Det tok 26 år og åtte nominasjoner

Endelig fikk Martin Scorsese en Oscar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Martin Scorseses gangster-moro «The Departed» fikk i natt fire Oscar-statuetter:

 • Beste film
 • Beste regi til Martin Scorsese
 • Beste tilrettelagt manus til William Monahan
 • Beste klipp til Thelma Schoonmaker

  Dermed ble «The Departed» kveldens store vinner, og det er spesielt en av statuettene filmfans nok mener er mest fortjent.

  For endelig, 26 år etter sin første nominasjon, fikk Martin Scorsese en gullmann fra The Academy of Motion Picture Arts and Sciences.

  Jubel


  Et fullsatt Kodak Theatre i Hollywood reiste seg, klappet og jublet da Francis Ford Coppola, George Lucas og Steven Spielberg utropte Scorsese til vinner i kategorien for beste regi. Og en av amerikansk films mest munnrappe takket stort sett alt og alle før han gikk av scenen og fikk en god klem av Jack Nicholson.

  Med gangsterfilmen «The Departed» fikk Scorsese Oscar for en film i samme sjanger som noen av hans mest kjente verker, «Mean Streets», «Taxi Driver» og «Goodfellas». Filmen fikk terningkast seks her i Dagbladet, og filmanmelder Vegard Larsen mener filmen beviser at Martin Scorsese på langt nær er ferdig som filmkunstner:

  - «The Departed» er to timer og 32 minutter gangstermoro. Oppskriften består av grov vold, tørrvittig og vulgær humor og glitrende skuespill. Filmen er fortellerteknisk eminent, og allerede etter filmens første tre minutter er standarden satt og Scorsese-auraen etablert - coolnes, er stikkordet.

  Eastwood


  Det er to år siden Scorsese var nominert sist - for filmen om Howard Hughes, «The Aviator». Den kjente regissøren var storfavoritt den gangen, men ble slått av Clint Eastwood og hans «Million Dollar Baby».

  De to kjempet også i år om samme statuett (Eastwood var nominert for «Letters From Iwo Jima»), og mange har ifølge nyhetsbyrået Associated Press tenkt høyt at Eastwood ville ødelegge for Scorsese igjen. Eastwood har ifølge AP aldri likt denne sammenligningen, og har mange ganger hyllet Scorsese:

  - Som akademi-medlem stemte jeg på Scorsese da han var nominert for «Raging Bull». Alle trodde det skulle bli hans øyeblikk, har Eastwood sagt tidligere.

  Tapslista


  Det var Robert Redford med filmen «Ordinary People» som vant i 1981 da Scorsese var nominert for nevnte «Raging Bull». Åtte år senere var han nominert for «The Last Temptation of Christ». Da vant Barry Levinson for «Rain Man».

  To år senere mente akademiet at Kevin Costner gjorde en bedre regijobb med «Danser med ulver» enn Scorseses «Goodfellas». I 2003 måtte Scorsese seg seg slått av Roman Polanski. De var nominert for henholdsvis «Gangs of New York» og «The Pianist».

  I tillegg er Scorsese nominert for beste manus to ganger («Goodfellas» og «The Age of Innocence»).

  Scorsese kommenterte i høst Oscar-karrieren slik:

  - Det er vel ok. Jeg er skuffet, men jeg lager ikke filmer for å vinne Oscar.

<strong><b>GAMLE HELTER:</strong></B> Frances Ford Coppola, Steven Spielberg og George Lucas delte ut prisen for beste regi til Martin Scorsese. Foto: SCANPIX
GAMLE HELTER: Frances Ford Coppola, Steven Spielberg og George Lucas delte ut prisen for beste regi til Martin Scorsese. Foto: SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer