Det svundne er en kniv

Gerd Kvanvig går rett på sak i sin siste roman. «Grepet hans om håndleddet mitt er definitivt,» lyder første setning, og dermed befinner vi oss midt i den urscenen som hele resten av teksten kretser om og stadig vender tilbake til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hendelsen finner sted under Jessheim-dagene i august 1975. Det dreier seg om et overgrep mot en 12-årig jente. Men Kvanvig gir den en tann til. Overgriperen truer jentungen med en kniv som hun vrister fra ham og stikker ham i hjel med.

Romanen handler om bearbeidelsen av denne traumatiske opplevelsen, eller rettere: teksten er identisk med den - som skrift.

Jeg-personen er voksen, gift, rimelig velfungerende, men fortida kan hun ikke kvitte seg med. I sitt indre bærer hun fortsatt kniven med seg.

At hun aldri har fortalt noen om hva som skjedde, gjør bare vondt verre. Dagen skal ikke finnes, men det er nettopp det den gjør. Stadig krysser jeg-personen sine spor idet hun veksler mellom nedskrivingens nåtidsplan og den sommeren alt raste sammen omkring henne.

Offer

Vekslingen fungerer bra. Dobbeltblikket på hendelsen lar den framstå både som minne og nærværende realitet, som hendelse og som avleiring i sinnet. I sprang og i brokker trer jentungens liv fram. Hemmeligholdelsen er en del av forsøket på å slette ut minnet, og denne strategien avspeiles følgeriktig på tekstens utsigelsesnivå som huller og halvkvedede viser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer