FESTIVALKLARE: Di Derre spilte på festivalen «Over Oslo» på Grefsenkollen tirsdag. Fra venstre: Espen Stenhammer, Lars Jones, Jo Nesbø, Halvor Holter, Unni Wilhelmsen og Magnus Larsen Jr.  Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FESTIVALKLARE: Di Derre spilte på festivalen «Over Oslo» på Grefsenkollen tirsdag. Fra venstre: Espen Stenhammer, Lars Jones, Jo Nesbø, Halvor Holter, Unni Wilhelmsen og Magnus Larsen Jr.  Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

-Det var 4000 gærne tsjekkere som kunne låtene våre utenat

Nå er Di Derre er klare for Sommer-Norge med en helt ny låt. 

(Dagbladet): Fra bandet Di Derre ble dannet for 24 år siden har mye skjedd. Til tross for at alle bandmedlemmene har karrierer ved siden av bandet, står Di Derre med Jo Nesbø i spissen fortsatt på scenen.

- Vi er rett og slett glad i hverandre, og klarer oss ikke uten hverandre, sier trommeslager Espen Stenhammer da Dagbladet møter bandet tirsdag.

Sommerturné

Tirsdag spilte de på festivalen «Over Oslo» på Grefsenkollen, og 18. juni spilte de for 4000 tsjekkere i Tsjekkias hovedstad, Praha.

- Vi ble spurt av en tsjekkisk musikkfestival for tre år siden, og jeg svarte bare at: jeg tror ikke dere vet hva dere spør om, vi er norsk band med norske tekster, sier Nesbø og fortsetter:

- Det var 4000 gærne tsjekkere som kunne låtene våre utenat. Nei da, men de hadde pugget noen gloser. Når sant skal sies, så handlet det kanskje vel så mye om at de kjenner til Harry Hole.

Ute i verden er Di Derres vokalist Jo Nesbø adskillig mer kjent som forfatteren av bøkene om politimannen Harry Hole.

Nå er det Sommer-Norge som står for tur, og i alt skal de spille 15 konserter.

Etter at Knut Nesbø gikk bort i 2013 ble han erstattet av Unni Wilhelmsen på scenen. Jo Nesbø legger ikke skjul på at det har vært rart å ikke se broren ved sin side.

GITARIST: Unni Wilhelmsen tok over som gitarist i bandet etter at Knut Nesbø gikk bort.  Fra venstre: Jo Nesbø, Unni Wilhelmsen, Lars Jones Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
GITARIST: Unni Wilhelmsen tok over som gitarist i bandet etter at Knut Nesbø gikk bort.  Fra venstre: Jo Nesbø, Unni Wilhelmsen, Lars Jones
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Det er rart. I starten kikket jeg automatisk til venstre, og det var rart at han ikke sto der. Nå er det nydelig å se seg til venstre igjen, for nå er det jo Unni som står der, sier han.

Wilhelmsen har siden 2013 vært med gutta på tur.

- Disse gutta er litt annerledes enn alle de andre gutta jeg har vært med på tur. Det er fotballgærenhet og veddemål, men de er voksne folk, så det er innafor noen rammer, sier hun.

Ingen skuespiller

Med åra har bandets vokalist, Jo Nesbø, blitt en anerkjent forfatter over store deler av verden. Siden forfatterdebuten i 1997 har det bare gått en vei.

Tidligere i år har et stort filmteam jobbet med å filmatisere boka «Snømannen». Nesbø fikk også en liten rolle i filmen. Selv avviser han at det er en yrende skuespillerkarriere på gang.

- Altså, jeg står i et hjørne med en hettegenser, med en hund, i kanskje tre sekunder. For alt jeg vet kan det hende de klipper meg bort, sier han og ler.

I forbindelse med festivalen «Over Oslo» har bandet laget en egen låt som spilles første gang på festivalen. Låta «Oslo by» ble til en natt på vei hjem fra en konsert i Steinkjer.

- Vi er et band som representerer den gjennomsnittlige Osloborgeren, for de fleste er innflyttere. Vi er fra Molde, Kristiansand, Harestua, Skedsmokorset og Oslo, forklarer Nesbø og fortsetter:

- Og så oppdager jeg at jeg gleder meg å komme hjem til Oslo, fordi Oslo har blitt hjemmet mitt. Låta er en nøktern, saklig og objektiv hyllest til Oslo som by og som hjem.

NY LÅT: I forbindelse med festivalen «Over Oslo» har bandet laget en egen låt som spilles første gang på festivalen. Låta «Oslo by» er en hyllest til Oslo. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
NY LÅT: I forbindelse med festivalen «Over Oslo» har bandet laget en egen låt som spilles første gang på festivalen. Låta «Oslo by» er en hyllest til Oslo. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Skal ingen steder

I 1998 ga bandet ut sin siste plate. Da hadde alle bandmedlemmene karrierer ved siden av.

- Da vi ga ut den siste skiva i 98, var vi sluttkjørt og alle drev med andre ting. Vi møttes og spilte kanskje en gang i året, sier Nesbø.

I 2006 ble en samleplate gitt ut, og i forbindelse med det dro bandet på turné.

Hele 40 konserter sto på turnélista, og siden har de holdt sammen.I løpet av de siste åra har bandet gitt ut noen singler, men det er alltid rom for gamle slagere og allsang på konsertene.

- Vi skal ingen steder, sier Nesbø.