OMDISKUTERTE: Paul Gauguins vakre malerier 
fra Tahiti har blitt kontroversielle i ettertid, ikke minst på grunn av kunstnerens seksuelle forhold til svært unge tenåringsjenter han møtte på reisene sine. Foto: NTB Scanpix
OMDISKUTERTE: Paul Gauguins vakre malerier fra Tahiti har blitt kontroversielle i ettertid, ikke minst på grunn av kunstnerens seksuelle forhold til svært unge tenåringsjenter han møtte på reisene sine. Foto: NTB ScanpixVis mer

Inger Merete Hobbelstad om Gauguin:

Det vanskelige livet med de vakre bildene

Paul Gauguin (1848–1903) oppførte seg dårlig mot nesten alle mennesker han møtte. Men de lyste i de strålende bildene hans.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

De levde urolige liv, slik malere av deres kaliber vel nesten må gjøre. Men denne måneden spikres Edvard Munch og franske Paul Gauguin fast, sammen, på veggene på Munch-museet på Tøyen. Utstillingen «Med lukkede øyne – Gauguin og Munch» samler grafiske verk av de to kunstnerne som begge gjorde seg bemerket blant annet ved sin evne til å få frem det som skjer på innsiden av dem de maler, og da kanskje særlig kvinnene.

De møttes aldri, selv om de kunne gjort det, i Paris, eller et annet av arnestedene for kunstnere på siste halvdel av 1800-tallet. Så det er umulig å vite hva Munch ville synes om mannen han senere skulle bli satt opp mot. Men han ville vel neppe likt Gauguin spesielt godt. Paul Gauguin behandlet de aller fleste han kom borti resolutt dårlig, og de ble i sin tur behørig rasende på ham. Selv moren hans, en ung enke, bemerket om sønnen da han flyttet hjemmefra at ingen av vennene hennes likte ham.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn