Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Det swinger av Oscar

Storartet gjenhør med en imponerende veteran.

På scenen var engelske Martin Drew på plass bak trommene, danske Niels-Henning Ørsted Pedersen trygt forent med sin kontrabass og svenske Ulf Wakenius påkledd gitaren da Oscar Peterson (74) trådte møysommelig inn i lysskjæret. Før han fikk plassert seg på pianokrakken, reiste 1404 mennesker seg i en lang, stående applaus - en hilsen full av forventning, men også en varm takk for et halvt århundres musikalske gleder.

Peterson, som utrolig nok spiller igjen etter å ha blitt delvis lammet av hjerneslag i 1993, takket og virket et øyeblikk rørt. Så drev han opp en bluesy «Falling In Love With Love» som innledning på en konsert som viste at om venstrehånda er svært redusert, er høyrehånda stadig forsynt med kraft og enorm teknikk, og styrt med en finmotorisk presisjon som nesten er som før.

Og om den store kanadieren ikke lenger er «fra-en-annen-klode»-ekvilibristisk i omgangen med tangentene, er det som om en dypere inderlighet har trådt fram i spillet hans.

Klarest kom det til uttrykk i de to ultra-langsomme balladene «When Summer Comes» og «Love Ballade», der han ornamenterte nennsomt og nær melodien, mens Drew så vidt berørte cymbalene, Ørsted Pedersen lot bassen synge så rent og varmt som omtrent ingen andre får til og Wakenius la nesten uhørlige akkorder. Men også i det øvrige repertoaret, mye av det i raskt mediumtempo/uptempo, improviserte han med stram regi, og ga solid swingende versjoner av blant andre «Satin Doll», «Someday My Prince Will Come» og «Cute».

Wakenius, Drew og NHØP var som forventet glitrende, i komp som i soli. Og siden Peterson også er en sjenerøs og lojal akkompagnatør, ble det musisering med mange solistiske høydepunkter og utpreget band-feeling i lange partier. Jo, det var en konsert og en kvittering mottakelsen verdig.

STORT SAMSPILL: Oscar Peterson og Niels-Henning Ørsted Pedersen i Oslo Konserthus i går kveld.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media