Det uintelligente, arrogante England

Forfatter Dag Solstad river i filler sitt elskede Englands spillestil og fotballfilosofi i dette utdraget fra boka «VM i fotball 2014».

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): England- Italia 1- 2, i Manaus, i hjertet av Amazonas. Hetere kan det ikke bli. Men det så vi ikke på TV, det er alltid forbausende å se tropiske landskap på TV, det virker så normalt, som tempererte idyller.

Kampen kunne ha vært spilt på forhånd utfra stereotypene «Italia»- «England» «1- 0». Altså ikke 2- 1 som det ble, men det avviket krever egentlig ingen forklaring. Det slue Italia mot det England som aldri har lært noen ting.

Det nøkterne og kyniske Italia mot det England som jeg nå må innrømme spiller rett og slett uintelligent fotball. Det England som fra tidenes morgen, i mellomkrigstida og enda før det, lanserte den arrogante engelske stereotypen i fotballens verden, aristokratene som hadde gitt fotballen som en nådig gave til resten av verden, men som for øvrig helst ikke ville spille landskamp mot noen av disse nasjonene, men som man gjerne, en sjelden gang kunne ha fornøyelse av å invitere, de beste av alle disse utlendingene, de elleve utvalgte, fra alle nasjoner til en kamp på de britiske øer hvor England kunne møte dette utvalgte laget av det beste resten av verden hadde å by på.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn