Det tidløse trollet

Mummitrollet er snart pensjonist, men har fortsatt en særegen posisjon på barnemarkedet. Årsaken er kanskje at det appellerer like mye til voksne.

GRENSELØST: Figurene fra Mummidalen slutter aldri å fascinere. I høst blir også Mummitrollet å se i Nordens første 3D-film. Foto: FILMWEB
GRENSELØST: Figurene fra Mummidalen slutter aldri å fascinere. I høst blir også Mummitrollet å se i Nordens første 3D-film. Foto: FILMWEB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| I forrige uke var det 65 år siden den første boka om Mummitrollet kom ut. Men Tove Janssons fortellinger viser ingen tegn til slitasje. Tvert imot - de er overalt.

Foruten bøker og filmer, finner du figurene hennes på barnetallerkener, hårbørster, klær, tekopper - og passasjerfly. Mummi-produkter omsettes for i underkant av 2,8 milliarder kroner i året, ifølge rettighetshaverne Moomin Characters.

Og i høst blir det å se i Skandinavias første 3D-film.

Mummitrollet ser aldri ut til å gå ut på dato.

- Tove Jansson laget et totalunivers, noe som er veldig sjelden i litteraturen. Hele geografien, himmelrommet og alle personene er nyskapte. Samtidig skriver hun om gjenkjennelige ting, som ensomhet og lengsel, i et kjent språk. Det er ingen grenser for hvem som kan identifisere seg med bøkene, verken i tid eller rom, mener Anders Heger.

Og heller ikke i alder, ser det ut til.

Heger er mummientusiast og direktør i Cappelen Damm, som er i gang med å gi ut Tove Janssons originale Mummi-tegneseriestriper i nye utgaver. Men de utgir også en rekke nyskrevne pekebøker, klaffebøker og aktivitetshefter beregnet på ekstra unge Mummi-lesere. De fleste Mummi-bøkene som fyller bokhandlene i dag har en målgruppe på mellom ett og seks år. Noe yngre enn de ni originale Mummi-romanene til Tove Jansson, som kom ut mellom 1945 og 1970. De hadde aldersmerkingen 8-80 år på baksiden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer