DEBATT

Debatt: Netthets

Det svarte hatet mot barnevernsansatte rammer også barna deres

Det kan være lett å glemme at kommentarene omhandler og er rettet mot en person i det virkelige liv.

BEDRE VERN MOT NETTHETS: Hvorfor får ikke ansatte i barnevernet bedre vern mot netthets, spør Anne Grønsund, leder for barnevernspedagogene i Akademikerforbundet, Unio, i denne kronikken. Foto: Unio
BEDRE VERN MOT NETTHETS: Hvorfor får ikke ansatte i barnevernet bedre vern mot netthets, spør Anne Grønsund, leder for barnevernspedagogene i Akademikerforbundet, Unio, i denne kronikken. Foto: Unio Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

«Ho der er født uta fitta til satan sjøl, fostra på ondskap, satt her til å ødelegge for voksne og barn…». «Ho skulle vært rævpult til døde med et spætt i ræva».

Innledningen er hentet fra kommentarfeltet i en Facebook-gruppe hvis formål er å fjerne barnevernet. De fleste av oss vil reagere med avsky på en slik kommentar. I virkeligheten høstet kommentaren en mengde «likes».

Hva gjør det med ansatte og fagpersoner å bli utsatt for dette, i perioder daglig? Hvorfor får ikke ansatte i barnevernet bedre vern mot dette? Alt de tilbys er samtaler for å «takle det bedre». Burde ikke statsråden eller Stortinget gi et bedre vern til dem som utfører en av velferdsstatens mest krevende oppgaver?

Det kan være lett å glemme at kommentarene omhandler og er rettet mot en person i det virkelige liv. Grensene mellom nettet og virkeligheten kan oppleves flytende. Kanskje er det derfor denne type kommentarer ikke vekker noen kriseberedskap, særlig ikke når den rammer ansatte i barnevernet.

Vi har fått det for oss at sympatien ligger hos dem som opplever at myndighetene griper inn i deres personlige sfære og at man må tillate «følelsesutbrudd». Mennesker som opplever kontakten med barnevernet som krenkende og dypt urettferdig får oppføre seg på er i endring. Egentlig er den i fri flyt og helt uten refleksjoner av hvordan trusselbilde, sjikane og trakassering påvirker fagpersoner det rammer og samfunnsmandatet de er satt til å forvalte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer