Tyrkia og Storbritannia

Det summer mot krig

En tyrkisk bie som ble med til Storbritannia, ble dømt til døden. Men før noen fikk summet seg, stakk den av.

BZZZZ: Bien som stakk av fra familien Toy, her datteren Amalia og moren Louise. Foto: Tom Wren / SWNS / NTB Scanpix
BZZZZ: Bien som stakk av fra familien Toy, her datteren Amalia og moren Louise. Foto: Tom Wren / SWNS / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den britiske dødsdommen over bien har skapt overskrifter i Tyrkia. Den seriøse storavisa Hürriyet skrev med store typer: «Ikke drep den tyrkiske bien». Lederen i den tyrkiske birøkter-foreningen er intervjuet i sakens anledning. Han forsvarer den forsvunnede bien, og beskylder utenlandske turister for å fjerne Tyrkias villmark. Det er en klar nasjonalistisk brodd i den tyrkiske kritikken av den britiske dødsdommen.

Man kan selvsagt le litt av surret. Men utgangspunktet er alvorlig nok. Britiske landbruksmyndigheter frykter at den tyrkiske bien kan være skadelig for de britiske biene. Bien skal være av den sjeldne arten Osmia avosetta. Den ble uforvarende med i kofferten da familien Toy - det er ingen lek - kom tilbake til Bristol, etter å ha vært på ferie i Dalaman i Tyrkia i forrige uke.

Bien har holdt til i familien Toys sommerhage, der den var i ferd med å lage fargerike poser som dr. Jerome Rozen, fra The American Museum of Natural History, sier muligens inneholder befruktede egg.

Men da representanter fra britiske dyre- og plantehelsemyndigheter kom for å hente bien onsdag kveld, hadde den som sagt stukket av.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer