HEIA ALLE: Nå er VM i gatefotball i full gang nede på Rådhusbrygga i Oslo. Vil du oppleve fotball med en helt annen mening, stikk innom. Foto: Tom Stalsberg.
HEIA ALLE: Nå er VM i gatefotball i full gang nede på Rådhusbrygga i Oslo. Vil du oppleve fotball med en helt annen mening, stikk innom. Foto: Tom Stalsberg.Vis mer

VM i gatefotball for bostedsløse:

Det vakreste spillet

Stikk innom her, norske A-landslagsgutter - og jenter

Kommentar

Alle fotballens klisjeer – breakdown, gå på løp, i boksen og i bakrommet – kan brukes med en djupere mening under VM i gatefotball for bostedsløse som denne uka startet på Rådhuskaia i Oslo, varer fram til 5. september. Her viser verdens fineste lagidrett hva det er i stand til å utføre av store og små bragder. 500 kvinner, jenter, gutter og menn, fra 50 nasjoner, som har levd langt utenfor sidelinja makter å få livet inn midtsirkelen igjen.

I Dagbladet tror vi ikke på mirakler, men det å se kamper, og ikke minste lese om hva mange av disse ekte fotballstjernene – ja, de er det – har vært igjennom, gjør at vi blir fristet til å filleriste samtlige av verdens profesjonelle fotballspillere.

Her er det ingen som trekker seg fra det levd liv av skuffelser og nederlag. Nei, de strekker seg. Vi snakker ikke om en samling eventyrhistorier om at alt løser seg ved fotballen, men VM i gatefotball viser at det handler om ikke å gi opp selv om tilbakeslagene er mange – og at de fortsatt lurer rundt neste gatehjørne. Det gjelder faktisk for de fleste av oss.

Fotballens vesen er det kollektive. Fotball, tror det eller ei, handler ikke om at kontofonen inviteres på et penthouseparty eller om du har en kinesiske tattoos fra anus og opp til lillehjernen. Fotball er det verdensspråket alle forstår.

Under dette VM, der vi blant annet så Chile mot Sør-Afrika, finner vi et knippe ekte driblekonger – og dronninger. Vi leser det menneskelig spillet i deres ansikter. Vi ser folk som en gang spilte fotball, og hadde drømmer og kanskje et talent, men som av en eller annen grunn ramlet hardt utpå. Havnet utafor.

Gikk i rusfella. Ble boende på gata, men som via fotballens kamerathånd plutselig kom tilbake og tar finter som selv salige Johan Cruyff ville vært stolt av. Men, når dette er sagt. Det burde vært mulig å få skaffet til veie et kunstgress som ikke er såpeglatt. Samtidig, de fleste av VM-gjengen spilleren har vært ute ei hard vinternatt før, så de takler dette også.

Frelsesarmeen, som startet opp med gatefotball i 2005, er teknisk arrangør under paraplyen til Homeless World Cup Foundation, og vi håper denne organisasjonen ikke er i nærheten av de andre som arrangere store mesterskap.

Norge er selvsagt med på herre, miks – og damesiden. Og, de trenger heiagjenger. Vi utfordrer herved, på trykk i selveste «møkkavisa som holder med NFF», Klanen til å stikke innom hvis de har tid. Det er også grunn til å spørre om ikke det norske herrelandslaget, som i kveld spiller hjemme mot Aserbajdsjan, burde vise ansikt. Om de har noe å lære bort? Ingen kommentar.

Frelsesarmeen må ha oss unnskyldt. Vi tror ikke på noen Gud, men dere som gjør det: Be på skrubbsår og knær om at vedkommende må bli FIFA-president, og gjerne president i USA.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.