Det unnvikende oppgjøret

Når vil Pål Steigan og resten av AKPs lederskap på 1970-tallet ta politisk og moralsk ansvar for folkemordet i Kambodsja?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
 • Dagens innlegg:

  - Dra til Kambodsja

 • Pål Steigan slår tilbake mot folkemord-anklager

  KAMBODSJA ER igjen i nyhetsbildet. 6. juni kom meldingen om at det blir et rettsoppgjør med restene av Røde Khmer (RK). Nå blir det en lokal prosess med FN som garantist for internasjonale rettsstandarder. Det er det beste av to verdener. Lærdommen fra Serbia er at rettsoppgjør etter massedrap bør skje der overgrepene fant sted for å få en best mulig læringseffekt.

  Folkemord var det 20. århundrets svøpe. Lite tyder på at det 21. blir annerledes. Akkurat nå drepes titusener uskyldige i Nord-Kongo. Verden synes å ha lært uendelig lite av massemyrderiene i Rwanda i 1994.

  Mønsteret er klart: Systematiske forsøk på å tilintetgjøre hele grupper av mennesker på ideologisk, etnisk eller religiøst grunnlag ser ikke ut til å ta noen ende. Den amerikanske statsviteren R.J. Rummel beregner at mellom 1900 og 1987 er mer enn 38 millioner mennesker tatt av dage av regjeringer på grunn av gruppekjennetegn.

  Norges rolle i dette bilde kan synes fjern. Men også vi har skyldnere. For lenge har det ligget en verkebyll i norsk politikk: Partiet AKP (ml) og til dels folk i RV har aldri konfrontert seg ærlig med sin fortid. (En god del heller ikke med sin nåtid). De var medløpere. Overfor forbryterske regimer har de forholdt seg skjønnmalende og unnfallende. Disse kretser skylder den norske offentlighet og seg selv en virkelighetsbearbeiding. Nå gir rettssaken i Pnohm Penh en god anledning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.