EN AV NORGESHISTORIENS LENGSTE RETTSSAKER: Uansett skyld vil navnet Eirik Jensen nå for alltid være knyttet til anklagene om korrupsjon. Det er kanskje urettferdig, men det er likevel nødvendig, skriver Martine Aurdal.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
EN AV NORGESHISTORIENS LENGSTE RETTSSAKER: Uansett skyld vil navnet Eirik Jensen nå for alltid være knyttet til anklagene om korrupsjon. Det er kanskje urettferdig, men det er likevel nødvendig, skriver Martine Aurdal. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

Det var både riktig og viktig å tiltale Eirik Jensen

En nødvendig rettssak.

Kommentar

Eirik Jensen kan være uskyldig, og han er blitt utsatt for den hardeste behandlingen av noen norsk politimann noensinne. Karrieren fikk en knusende slutt. Jensen var landets mest kjente menige politimann, dekorert og profilert, kjent for store opprydninger i MC- og gjengmiljøene. Han har utvilsomt gjort mye godt arbeid for norsk politi. Uansett skyld vil navnet Eirik Jensen nå for alltid være knyttet til anklagene om korrupsjon. Det er kanskje urettferdig, men det er likevel nødvendig.

Når dommen faller mandag i Oslo tingrett, er det gått tre år og sju måneder siden pågripelsen. I mellomtida har Jensen blant annet sittet tre måneder på isolat, fått livet saumfart, alle deler mistenkeliggjort og stått tiltalt i en av de lengste og mest omfattende rettssakene i norsk historie. Hele prosessen er blitt bredt dekket med Jensens navn og ansikt i samtlige norske medier nesten helt siden arrestasjonen. Den personlige påkjenningen må være brutal. Hvis dommerne mener de alvorlige påstandene i tiltalen er bevist utover rimelig tvil, blir Jensen mandag dømt for korrupsjon og medvirkning til innførsel av mer narkotika enn noen annen nordmann noen gang tidligere er tiltalt for å ha smuglet.

Støttespillere mener behandlingen er urimelig. Facebook-gruppa «Støtte: Eirik Jensen» har i skrivende stund 17 029 medlemmer, og der har refrenget vært tydelig hele veien: «Dette burde aldri vært en offentlig sak.» «Hva slags rettssamfunn er Norge som tillater at en betrodd politimann behandles på denne måten?» skrev redaktør Hans Rustad på nettstedet Document.no allerede i 2014.

Det er ikke er vanskelig å forstå tilhengernes fortvilelse. Om Jensen virkelig er uskyldig, fortjener han oppreisning av sjeldne dimensjoner. Likevel var det ikke bare nødvendig, men viktig at denne saken ble bredt belyst i retten.

Aldri før har noen norsk politimann blitt tiltalt for et så alvorlig tillitsbrudd. Hvis storsmugleren Gjermund Cappelen snakker sant, har Eirik Jensen i 20 år kombinert en stigende karriere som betrodd tjenestemann med tett samarbeid med en kriminell. I så fall har han gjort seg skyldig både i grov korrupsjon og gjentatte grove narkotikaforbrytelser. Da har Jensen ikke sviktet bare seg selv og kollegene, men selve det norske samfunnet. I Norge nyter offisielle institusjoner høy tillit blant befolkningen, og det er nettopp ved å bryte ned slik tillit man truer grunnleggende verdier.

Rettssaken har også avslørt hvordan mistanke har ødelagt samarbeidet mellom to nabodistrikter i politiet, gitt et sjeldent innblikk i metodebruk i juridiske gråsoner og gitt innsyn i hvordan forholdet mellom «purk og skurk» kan bli fortrolig. Det finnes få krystallklare, harde bevis i saken. Men Spesialenheten har lagt fram et rikt utvalg tekstmeldinger, kontantuttak og vennetjenester som til sammen må sies å utgjøre sterke indisier og berettiget mistanke mot Eirik Jensen.

Derfor var det ingen vei utenom en rettssak. Offentligheten må få innsyn i behandlingen av så alvorlige anklager. Uansett hva dommerne konkluderer med på mandag.