- Det var alltid fest, og det var alltid sex

Petter Vennerød arrangerte fest for å feire nyutgivelsene av Wam og Vennerød-filmene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no):Petter Vennerød manglet sin partner gjennom 14 filmer da han i går kveld, i kjent anarkistisk stil, arrangerte fest for å feire at filmene nå kommer i digitalisert utgave på DVD. Svend Wam, den andre delen av Norges for alltid berømte regissørduo Wam og Vennerød, lider av Parkinsons syndrom og orket ikke være med. Men Vennerød, som fortsatt er anarikist i den forstand at han savner ideologiens visjoner om fred og frihet, var vertskap i det for anledningen høyst passende okkuperte huset Hausmania midt i Oslo.

Alltid fest og alltid sex

Vennerød bekreftet overfor Dagbladet at det var to ting som alltid var med i en Vam og Vennerød-film:

- Det var alltid fest. Og det var alltid sex. Som regel var det en diskotekscene også, sa Vennerød, som holder «Drømmeslottet» som sin favorittfilm, mest fordi han ogaså spilte i filmen, og skjøt seg sjøl. Han nevner også «Adjø solidaritet» for dens betydning, «Lasse og Geir» fordi det var den først, og «Åpen Framtid» (med anarkist-ring rundt a\'en) fordi den var så lys og luftig.

NRKs filmguru Pål Bang Hansen påsto at han ikke har noen favorittfilm, men la til at han håper mange får et nostalgisk kick av å se filmene igjen.

Avbrøt stykke på Nationaltheateret

Lasse Tømte spilte, til stor forvirring på settet, Geir i filmen «Lasse og Geir», fra 1976. Tømte var 21 år dengang, nå er han blitt 52. Han har ingen favorittscene eller -replikk fra noen av de 14 Wam og Vennerød-filmene, men sier at han husker best alt det andre de fant på i den perioden:

- En gang avbrøt vi et teaterstykke på Nationaltheateret med rop og fløyting, fordi vi var politiske uenige. Regissøren var fortvilt, mens teatersjefen ble henrykt.

FESTVERT: Petter Vennerød (t.v.) arrangerte fest i anledning digitaliseringen av Wam og Vennerød-filmene onsdag kveld. NRKs film-mogul Pål Bang Hansen (i midten) påstår at han ikke har noen favorittfilm blant de 14 filmene, men at han alltid får et nostalgisk kick av å se dem igjen. I bakgunnen til høyre Fredrik Fasting Torgersen. Torgersen er drapsdømt, men mener han er offer for justismord. -Torgersen er spesialinvitert fordi han er en av de mest interessante skjebnene i norsk etterkrigshistorie, sier Vennerød. Foto: HÅKON EIKESDAL
FESTVERT: Petter Vennerød (t.v.) arrangerte fest i anledning digitaliseringen av Wam og Vennerød-filmene onsdag kveld. NRKs film-mogul Pål Bang Hansen (i midten) påstår at han ikke har noen favorittfilm blant de 14 filmene, men at han alltid får et nostalgisk kick av å se dem igjen. I bakgunnen til høyre Fredrik Fasting Torgersen. Torgersen er drapsdømt, men mener han er offer for justismord. -Torgersen er spesialinvitert fordi han er en av de mest interessante skjebnene i norsk etterkrigshistorie, sier Vennerød. Foto: HÅKON EIKESDAL Vis mer


Katarina T. Eriksen
(30) har brukt dialogen i Wam og Vennerød-filmene i jobben sin, og liker best replikken «Snurp igjen smella, du maser som et lok\'motiv!» fra filmen «Lasse og Geir».

Undervurdert

Daniel Henriksbø (23) jobber sammen med Petter Vennerød i Merkur Filmproduksjon, og har satt seg grundig inn i de 14 filmene.

- Mine favorittreplikker er «Nå skal du få se på kukken, kjerringfaen!», fra «Lasse og Geir», fulgt av «Kan\'ke du dra fram rock- og rolltobakken din?» fra samme film. Samt «Men du, du er jo ikke lesbisk engang!» fra «Drømmeslottet». Han mener likevel at «Julia, Julia» er den beste og mest underkjente filmen blant de 14.

Ellen Horn (56) føler seg litt usaklig når hun sier at «Adjø solidaritet» var den beste Wam og Vennerød-filmen, for det var den eneste hun selv spilte i.

- Men jeg likte oppriktig talt oppgjøret med mettheten og avmakten som den filmen tok, sa hun i går kveld.

Skuespiller Ingjerd Egeberg (39) har ingen favorittfilm blant de 14, men sier hun skal bruke påsken på et dypdykk ned i en verden som hun var akkurat litt for ung for å oppleve på kino, men som hun fikk en snikopplevelse av på tv, hjemme i sin avsidesliggende grend, langt fra det urbane miljøet til Wam og Vennerød.

Coq au vin til lunsj

Viggo Jønsberg (50) spilte pappa i filmene om Pelle og Proffen. Han spilte også i hele ni av Wam og Vennerøds 14 filmer, og har mange minner:

- Svend og Petter, altså Mefistofilm, sørga alltid for gedigne fester. De sparte ikke på noe, hverken når en film var ferdig innspilt eller når den hadde kinopremiere. På settet var alt på stell, vi skuespillere kunne få coq au vin til lunsj, levert med Rolls Royce. Og filmene inneholdt alltid scener med fest, disco og sex. Min favorittreplikk er «Ha deg ut, da, di fillerye!» som Øyvind Bang Berven ropte til Mette Wesenlund under den store festen i «Drømmeslottet», sa Jønsberg. Kompisen hans, Crispin Gurholt, som hadde småroller i flere av filmene og i tillegg jobbet bak kamera, synes imidlertid denne replikken (i alle fall sett i lys av konteksten) fra «Hotel St. Pauli» er den beste: «Er du hore?»

Kim Kolstad (36) debuterte som skuespiller i «Drømmeslottet».

- Jeg var 15 år og spilte en meget ung pasient til en psykolog. Min eneste replikk var: «Mener du kollektiv?» Jeg har ikke sett så mange av de andre filmene, men «Åpen framtid» var et kjempemorsomt gjensyn.

FORVIRRING: Katarina T. Eriksen og Lasse Tømte. Tømte spilte - muligens for forvirringens skyld - Geir i filmen «Lasse og Geir» fra 1976.
FESTSAMTALE: Petter Vennerød i samtale med det forlovede paret Harald Egede-Nissen og Astrid Kreppen.
UNDERVURDERTE: Daniel Henriksbø mener «Julia, Julia» er den mest undervurderte av filmene til Wam og Vennerød.
«Adjø solidaritet»: Ellen Horn(t.v.) mener «Adjø solidaritet» var den beste Wam og Vennerød-filmen, det var også den eneste av filmene til Wam og Vennerød hun spilte i selv. Ingjerd Egeberg(t.h.) har ingen spesiell favoritt blant filmene.
FAVORITTER: «Ha deg ut, da, di fillerye!», er favorittreplikken til Viggo Jønsberg (t.v.). Han spilte pappa i filmene om Pelle og Proffen. Crispin Gurholt (t.h.), holder en knapp på replikken «Er du hore?» fra «Hotel St. Pauli».
DEBUTERTE: Kim Kolstad debuterte som skuespiller i filmen «Drømmeslottet».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer