Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Det tok bare 44 år

Men i natt fikk Neil Young sin første Grammy.

PÅ HØY TID: Først etter at han oppsummerte karrieren med påkostet bokssett, ble Neil Young tilgodesett med Grammy-pris. Her takker han for den sammen med boksdesignerne Jenice Heo og Gary Burden. Foto: SCANPIX/AP Photo/Matt Sayles
PÅ HØY TID: Først etter at han oppsummerte karrieren med påkostet bokssett, ble Neil Young tilgodesett med Grammy-pris. Her takker han for den sammen med boksdesignerne Jenice Heo og Gary Burden. Foto: SCANPIX/AP Photo/Matt Sayles Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Som en av verdens mest hyllede sangere og låtskrivere gjennom fem tiår, skulle en tro Neil Young (64) hadde peishylla full av Grammy-priser.

Men da han mottok den «amerikanske Spellemannprisen» i natt, var det faktisk hans første. Det til tross for at Young debuterte som plateartist med gruppa Buffalo Springfield så tidlig som i 1966.

Han har også vært medlem av supergruppa Crosby Stills Nash & Young og har en imponerende solokarriere med og uten backingbandet Crazy Horse.

- Takk, alle sammenYoung mottok Grammy i klassen for beste kunstneriske utførelse av et boks-sett med «Neil Young Archives Vol. 1 (1963-1972)». Han delte prisen med to av boksens designere.

Den samme utgivelsen ble omtalt som «boksen over alle bokser» av Dagbladets anmelder, som mente at terningkast seks egentlig var for lite.

« Innpakkingen er så forseggjort at det grenser mot det hysteriske», skrev Dagbladet om boksen som tar for seg artistens tidlige karriere.

Neil Young takket for prisen med et enkelt «takk, alle sammen», ifølge New York Times.

- Jeg hater den drittenTidligere har han stort sett uttrykt avsky for den påkostede prisutdelingen, som i natt gikk av stabelen for 52. gang. Reuters minner om et intervju han gjorde i 1987:

- Jeg er ikke Grammy-materiale. Jeg hater den dritten. Det har ingenting med rock 'n roll å gjøre, skal Young ha sagt den gangen.

Neil Young ble første gang nominert til Grammy i 1989. I år var han også nominert til prisen for beste solo rockevokal, som ble gitt til Bruce Springsteen.

Endelig priser til Priest og AC/DCTo andre grupper som i mange tiår har vært totalt oversett av Grammy-juryen, men tilgodesett med priser i år, er Judas Priest og AC/DC.

Førstnevnte mottok pris for beste metal-framføring med «Dissident Aggressor» fra livealbumet «A Touch of Evil».

AC/DC fikk pris for beste hardrocklåt med «War Machine» fra «Black Ice»-plata.

BESTE METAL-FREMFØRING: Også Judas Priest (debuterte i 1974) fikk sin første Grammy i natt. Den ble tatt imot av vokalist Rob Halford (til venstre) og trommeslager Scott Travis. Foto: SCANPIX/AP Photo/Mark J. Terrill
BESTE METAL-FREMFØRING: Også Judas Priest (debuterte i 1974) fikk sin første Grammy i natt. Den ble tatt imot av vokalist Rob Halford (til venstre) og trommeslager Scott Travis. Foto: SCANPIX/AP Photo/Mark J. Terrill Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!