NÅ SKAL DE STEMME: Millenials er den generasjonen som er mest positiv til homofilt ekteskap og innvandrere i dagens USA. De er også er mer skeptiske til ideen om at USA er et skinnende eksempel for resten av verden, skriver innsenderen. Denne gruppa blir ved neste valg, større enn noen gang. Foto: NTB Scanpix
NÅ SKAL DE STEMME: Millenials er den generasjonen som er mest positiv til homofilt ekteskap og innvandrere i dagens USA. De er også er mer skeptiske til ideen om at USA er et skinnende eksempel for resten av verden, skriver innsenderen. Denne gruppa blir ved neste valg, større enn noen gang. Foto: NTB ScanpixVis mer

Debatt: Millenials

Det unge USA stiger fram

I årets mellomvalg dukket nemlig betydelig flere unge opp ved valgurnene enn det som har vært vanlig. En ny generasjon banker på døra.

Meninger

Ifølge forskningsinstitusjonen Pew Research Center vil generasjonen som er født mellom 1981 og 1996, såkalte Millenials, utgjøre 73 millioner amerikanere i 2019. Med en forventet nedgang blant Baby boomers, USAs største generasjon nå, vil det si at Millenials klatrer opp som den største gruppen. Den rollen antas de å beholde i lang tid framover. Hvilke følger kan det få for politikken?

Hvis bare Millenials hadde stemt i 2016, ville Hillary Clinton ha vunnet alle delstater utenom åtte. Det trengs 270 valgstemmer for å vinne, men i et slikt valg ville demokratene kapret 504 av de totalt 538 valgstemmene.

Det er allerede skrevet mye om amerikanske Millenials. Det blir hevdet at de er selvsentrerte og bortskjemte. De bryr seg mer om kjendiser enn politikk, og stemmer sjeldnere. Enkelte meningsmålinger har vist sjokkerende resultater, som at bare 66 prosent er sikre på at jorda er rund (YouGov 2018). Men det er ikke bare negative ting å si om dem.

Millenials er den generasjonen som er mest positiv til homofilt ekteskap og innvandrere i dagens USA. De er mest bestemt på at svarte faktisk utsettes for diskriminering, og det er en mye mer flerkulturell og dermed representativ generasjon for USA. Betydelig færre tror på Gud enn blant eldre amerikanere, og de er mer skeptiske til ideen om at USA er et skinnende eksempel for resten av verden.

Slike synspunkter og faktorer er fremmede for mange i det republikanske partiet, og ifølge Pew mener bare 27 prosent av Millenials av Donald Trump gjør en god jobb i Det hvite hus. Det behøver ikke å bekymre presidentens tilhengere i dag, men på sikt bør republikanerne passe på.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.