viktigste med en spillkonsoll, nemlig å spille, er det imidlertid en liten godbit på lur - selv om den ennå ikke er på plass helt ennå. Som et slags spillenes YouTube skal det snart være mulig å laste ned brukerskapte spill, laget via Microsoft XNA-spillplattform. Her vil det garantert dukke opp et og annet gullkorn, men også en lang rekke mindre interessante ting - slik det er med absolutt alle andre plattformer basert på brukergenerert innhold.

For å skli sakte over i drømmeverden en liten stund, er det moro å forestille seg hva drømmeoppdateringen til en spillkonsoll som Xbox 360 kunne vært. Hva er det du savner mest ved spillmaskinen, som du gjerne skulle sett i en kommende oppdatering?