Det umorsomme alvoret

Norske politikerer må begynne å være dummere, skriver standup-komiker Henrik Thodesen.

Tidligere denne uken skrev Dagbladets kommentator Unn Conradi Andersen at norsk humor mangler politisk brodd, og at «rommet for politisk satire på tv foreløpig står vidåpent». Conradi tar et oppgjør med «den narsisstiske og ufarlige stand up-humoren i Norge» og viser til at de i USA har de god tradisjon for denne typen politisk satire. Espen Thoresen Hværsaagod-Takkskalduha var tidlig ute med å hevde at komikere med politisk snert sliter med å få jobb

Lille speil på veggen der,  hvem er de streiteste i landet her? Svaret er svært lite oppsiktsvekkende: Norske politkere driter seg tilnærmet aldri ut. De bruker til og med hjelm når de sykler. For at standup-komikere skal kunne lage treffende politisk satire, må politikere begynne å være dummere.

Jonas Gahr Støre er på Dagsrevyen sammen med Tony Blair. «Vi er svært fornøyde med samtalene» sier Støre tørt etter å ha diskutert en eventuell fredsavtale i Midtøsten. Respekten omkranser ham som en glorie «Vi har delt erfaringer fra våre reiser i Midtøsten, og vi har forberedt et møte for giverlandsgruppen som skal holdes i september. Vi har snakket om hvordan vi bør sette agendaen slik at den støtter den politiske prosessen» fortsetter han. Det er så perfekt, så vakkert - og så ufattelig kjedelig. Slik er den handlekraftige norske politikken. Men det kunne vært så ufattelig mye mer.

Politikere kan være skikkelser  som serverer standup-komikere med endeløse vitser og punch-lines. Hvorfor må Kristin Halvorsen legge fram et plettfritt revidert statsbudsjett, kunne hun ikke lagt til en liten post med 2 milliarder til utbedring av et borettslag på Torshov. Da hadde standup-komikere gnidd seg i hendene og kunne levert satire av typen: «nå er det hadet på badet for Kristin Halvorsen. »

Selvfølgelig har vi en del ufattelig dumme, tåpelige og ikke minst pinlige politiske hendelser friskt i minne, som FRP-byråd i Bergen, Øistein Christoffersen, som sammenliknet integreringspolitikk med det å oppdra hunder, Per Sandbergs tre akevitt og en øl, Per Sandbergs utspill om at klimaendringene ikke er menneskeskapte og Per Sandbergs utspill om at veiene må bli bedre slik at fyllekjøring ikke blir så farlig. Disse eksemplene og flere andre med Frp-profiler i hovedrollene slår likevel beina under seg selv, da debatten handler om satire mot politiske maktmennesker og ikke bygdeorginaler.

Vi har sett uendelig mange eksempler på håpløse politikere, riktignok i USA: Hvem skyter vennene sine i ansiktet mer elegant enn visepresident Dick Cheney? Mannen har dummet seg ut så mange ganger at en standup-komiker bare trenger å nevne navnet hans for å få latter og regnes for å være en politisk satiriker. Og om Bush selv blir ord nærmest overflødige. Amerikanske standup-komikere har kunnet surfet på en gratisbølge av vitser de siste årene, takket være deres politiske overhoder.

Hvor er den norske Silvio Berlusconi? Det er klart at om Jens Stoltenberg hadde hatt ukentlig tv-opptredener med en lettkledd glamourmodell i hver arm så hadde Norsk standups vitsepresse gått temmelig varm, og vi hadde sluppet disse platthetene om buskete øyenbryn og rare navnsammensetninger. Pressen må nok også ta litt av skyld i dette. Det må da være mulig å grave opp verre ting om politikere enn at de har glemt å betale stabburskatten. Og det at en mann fra utkant-Norge har en av Norges peneste jenter på skuldrene er da ikke en nyhetssak, det er flaks. Innerst i en krok i regjeringsbygget, må det være et skap som er proppfullt av luksusprostituerte - eller? I mellomtiden hviler ansvaret på dagens politikere: Jens Stoltenberg, Jonas Gahr Støre, Kristin Halvorsen, Helga Pedersen, Bård Vegard Solhjell - Drit dere ut!

IKKE SKANDALØSE NOK:  Jonas Gahr Støre og Kristin Halvorsen. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
IKKE SKANDALØSE NOK: Jonas Gahr Støre og Kristin Halvorsen. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Det umorsomme alvoret
HENRIK THODESEN: Standup-komiker og programleder på NRK P3