STRATEG:  I dag taler partileder Trine Skei Grande til Venstres landsmøte. I denne valgkampen vil hun snakke mindre om asylpolitikk enn i den forrige. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
STRATEG: I dag taler partileder Trine Skei Grande til Venstres landsmøte. I denne valgkampen vil hun snakke mindre om asylpolitikk enn i den forrige. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Det Trine ikke vil si

Venstre-landsmøtet kan bli partiets eget, grønne skifte, skriver Martine Aurdal.

Kommentar

På Venstres landsmøte i dag vil Trine Skei Grande bruke store ord. Hun kommer til å snakke om det grønne skiftet, om store framskritt mot et bærekraftig samfunn. Om elbiler, grønn innovasjon, grønt skatteskifte og grønne anskaffelser.

Onsdag holdt partiet pressekonferanse om landsmøtet. Den ble et selsomt teater. Grande snakket lenge om grønn omstilling. Ola Elvestuen snakket om et grønt skifte. Så snakket også Terje Breivik om det grønne skiftet. Til sist la partilederen til at de rett nok ikke bare skulle snakke om grønt skifte i helga, men litt om skole og barns rettigheter også.

Møterommet på Stortinget var fullsatt, men nesten ingen journalister hadde grønne spørsmål. Alle ville spørre om asylbarn, og asylbarn ville partilederen ikke snakke om. I dag kan Grande skryte av KrF og Venstre har inngått en avtale om at mange utsendte asylbarn skal få søknadene sine vurdert på ny. Men hun håper nok intenst at færrest mulig bruker taletida si i Tromsø denne helga på å utdype problemstillingen.

Asylpolitikken er det sosialliberale Venstre på sitt ideologisk beste og mest prinsippfaste. I stortingsvalgkampen 2009 var Lars Sponheim alene blant partilederne om å utfordre forestillingen om en feilslått integrering og behovet for innstramminger i asylpolitikken. Gjennom valgkampen for to år siden var Trine Skei Grande klar: Hun ville ha en ny regjering. En av de viktigste grunnene var at hun ville ha en mer human asyl- og flyktningpolitikk. Kritikken hennes mot Arbeiderpartiet (Ap) var og er berettiget, det er liten tvil om at Ap's politikk til forveksling likner regjeringens på dette området.

Men Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide var i overkant fornøyde med egen innsats på asylbarnas vegne da de presenterte samarbeidsavtalen med regjeringen etter valget. Ingen er i tvil om deres intensjoner bak formuleringene om asylbarn. Etterpå følte de seg lurt. Framtredende Frp-topper har bak kameraene skrytt av det samme. Nå mener Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) at samarbeidspartiene er lurt igjen.

Venstre og KrF vant onsdag en historisk seier for rettferdig behandling av noen av de barna som er blitt sendt ut i strid med intensjonene i samarbeidsavtalen. Men de rundt 60 barna som nå kan søke om ny behandling har kostet dyrt.

NOAS og Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (Seif) mener de nye innstrammingene kan ramme tusenvis av nye barn, som vil bli værende i flyktningleirer istedenfor å gjenforenes med familiene sine i Norge. Frp's Mazyar Keshvari sier at punktet om ny vurdering av retur hvis forholdene i hjemlandet bedrer seg, kan føre til at tusenvis returneres innen fem år. Også barnefamilier. Regelen har til nå vært sovende for alle andre enn kriminelle. En strengere håndheving vil føre til at mange flere vil sette livet sitt på vent - istedenfor å integreres i det norske samfunnet.

Trine Skei Grande har inntil nå klamret seg til at politikken på området, med den nye forskriften for asylbarna i spissen, tross alt er bedre enn Ap's asylpolitikk. Det kan hun ikke lenger. Frp har i regjering innført en klart mer restriktiv politikk, og på frigjøringsdagen arrangeres demonstrasjon mot den nye femårsregelen for å oppnå oppholdstillatelse.

Den greske hærføreren Pyrrhos vant slaget ved Asculum mot romerne i år 279 før Kristus, men han mistet mesteparten av hæren sin samtidig. «En slik seier til, og jeg er fortapt» skal han ha sagt. Om dette ikke er en pyrrhosseier for Venstre, er det i alle fall det for mange asylsøkere.

Dette opprører mange tillitsvalgte i Venstre. Spørsmålet er i hvilken grad det målbæres fra helgas talerstol. Særlig er irritasjonen sterk over at Venstre egentlig bare har fått gjennomslag for det de trodde de fikk i samarbeidsavtalen, samtidig som de har gitt Frp ytterligere innstramminger i asylpolitikken. På landsstyremøtet i går kveld var stemningen likevel først og fremst lettet, for at det i det hele tatt forelå en avtale før landsmøtet begynner.

Kanskje kan Trine Skei Grande derfor lykkes i å få landsmøtet til å dreie seg om hovedtema: «Kunnskap, klima og grønn vekst». Venstre hadde gode grunner da de på forrige landsmøte valgte seg dette.

Foran stortingsvalget var miljø for første gang et av de aller viktigste temaene for velgernes partivalg. For dem som hadde dette som sin aller viktigst sak, var Miljøpartiet De Grønne (MDG) og SV deres valg av parti - før Venstre. Venstre er også det partiet som har tredje størst troverdighet på miljøspørsmål - et av partiets absolutt viktigste områder. Den økende miljøbevisstheten hos velgerne kan komme alle de tre miljøpartiene til gode, både i kommunevalget og neste stortingsvalg. Framover står også den interne kampen mellom dem.

Å bygge tilliten på klima og miljø er derfor, for både SV og Venstre, en viktig nøkkel for å bremse framgangen og velger-lekkasjen til MDG. Til høsten stiller sistnevnte liste i mer enn tre ganger så mange kommuner som sist. Som MDGs suksess med forslaget om ny klimalov også har vist: I dette spørsmålet er konsensusen i Stortinget bredere og muligheten for å få gjennomslag større enn i den kompliserte og polariserte asylpolitikken.

Sist gikk Venstre til valg på løftet om en mer human asylpolitikk. Det gjør de neppe denne gang. Helgas landsmøte kan også bli partiets eget, grønne skifte.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.