HOS LINDMO: «Lindmo» sendes på NRK 1 i morgen, lørdag, fra klokka 21.35. Innspillinga av programmet fant sted i dag, med Åge Aleksandersen som en av gjestene.
Foto: Nina Hansen
HOS LINDMO: «Lindmo» sendes på NRK 1 i morgen, lørdag, fra klokka 21.35. Innspillinga av programmet fant sted i dag, med Åge Aleksandersen som en av gjestene. Foto: Nina HansenVis mer

- Det traff meg som en hammer, for å si det rett ut

Åge Aleksandersen om hendelsen som forandret livet hans.

MARIENLYST (Dagbladet): I lørdagens «Lindmo» er musiker Åge Aleksandersen (65) blant gjestene.

Under innspillingen av talkshowet, som fant sted i NRKs lokaler på Marienlyst i kveld, forteller trønderen til programleder Anne Lindmo at han hadde tenkt å skrive låta «Lys og varme» (1984) rett etter at dattera Line ble født.

- Så var jeg med på fødselen, og så tok det ett år cirka før jeg kom meg. Det var virkelig noe annet enn dumme meg hadde forestilt meg. Planen var at jeg skulle åpne en flaske vin og skrive en sang. Men det skar seg, sier han og legger til:

- Det tok veldig, veldig lang tid å få ordene små nok. Det var så voldsomt det der, jeg var ikke i stand til det kort og godt.

Forandret livet Videre forteller Aleksandersen at låta har forandret livet hans.

- Livet mitt, som kan deles i før og etter «Lys og varme», ble totalt forandret. For det første solgte jeg så mange plater. Og så utløste det et eller annet kommunikasjonsgreier som traff meg som en hammer, for å si det rett ut. Jeg kom i nærkontakt med mange skjebner. Og jeg hadde ikke noe apparat rundt meg den gangen som kunne ta vare på meg. Jeg ble tillagt kvaliteter som jeg helt klart ikke hadde.

- Hvordan da? spør Anne Lindmo.

- Nei... Dårlig sjelesørger. Psykolog? Nei. Prest? Overhodet ikke. Og så videre, og så videre. Den sangen virket på mange måter så utløsende. Mange fortalte meg at «der skjedde det fine, der skjedde det fæle, da var det sånn og den sangen satte i gang de følelsene». Der og da var det voldsomt, men i ettertid er det noe av de fineste en sangskriver kan oppleve.

- Det ble nesten en belastning?

- Jo, men det er det man gjerne vil, da. Det var voldsomt, det kan jeg si.

- Skjønte du den selv?

- Nei, jeg ville ikke ha den med på plata en gang. Jeg syntes ikke at den passet inn på «Levva livet». Vi vurderte å spare den til vi ble gamle. Men heldigvis ble jeg overtalt til å ta den med.

Nådeløs evaluering Til tross for at Aleksandersen og hans Sambandet har spilt sammen siden 1976, driver de fortsatt med «nådeløs» evaluering etter hver eneste konsert.

- Det er ikke lurt å komme inn i garderoben til meg og Sambandet når vi er ferdige med en konsert. Hold deg langt unna. Da snakker vi fritt fra levra om hva vi har foretatt oss, og hvis du ikke er klar er over hva som foregår, kan det hende at vi ringer etter ambulanse, sier han og ler.

- Vi er nådeløse. Vi forteller hvordan vi syntes det var. Var det bra, så sier vi det. Var det ikke bra, så setter vi i gang, sier Aleksandersen og forklarer at de stadig finsliper på rutinen sin.

«Lindmo» sendes på NRK 1 i morgen, lørdag, fra klokka 21.35.